Geert Mak ontvangt Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs is dit jaar toegekend aan Geert Mak.

Hij ontvangt deze oeuvreprijs vanwege zijn vermogen om op verschillende manieren op toegankelijke wijze een breed publiek te interesseren voor (internationale) geschiedenis, en voor de wijze waarop hij zich in zijn werk om het lot van gewone mensen bekommert. Daarnaast roemt het Cultuurfonds zijn verdienste om niet alleen historische ontwikkelingen te duiden op lokaal en (inter-) nationaal niveau, maar ook die van de Europese cultuur.

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs wordt jaarlijks toegekend aan iemand die zich met een aanhoudende reeks excellente prestaties buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van cultuur of natuur in Nederland. Voorgaande winnaars van de prijs zijn onder andere fotograaf Anton Corbijn, architect Francine Houben en – vorig jaar – documentairemaker Heddy Honigmann.

Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 150.000 euro, waarvan de ontvanger de helft vrij mag besteden. De andere helft wordt ondergebracht in een CultuurFonds op Naam, waarvan de ontvanger van de prijs naam en doelstelling samen met het Cultuurfonds bepaalt.

Het laatst verschenen boek van Geert Mak, De levens van Jan Six (2016) – het verhaal van een Amsterdamse patriciërsfamilie door vier eeuwen – is een belangrijke mijlpaal in het oeuvre van Geert Mak en de directe aanleiding tot het toekennen van de Prins Bernhard Cultuur Fonds Prijs.

De levens van Jan Six volgde op een reeks bestsellers over de geschiedenissen van Nederland, Europa en Amerika. Mak wil als schrijver de geschiedenis verbinden aan de leefwereld van nu. Zo volgde hij voor Reizen zonder John de historische voetsporen van de Amerikaanse schrijver John Steinbeck dwars door de Verenigde Staten. Zijn reisboek door de twintigste eeuw, In Europa, werd in meer dan twintig talen vertaald en, net als De eeuw van mijn vader, bekroond met de NS Publieksprijs voor het Nederlandse Boek. Geert Mak werd, als journalist, tweemaal uitgeroepen tot ‘Historicus van het Jaar’. Hij kreeg, onder meer, de Henriette Roland Holstprijs, de Gouden Ganzenveer, de prestigieuze Leipziger Buchpreis en, in Frankrijk, het Légion ‘d Honneur.

De prijs wordt uitgereikt op maandag 27 november.

Meer nieuws

 • Najaarsaanbieding 2018

  21 juni 2018

  Bekijk hier de te verwachten titels van de najaarsaanbieding 2018 voor Fictie, Non-fictie, Business Contact en Olympus.       Fictie https://issuu.com/vbku/docs/2097_ac_n...

  Lees het hele bericht
 • ‘Moed en overmoed’ van Jessica Voeten en Angela Dekker op longlist Biografieprijs

  18 juni 2018

  Op de longlist voor de Nederlandse Biografieprijs 2018 staat 'Moed en overmoed, leven en tijd van Mata-Hari', geschreven door Jessica Voeten en Angela Dekker. De jury heeft uit meer dan honderdvijfti...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda