Onmisbare blik op de brute realiteit van het Poetin-regime

Hoe ver gaan de corruptiepraktijken van het Poetin-regime? Als iemand die vraag kan beantwoorden, is het wel Bill Browder. Op 5 februari verschijnt wereldwijd zijn boek Vijand van de Russische staat. Het begint als een verhaal over hoe je obsceen veel geld kunt verdienen in het Rusland van de jaren 90. Fascinerend en razend spannend: Browder lijkt niet te kunnen verliezen. Zelfs wanneer een groep oligarchen hem met hulp van de Russische belastingdienst voor 230 miljoen dollar wil oplichten, komt hij als winnaar uit de strijd.

Maar daarvoor wordt een hoge prijs betaald: Sergei Magnitski, zijn advocaat, wordt opgepakt, gemarteld en vermoord in gevangenis.

Vanaf dat moment verandert de inzet van Browders strijd. Met dezelfde verbetenheid maar andere bedoelingen gaat hij op jacht naar rechtvaardigheid voor zijn advocaat. Europees parlement, Amerikaanse senaat, lobbyisten: zijn leven staat in het teken van de strijd tegen de Russische schending van de mensenrechten. Nog niet eerder werd de brute realiteit van het Poetin-regime van zo dichtbij en zo persoonlijk weergegeven. Het is een belangrijk boek – het is ook een erg goed boek.

 

Vijand van de Russische staat

Bill Browder

9789045026039

Verschijnt 5 februari 2015

€24,99

Meer nieuws

  • ‘Rozige maanvissen’ van Sytse Jansma is genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs 2024

    24 april 2024

    De dichtbundel Rozige maanvissen van Sytse Jansma is genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs 2024. De prijs wordt sinds 1988 uitgereikt door Poetry International en bekroont het beste Nederlandstalige ...

    Lees het hele bericht
  • Niña Weijers met ‘Cassandra’ winnaar van de E. de Perronprijs 2022/23.

    23 april 2024

     Niña Weijers is met Cassandra de winnaar van de E. du Perronprijs 2022/23. De E. du Perronprijs is een initiatief van de gemeente Tilburg en Tilburg University. De prijs wordt uitgereikt sinds...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights