Atlas Contact verwerft vertaalrechten van ‘Panama Papers’

Het fascinerende verhaal van twee Duitse journalisten en hun onderzoek dat mondiale belastingontduiking aan het licht bracht

Panama Papers. Het verhaal van een wereldwijde onthulling bevat het verhaal van het grootste datalek ooit. De uitgelekte gegevens, honderdduizenden documenten, hebben betrekking op de financiële handel en wandel van politici, voetballers, filmsterren, banken, sjeiks, multinationals, mensen-, drugs- en wapensmokkelaars, die hun geld wegsluizen via een duizelingwekkend net van bedrijven en bedrijfjes. Ze worden allemaal aangestuurd door een agentschap in Panama, Mossack Fonseca.

De onthulling is begonnen bij twee journalisten van de Süddeutsche Zeitung, Bastian Obermayer en Frederik Obermaier (geen familie van elkaar), die als eersten de enorme hoeveelheid bestanden in handen kregen. Zij hebben ruim vierhonderd journalisten uit meer dan tachtig landen ingeschakeld hen daarbij te helpen – een unieke opzet. Na vijf dagen al begint er zich een mondiale olievlek te vormen: de IJslands premier is al afgetreden, de Argentijnse president en de Britse prime-minister zijn in moeilijkheden, een commissaris van abn amro is vertrokken, en belastingdiensten over de hele wereld stellen onderzoeken in. En dat is nog maar het begin.

De twee journalisten van de Süddeutsche Zeitung hebben hun ervaringen vastgelegd in het boek Panama Papers. Ze vertellen een fascinerend verhaal: hoe ze aan de data kwamen, hoe ze hun onderzoek hebben opgezet, wat ze langzaamaan ontdekten. Het is onderzoeksjournalistiek van de bovenste plank.

De Nederlandse vertaling komt in  juni uit. Uitgeverij Atlas Contact heeft een traditie op het gebied van publicaties over de financiële wereld. Het recentst is de bestseller Dit kan niet waar zijn van Joris Luyendijk, een onthullende inkijk in de bankenwereld.

De rechten werden aangekocht via Marianne Schönbach Literary Agency.

Meer nieuws

  • ‘De Keien’ van Merel Leeman op shortlist Mr. J. Dutilh-Prijs 2024

    7 mei 2024

    De Keien. Rotterdamse studenten tussen handel en verzet (1940 - 1945) van Merel Leeman staat op de shortlist van de Mr. J. Dutilhprijs 2024. De prijs wordt tweejaarlijks toegekend aan de auteur van h...

    Lees het hele bericht
  • Karin Sitalsing met ‘Blauwestad’ op de Shortlist van de Brusseprijs 2024

    7 mei 2024

    Blauwestad van Karin Sitalsing staat op de shortlist van de Brusseprijs 2024. Deze jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek is een initiatief van het Fonds Bijzondere Jo...

    Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

[twitget]
Geverifieerd door MonsterInsights