Ivo van Vulpen spreekt in Ferney Voltaire (Zwitserland)

Donderdag 24 mei om 20:00 houdt Ivo van Vulpen, auteur van Melodie van de natuur, een lezing over de zoektocht naar de bouwstenen van het heelal. Deze vindt plaats in de stad waar Voltaire heeft gewoond: Ferney, in de Salle de conferences Lycée International Ferney Voltaire, in de buurt van Genève. Aanmelden kan tot 20 mei via deze link van de organisatie.

Hoe kan het eigenlijk dat er een heelal is en wat zit er eigenlijk in? De zoektocht naar de fundamentele bouwstenen van het heelal is een ongekend spannend avontuur. Met behulp van deeltjesversnellers als microscopen is het gelukt om steeds verder door te dringen in een wereld die we met het blote oog al lang niet meer kunnen zien. In elke laag hebben we nieuwe geheimen aan de natuur weten te ontfutselen en hoewel het de wetenschappers vooral te doen is om fundamentele kennis is veel van die kennis terug te vinden in onze moderne maatschappij. Hoe zit het nou met die quantummechanica en welke toepassingen zijn er dan in de medische wereld?
Met de ontdekking van het Higgs boson op CERN, het Europees centrum voor deeltjesfysica was het avontuur nog niet voorbij. Er zijn grote vragen waar we nog geen antwoord op hebben: wat is de donkere materie in het heelal, waar is alle anti-materie in het heelal toch gebleven en wat verklaart de patronen die we zien? Deze raadsels en de ideeën die we hebben om daar de komende jaren het antwoord op te vinden komen aan bod in het tweede deel van de lezing.

 

Meer nieuws

 • Concertlezing Jan Brokken De weg naar de vrijheid met het Berlage Saxofoonkwartet in het Concertgebouw, Amsterdam

  22 mei 2018

  In het kader van de serie Scherpdenkers ('inspirerende sprekers gaan een verbond aan met muziek') geeft Jan Brokken op woensdag 3 oktober de concertlezing De weg naar de vrijheid met het Berlage Saxof...

  Lees het hele bericht
 • ‘B-unlimited: de methode Wilders’ met Simon(e) van Saarloos

  22 mei 2018

  Filosoof en schrijver Simon(e) van Saarloos volgde het strafproces tegen Geert Wilders op de voet, dat werd gestart naar aanleiding van zijn ‘minder Marokkanen’-uitspraak in 2014. ‘Wie mij wil...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda