Ivo van Vulpen spreekt in Ferney Voltaire (Zwitserland)

Donderdag 24 mei om 20:00 houdt Ivo van Vulpen, auteur van Melodie van de natuur, een lezing over de zoektocht naar de bouwstenen van het heelal. Deze vindt plaats in de stad waar Voltaire heeft gewoond: Ferney, in de Salle de conferences Lycée International Ferney Voltaire, in de buurt van Genève. Aanmelden kan tot 20 mei via deze link van de organisatie.

Hoe kan het eigenlijk dat er een heelal is en wat zit er eigenlijk in? De zoektocht naar de fundamentele bouwstenen van het heelal is een ongekend spannend avontuur. Met behulp van deeltjesversnellers als microscopen is het gelukt om steeds verder door te dringen in een wereld die we met het blote oog al lang niet meer kunnen zien. In elke laag hebben we nieuwe geheimen aan de natuur weten te ontfutselen en hoewel het de wetenschappers vooral te doen is om fundamentele kennis is veel van die kennis terug te vinden in onze moderne maatschappij. Hoe zit het nou met die quantummechanica en welke toepassingen zijn er dan in de medische wereld?
Met de ontdekking van het Higgs boson op CERN, het Europees centrum voor deeltjesfysica was het avontuur nog niet voorbij. Er zijn grote vragen waar we nog geen antwoord op hebben: wat is de donkere materie in het heelal, waar is alle anti-materie in het heelal toch gebleven en wat verklaart de patronen die we zien? Deze raadsels en de ideeën die we hebben om daar de komende jaren het antwoord op te vinden komen aan bod in het tweede deel van de lezing.

 

Meer nieuws

 • Op de fiets door Amsterdam met Arita Baaijens

  21 augustus 2018

  Zaterdag 1 september organiseert Arita Baaijens samen met Bert Spaan en De Waag een fietsexpeditie door Amsterdam. Daarbij leert Arita je hoe je deepmaps (een biografie van een locatie) kunt maken. Ze...

  Lees het hele bericht
 • David van Bodegom geeft 11 september college op Universiteit van Nederland

  20 augustus 2018

  In seizoen 6 van de Universiteit van Nederland kun je met een biertje in de hand wetenschappelijke inzichten tot je nemen in Air Amsterdam. Op 11 september hoor je vanuit de wetenschap hoe je zo vita...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda