Avondprogramma bij SPUI25 over Seks in de Renaissance

Hoe dacht men tijdens de Renaissance over seks? Hoe modern zijn onze eigen seksuele opvattingen eigenlijk? Historica Marlisa den Hartog vertelt deze avond (17:00 – 19:00) bij SPUI25 wat de seksuele gedragscodes waren in de tijd van Michelangelo en Da Vinci. Toegang is kosteloos, aanmelden is verplicht en kan hier.

Ook in de Renaissance raakten mensen niet uitgepraat over seks. Sommige ideeën klinken ons nu vreemd in de oren, zoals de absurde leeftijdsverschillen tussen huwelijkspartners en het wijdverbreide geloof dat de baarmoeder zonder seks verstopt kon raken. Maar iemand uit de Renaissance had goed mee kunnen praten over slutshaming of ‘small dick energy’. Deze avond gaat Den Hartog in gesprek met redacteur en historicus Barend van der Have, over hoe belangrijk de geschiedenis nog altijd is om onze eigen tijd en seksualiteit beter te begrijpen.

Over de sprekers

Marlisa den Hartog is historica en schrijver. In 2022 promoveerde ze op de seksuele gedragsregels in het Italië van de Renaissance. Ze doceert aan de Universiteit Leiden, waarbij ze zich inzet om geschiedenis voor een breed publiek toegankelijk te maken.

Barend van der Have (moderator) is redacteur non-fictie bij Atlas Contact. Hij studeerde geschiedenis in Groningen. Als redacteur houdt hij zich bezig met geschiedenis, politiek en cultuur in de breedste zin van het woord.

Meer nieuws

 • Marja Vuijsje en Kester Freriks te gast bij boekwinkel ’t Pakhuys in Edam

  18 april 2024

  Op zondag 21 april organiseert boekwinkel 't Pakhuys in Edam een vogeldag. De dag begint met een wandeling o.l.v. Kester Freriks door het Hemmeland. Hierna wordt er een broodje gegeten in De Vermaning...

  Lees het hele bericht
 • Jan Brokken over ‘De ontdekking van Holland’ in Haarlem

  11 april 2024

  Een bijzonder initiatief: vijf Haarlemse boekhandels nodigen Jan Brokken uit voor een middag rond zijn jongste boek De ontdekking van Holland. Op uitnodiging van Athenaeum Haarlem, Blokker Heemstede, ...

  Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights