'Deze bundeling is niet alleen vanwege de omvang monumentaal te noemen. Het is een indrukwekkend en meeslepend boek met prachtige polemische en melancholische passages.' - Jaap van Heerden in Vrij Nederland .
Vrij NederlandKarel van het Reve schreef hierover in Het Parool: ' Wat mij telkens weer treft is de grote verontwaardiging die deze kampslachtoffers ten toon spreiden. Kousbroek - ik heb zijn boek nu drie keer gelezen - laat zien dat de verontwaardiging van de oud-Indischgasten ook een racistisch kantje heeft: "De Jappen behandelden ons als koelie", roepen zij, zonder te beseffen dat die kreet eigenlijk betekent: de Jappen behandelden ons zoals wij vroeger onze koelies behandelden. Zij voelen zich beledigd door die kleine gele mannetjes, die inferieur zijn aan ons blanken en nochtans de baas over ons speelden en ons dwongen te buigen voor het portret van de Japanse keizer'.
De klassieke studie over de verwerking van ons koloniale verleden bevat essays over Hella Haasse, Vincent Mathieu, Boven-Digoel, de nirom van Batavia, de mythe over vrouwen in de koloniën, de Indische doofpot en talloze andere onderwerpen.
‘Inmiddels geven de teksten [van Rudy Kousbroek] een fris zicht op de soms wat stroperige meningen en historische discussies van de jaren tachtig – daarbij geholpen door Kousbroeks persoonlijke en soms amusante schrijfstijl. En [hij] biedt ook voor lezers die die discussies niet bewust hebben meegemaakt een breed, internationaal georiënteerd overzicht.’ – Joke de Wolf, Trouw Letter en Geest
Trouw