Het Oostindisch kampsyndroom

Het Oostindisch kampsyndroom - cover
Het Oostindisch kampsyndroom - achterkant
Dit boek, over de koloniale mentaliteit, de Japanse bezetting en de verwerking van het verlies van Nederlands-Indië, is het kritische hoofdwerk van een van de grootste essayisten uit de Nederlandse literatuur.
Het 'Oostindisch kampsyndroom' is het magnum opus van Rudy Kousbroek. Aan de hand van haarscherpe jeugdherinneringen en bestaande literatuur analyseerde hij zowel de verhoudingen in koloniaal Indië als de omstreden werkelijkheid van de interneringskampen, waarmee hij de verhitte discussie voorgoed bepaalde. Kousbroek schrijft over de Nederlanders in Indië vóór, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Trots en schaamte, verdriet en verlangen spreken uit deze bladzijden, waarin niet alleen veel vergeten zaken, maar ook dingen die nog steeds worden verzwegen met dezelfde openhartigheid worden onderzocht.
Lees meer
29,99

Je bestelt en rekent af bij boekenwereld.com, onze eigen webwinkel.

Bindwijze
Paperback


Op voorraad
  • Gratis verzending
  • Op werkdagen voor 20.00 besteld, volgende werkdag in huis (NL)

Je bestelt en rekent af bij boekenwereld.com, onze eigen webwinkel.

  • Taal: Nederlands
  • ISBN: 9789046703984
  • Pagina's: 576 pagina's

Dit boek in de media

'Deze bundeling is niet alleen vanwege de omvang monumentaal te noemen. Het is een indrukwekkend en meeslepend boek met prachtige polemische en melancholische passages.' - Jaap van Heerden in Vrij Nederland .

Vrij Nederland

Karel van het Reve schreef hierover in Het Parool: ' Wat mij telkens weer treft is de grote verontwaardiging die deze kampslachtoffers ten toon spreiden. Kousbroek - ik heb zijn boek nu drie keer gelezen - laat zien dat de verontwaardiging van de oud-Indischgasten ook een racistisch kantje heeft: "De Jappen behandelden ons als koelie", roepen zij, zonder te beseffen dat die kreet eigenlijk betekent: de Jappen behandelden ons zoals wij vroeger onze koelies behandelden. Zij voelen zich beledigd door die kleine gele mannetjes, die inferieur zijn aan ons blanken en nochtans de baas over ons speelden en ons dwongen te buigen voor het portret van de Japanse keizer'.

De klassieke studie over de verwerking van ons koloniale verleden bevat essays over Hella Haasse, Vincent Mathieu, Boven-Digoel, de nirom van Batavia, de mythe over vrouwen in de koloniën, de Indische doofpot en talloze andere onderwerpen. 

‘Inmiddels geven de teksten [van Rudy Kousbroek] een fris zicht op de soms wat stroperige meningen en historische discussies van de jaren tachtig – daarbij geholpen door Kousbroeks persoonlijke en soms amusante schrijfstijl. En [hij] biedt ook voor lezers die die discussies niet bewust hebben meegemaakt een breed, internationaal georiënteerd overzicht.’ – Joke de Wolf, Trouw Letter en Geest

Trouw

Rudy Kousbroek

Rudy Kousbroek

Rudy Kousbroek (1929-2010) was een van de grootste essayisten in ons taalgebied. In 1975 ontving hij de P.C. Hooftprijs voor essays. Hij was eredoctor in de filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2003 publiceerde hij zijn literaire fotocollectie Opgespoorde wonderen, waarvoor hij in september 2005 de Jan Hanlo Essayprijs ontving. In oktober 2005 verscheen de tweede serie, Verborgen verwantschappen en in maart 2007 de derde, Het raadsel der herkenning. Ter gelegenheid van de Boekenweek 2009 publiceerde Kousbroek Medereizigers. Over de liefde tussen mensen en dieren. Op 15 maart 2010 verscheen zijn laatste boek Restjes, Anathema's 9.

Meer boeken van deze auteur
Geverifieerd door MonsterInsights