Lezing Gerdien Verschoor over ‘Het meisje en de geleerde’ in Theater De Hanzehof in Zutphen

In 1641 schilderde Rembrandt Het meisje en De geleerde, twee schitterende beeltenissen, respectievelijk van een jong meisje en een oude man. Ze sierden de wanden van grachtenpanden en paleizen en behoorden tot de geliefde schilderijen van de laatste Poolse koning. In de 18de eeuw kwamen ze in handen van de Poolse adellijke familie Lanckoronska. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog raakten ze op drift. Iedereen dacht dat ze in het ongekende geweld verloren waren gegaan. En dan gebeurt er een wonder: vijf jaar na de val van de Muur schenkt de Poolse gravin Karolina Lanckoronska een grote collectie kunstwerken aan het Koninklijk Paleis in Warschau, waaronder de twee meesterlijke schilderijen van Rembrandt. Gerdien Verschoor schetst het verbijsterende en fascinerende verhaal van de omzwervingen van de twee schilderijen en vervlecht dat met het levensverhaal van de gravin.

Gerdien Verschoor (1963) is kunsthistoricus en auteur. Haar twee romans – De draad en de vliegende naald en De kop van Oskar Wronski – werden zeer goed ontvangen.Tot voor kort combineerde ze haar schrijverschap met haar baan als directeur van het internationale conservatorennetwerk CODART. Daarvoor werkte ze als cultureel attaché op de Nederlandse ambassade in Warschau. Kunst, literatuur en de geschiedenis van Midden-Europa zijn haar belangrijkste inspiratiebronnen. Vaak speelt in haar werk de Tweede Wereldoorlog een rol van betekenis. Op 1 juli begint zij aan haar nieuwe baan als directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork.
20 maart 2019
20.00 – 21.30 uur
Locatie: Coehoornsingel 1

Toegangskaarten € 10,00
U kunt hier reserveren

 

Meer nieuws

 • Presentatie Engelse editie ‘Polderpolonaise’ bij American Book Center in Amsterdam

  24 mei 2019

  Op 6 juni zal  de Engelse editie van Merel Coduweners kleurrijke boek Polderpolonaise. The Netherlands in drawings: the Dutch, their country and their culture gepresenteerd bij American Book Center ...

  Lees het hele bericht
 • Annet Aris geeft lezing bij boekhandel Paagman

  23 mei 2019

  Annet Aris geeft een lezing over haar boek Wegwijzer in het digitale doolhof bij boekhandel Paagman (Frederik Hendriklaan 217, Den Haag). De lezing vindt plaats op zondag 16 juni om 13:00 uur. Aanslu...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda