Maarten van der Graaff wint J.C. Bloem Poëzieprijs 2017

De J.C. Bloem Poëzieprijs 2017 is toegekend aan Maarten van der Graaff voor zijn dichtbundel Dood werk. De J.C. Bloem Poëzieprijs is een eigenzinnige prijs voor de tweede dichtbundel van een  Nederlandstalig dichter. Aan de prijs, ter beschikking gesteld door de gemeente Steenwijkerland, is een bedrag van 2500 euro verbonden. De uitreiking is op 9 april.

Volgens de jury is Maarten van der Graaff  ‘een dichter zonder verlangen, maar een dichter van registratie, van koel noteren. Niet van het verleden, maar van het heden.’

Maarten van der Graaff (1987) ontving de laatste jaren veel lof voor zijn gedichten. Hij debuteerde in 2013 met de dichtbundel Vluchtautogedichten, die het jaar daarop werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs. In het voorjaar van 2015 verscheen Dood werk, zijn tweede bundel. In augustus 2017 debuteert Van der Graaff als romanschrijver met Wormen en engelen. Een roman over een zoektocht naar de betekenis van het geloof.

Over Wormen en engelen
Bram Korteweg is van het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee naar Utrecht verhuisd, waar hij bevriend raakt met Lena en Felix. Ze nemen hem mee naar clubs en praten vurig over kunst, seksualiteit en gender. Zijn gereformeerde jeugd op Flakkee lijkt ver weg, maar dan laat zijn vader zich dopen in het Haringvliet en wordt zijn studievriend Paul dominee op het eiland. Wat vinden zij in het geloof? En waarom houdt Wilfried hem zo bezig, een oudere man die in een katholieke woongemeenschap leeft? Bram besluit op onderzoek uit te gaan. Niet om af te rekenen met het geloof, maar juist om er dichterbij te komen.

‘Terug naar Oegstgeest. Wie gereformeerd opgroeit in Nederland vindt het leven in een aantal klassieke romans verbeeld. Ik las ze op de middelbare school. Misschien ging het niet eens om de boeken zelf, maar om hoe ik ze zag: als bevrijdingsverhalen, over hoe het straks zou gaan, de uittocht, het grootse, vrije leven daarna. Ik leef na de uittocht.’

Wormen en engelen is een roman over de worsteling met het geloof, geschreven in het zinnelijke, kraakheldere proza van een van de meest getalenteerde auteurs van zijn generatie.

Foto: Bianca Sistermans

Meer nieuws

 • Afua Hirsch: ‘RSL Jerwood Award is een belangrijke boost voor mijn zelfvertrouwen als debutant’

  22 januari 2018

  Afua Hirsch ontvangt van de Royal Society of Literature en de Jerwood Charitable Foundation een prijs van £ 5.000 voor haar debuut Brit(ish). Dit boek verschijnt in mei in Nederlandse vertaling bij U...

  Lees het hele bericht
 • Vroege Vogels & Koos Dijksterhuis bezoeken Schiermonnikoog

  21 januari 2018

  Tijdens de wandeling over kwelders, door duinen en over het gigantische strand van Schier, vertelt Koos Dijksterhuis in Vroege Vogels over zijn nieuwe boek Handboek voor natuurwandelingen, dat vanaf m...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

 • RT @Businessboek: Geïnspireerd door @simonsinek? Ga aan de slag met jouw persoonlijke groei met zijn werkboek 'Vind je waarom' en kr… https://t.co/NrzycAyMsi
 • RT @Alles_over_Boek: ROSAMUND YOUNG - HET GEHEIME LEVEN VAN DE KOE ★★★★ Uitstekend. Veertig jaar liefdevol samenleven met en observeren… https://t.co/Qvzr2XdufZ
 • RT @sillyruns: Dag 20 #hrc2018 Druk weekendje voor de boeg maar altijd tijd om even verder te lezen in #demacht van @naomialderman… https://t.co/CbVYtGAiXx
 • RT @tealeest: Ik las en waande me in Spanje: Andalusisch logboek-Stefan Brijs Lees de recensie op https://t.co/TlrnpB4p0A… https://t.co/KTncncbx2N
 • Niemand zag dit aankomen: Trump in het Witte Huis of het Brits vertrek uit de EU. Ook @jorisluyendijk niet. In het… https://t.co/jdgKgOaNRi