Onbekende buren

Dik Linthout

Duitsland voor Nederlanders

Hoe anti-Duits zijn Nederlanders nog? Denken ze nog steeds aan de Tweede Wereldoorlog, speelt het aloude kleine-burencomplex hen parten? Wat is de rol van het voetbal in de Duits-Nederlandse verhoudingen? Hebben Nederlanders op hun beurt nog steeds veel krediet bij de Duitsers? Waarin verschillen Nederlanders en Duitsers van elkaar, en hoe vervelend is het als buitenlanders beweren dat ze geen verschillen zien?

Nederland en Duitsland worden gekenmerkt door sterk uiteenlopende historische ontwikkelingen. Nederland is al honderden jaren een burgerlijke staat waarin de adel een ondergeschikte rol speelde, terwijl in Duitsland tot in de twintigste eeuw adel en militairen zeer dominant waren. Welke invloed heeft dit gehad op taal, mentaliteit, omgang, rechtscultuur en samenleving als geheel?

€ 22,99 Paperback / softback Op voorraad
ISBN
9789045015927
Pagina's
383
Type
Paperback / softback
Afmeting
210 mm x 135 mm x 23 mm
Gepubliceerd
juni 2013
Taal
Nederlands
Uitgever
Atlas-Contact
Imprint
Atlas Contact


Leestips ontvangen

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Dit boek in de pers

Er bestaat geen helderder boek over de verschillen tussen Duitsland en Nederland dan deze geheel herziene herdruk. Een aanrader door de slimme humor, fraaie zinnen en diepgang.
Elsevier

Een boek over Duitsland- en Nederlandbeelden, over taal- en mentaliteitsverschillen en ik moet zeggen, ik heb zelden een boek gelezen waarin zowel de Duitse als de Nederlandse geschiedenis in pakweg vijftig paginas voor elk land zo duidelijk, overzichtelijk, beeldend en prettig leesbaar wordt beschreven.
Friesch Dagblad

De Duitse gevoeligheid voor machtsverhoudingen […] past in een breder, complexer kader. De poging dit kader zichtbaar te maken, is de voornaamste verdienste van [ Onbekende buren].
HP/De Tijd

In Onbekend buren ruimt Dik Linthout en passant de nodige misverstanden, en wederzijds onbegrip uit de weg.
Algemeen Dagblad

Dit boek lijkt me een uitstekend intermediair voor degenen die ambts- of beroepshalve met Duitsers te maken hebben, om meer uit de relatie met onze Oosterburen te halen. Hopelijk komt er ook een vertaling in het Duits. Empfohlen!
Internationale Spectator

Verplichte lectuur. Zijn boek getuigt van grote belezenheid en terecht engagement voor een wat erudieter concept van Duitsland en zijn volkeren. Het werk is zowat de Nederlandse pendant van Zahns veel geciteerde boek Das unbekannte Holland. Eerste oplage 2.000 exemplaren? Veel te weinig.
ABC...D

Succes in de handel met Duitsland heeft alles te maken met kennis en wederzijds respect. Onbekende buren zet de wederzijdse beelden op een rijtje en plaatst een en ander in historisch perspectief.
Link