Geert Mak ontvangt Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs is dit jaar toegekend aan Geert Mak.

Hij ontvangt deze oeuvreprijs vanwege zijn vermogen om op verschillende manieren op toegankelijke wijze een breed publiek te interesseren voor (internationale) geschiedenis, en voor de wijze waarop hij zich in zijn werk om het lot van gewone mensen bekommert. Daarnaast roemt het Cultuurfonds zijn verdienste om niet alleen historische ontwikkelingen te duiden op lokaal en (inter-) nationaal niveau, maar ook die van de Europese cultuur.

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs wordt jaarlijks toegekend aan iemand die zich met een aanhoudende reeks excellente prestaties buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van cultuur of natuur in Nederland. Voorgaande winnaars van de prijs zijn onder andere fotograaf Anton Corbijn, architect Francine Houben en – vorig jaar – documentairemaker Heddy Honigmann.

Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 150.000 euro, waarvan de ontvanger de helft vrij mag besteden. De andere helft wordt ondergebracht in een CultuurFonds op Naam, waarvan de ontvanger van de prijs naam en doelstelling samen met het Cultuurfonds bepaalt.

Het laatst verschenen boek van Geert Mak, De levens van Jan Six (2016) – het verhaal van een Amsterdamse patriciërsfamilie door vier eeuwen – is een belangrijke mijlpaal in het oeuvre van Geert Mak en de directe aanleiding tot het toekennen van de Prins Bernhard Cultuur Fonds Prijs.

De levens van Jan Six volgde op een reeks bestsellers over de geschiedenissen van Nederland, Europa en Amerika. Mak wil als schrijver de geschiedenis verbinden aan de leefwereld van nu. Zo volgde hij voor Reizen zonder John de historische voetsporen van de Amerikaanse schrijver John Steinbeck dwars door de Verenigde Staten. Zijn reisboek door de twintigste eeuw, In Europa, werd in meer dan twintig talen vertaald en, net als De eeuw van mijn vader, bekroond met de NS Publieksprijs voor het Nederlandse Boek. Geert Mak werd, als journalist, tweemaal uitgeroepen tot ‘Historicus van het Jaar’. Hij kreeg, onder meer, de Henriette Roland Holstprijs, de Gouden Ganzenveer, de prestigieuze Leipziger Buchpreis en, in Frankrijk, het Légion ‘d Honneur.

De prijs wordt uitgereikt op maandag 27 november.

Meer nieuws

 • Afua Hirsch: ‘RSL Jerwood Award is een belangrijke boost voor mijn zelfvertrouwen als debutant’

  22 januari 2018

  Afua Hirsch ontvangt van de Royal Society of Literature en de Jerwood Charitable Foundation een prijs van £ 5.000 voor haar debuut Brit(ish). Dit boek verschijnt in mei in Nederlandse vertaling bij U...

  Lees het hele bericht
 • Vroege Vogels & Koos Dijksterhuis bezoeken Schiermonnikoog

  21 januari 2018

  Tijdens de wandeling over kwelders, door duinen en over het gigantische strand van Schier, vertelt Koos Dijksterhuis in Vroege Vogels over zijn nieuwe boek Handboek voor natuurwandelingen, dat vanaf m...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

 • RT @vbku: Voor Business Contact zoeken wij een accountmanager #vacature. Lijkt het jou leuk om verantwoordelijk te zijn voor… https://t.co/NkxZV0f7Qw
 • RT @Businessboek: Geïnspireerd door @simonsinek? Ga aan de slag met jouw persoonlijke groei met zijn werkboek 'Vind je waarom' en kr… https://t.co/NrzycAyMsi
 • RT @Alles_over_Boek: ROSAMUND YOUNG - HET GEHEIME LEVEN VAN DE KOE ★★★★ Uitstekend. Veertig jaar liefdevol samenleven met en observeren… https://t.co/Qvzr2XdufZ
 • RT @sillyruns: Dag 20 #hrc2018 Druk weekendje voor de boeg maar altijd tijd om even verder te lezen in #demacht van @naomialderman… https://t.co/CbVYtGAiXx
 • RT @tealeest: Ik las en waande me in Spanje: Andalusisch logboek-Stefan Brijs Lees de recensie op https://t.co/TlrnpB4p0A… https://t.co/KTncncbx2N