Man zonder rijbewijs

Oek de Jong

Halverwege de zestig besluit Oek de Jong, die nooit heeft willen autorijden, alsnog rijles te nemen. Plaats van handeling is Amsterdam, de stad waar hij al bijna vijftig jaar woont en die hij in de lesauto opnieuw en nu in al zijn uitgestrektheid ontdekt. Waarom is hij hier zo laat mee begonnen? Die vraag leidt terug naar hoe hij is geworden wie hij is. Beelden komen op: een bijna fatale rit in de auto van zijn moeder, hoe hij door een eenzelvige vader en moeder werd gevormd, het machismo van zijn Friese grootvader, ongelukken en ‘narrow escapes’, reizen in Egypte en Marokko zonder auto, het effect van schrijver-zijn op een leven. Zijn eerste rit op de Ring van Amsterdam bezorgt Oek de Jong de schok die de aanzet is geweest tot het schrijven van ‘Man zonder rijbewijs’, een verrassend memoir vol humor en zelfspot.

€ 22,99 Paperback / softback Op voorraad
ISBN
9789025473921
Pagina's
224
Type
Paperback / softback
Afmeting
209 mm x 140 mm x 24 mm
Gepubliceerd
oktober 2022
Taal
Nederlands
Uitgever
Atlas-Contact
Imprint
Atlas Contact


Leestips ontvangen

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Dit boek in de pers

In een ongedwongen, luchtige stijl, vol mildheid en zelfspot verweeft Oek de Jong het heden met het verleden en vindt verklaringen voor wie en wat hij geworden is. Een licht melancholisch memoir dat met veel plezier geschreven is.

- ZIN magazine

Uiteraard met de humor waaraan het deze schrijver nooit ontbreekt.

- AD Magazine

Erudiet chauffeert Oek de Jong de lezer door zijn leven. De beelden die De Jong oproept en die zo overtuigend zijn dat ze niet verzonnen lijken, maar rechtstreeks uit de realiteit op papier getransponeerd. Het brengt de schrijver dichterbij dan ooit. [waardering: vier sterren]

- De Volkskrant

In zijn vermakelijke en ontroerende memoir Man zonder rijbewijs doet De Jong beeldend verslag van zijn tochten door de stad in de lesauto.

- Trouw

Oek de Jong verheft zijn autorijlessen tot literatuur, tot een verhaal dat meer betekent dan er op het eerste gezicht staat. [waardering: drie ballen]

- NRC

[…] alles grijpt op een verbazend vanzelfsprekende manier in elkaar, […].

- HP/De Tijd

Niet ontnuchterend, ook niet relativerend, maar op een eigenaardige manier vitaal. Compleet. Man zonder rijbewijs ontpopt zich gaandeweg als een schrijversautobiografie, eentje die me raakt, omdat het ook een studie in geluk is.

- De Groene Amsterdammer

Man zonder rijbewijs is een bijzondere autobiografie geworden. - [waardering: vier sterren]

- Dagblad Van Het Noorden

De weg terug naar zijn jonge ik, vol humer en zelfspot.

- Nouveau

Een mooie, ontroerende roman.

- Leeskost.nl

[…], het is misschien wel in eerste plaats een portret van De Jongs ouders. De passages over hen zijn de indrukwekkendste - en de intiemste - van het boek. Sterker nog: ze kunnen zich meten met de aangrijpendste alineas uit zijn fictie.

- Het Parool

De Jong vertelt boeiend, met de nodige zelfspot, herkenbaar en hilarisch.

- Friesch Dagblad

Man zonder rijbewijs legt de ziel bloot van een schrijver die zijn eigen mensenschuwe kant en zijn eigen eenzelvigheid omarmt en bevecht. […] En het is goed toeven bij Oek de Jong in de auto, zelfs voor verstokte ov-reizigers.

- Nederlands Dagblad