De levens van Jan Six genomineerd voor de NS Publieksprijs

Geert Mak is met De levens van Jan Six. Een familiegeschiedenis genomineerd voor de NS Publieksprijs 2017. Vanaf nu kan er via de website van de NS Publieksprijs gestemd worden. De uitslag wordt op 22 november bekend gemaakt in het tv-programma De wereld draait door. Het is de vierde keer dat Geert Mak voor de Publieksprijs wordt genomineerd.

De levens van Jan Six is een familiegeschiedenis van een machtige Amsterdamse familie waarvan de oudste zoon altijd Jan heette. Het is tevens het verhaal van de koningen van de Republiek, van de regentenfamilies die eeuwenlang stad en land regeerden. Het is een reis door een oud familiehuis en tegelijk een reis door de geschiedenis.

‘Het schrijven van dit boek was voor mij een ontdekkingsreis, met telkens nieuwe verrassingen. Ik hoop daarom dat lezers er net zoveel plezier aan zullen beleven als ik had bij het schrijven,’ zegt Geert Mak. Dat hij genomineerd is voor de NS Publieksprijs 2017 vindt hij ‘een grote eer.’

Ideale geschiedenisleraar

Geert Mak is de geschiedenisleraar die je altijd had willen hebben. Hij is een van de bekendste en een van de meest gelezen non-fictieschrijvers van Nederland. Geert Mak werd vlak na de oorlog geboren en groeide op als jongste zoon in een domineesgezin in de provincie. Hij begon zijn loopbaan als journalist en oogstte vervolgens als schrijver internationaal lof met zijn geschiedenissen van Amsterdam, een Fries dorp, Nederland, Europa en Amerika.

Voor zijn werk kreeg Geert Mak meerdere Europese en binnenlandse prijzen. Hij kreeg, onder andere, in Nederland tweemaal de Publieksprijs en de Gouden Ganzenveer, in Duitsland won hij de prestigieuze Leipziger Buchpreis, in Frankrijk kreeg hij voor In Europa het Légion d’Honneur.

Daar komt op 27 november de oeuvreprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds bij: ‘Geert Mak deed meer dan wie ook om een breed publiek te interesseren voor geschiedenis. Door zijn ongeëvenaarde verteltrant heeft hij de historie voor velen tot leven gewekt. En niet alleen de geschiedenis van Nederland, maar ook die van Europa.’

De pers over De levens van Jan Six:

‘Met oog voor detail en sfeer sleurt het je door de eeuwen en de geschiedenis heen’ Rob Hartmans in NRC Handelsblad

‘Dit is een geweldig boek!’ – Matthijs van Nieuwkerk in De wereld draait door

‘Een prachtboek over traditie, rijkdom, kunst en grandeur.’ – Heleen Spanjaard in Margriet

Meer nieuws

 • Gezocht: levensverhalen uit het IJsselmeergebied

  22 maart 2018

  De Afsluitdijk werd in 1932 voltooid. Een heuglijk feit: vanaf dat moment was wonen rond het water een stuk veiliger. Maar de afsluiting vergde tegelijkertijd een grote aanpassing van de bewoners. Vis...

  Lees het hele bericht
 • True Stories in Pakhuis de Zwijger met o.a. Afua Hirsch

  22 maart 2018

  Vrijdag 20 april vindt True Stories plaats in Pakhuis de Zwijger te Amsterdam: een conferentie van en voor Europese journalisten waar onder anderen Afua Hirsch een lezing zal geven. Klik hier v...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda