Geert Mak richt fonds op voor non-fictieschrijvers

Schrijver Geert Mak ontving 27 november uit handen van koningin Máxima de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor zijn gehele oeuvre. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 150.000 euro. De helft van dit bedrag dient als startkapitaal voor het Geert Mak Fonds voor non-fictieschrijvers. Het nieuwe fonds wordt in het voorjaar van 2018 actief en is bedoeld voor het ondersteunen van schrijvers om nieuwe projecten mogelijk te maken. ‘Veel collega’s trekken het maar net. Dit fonds geeft historici, journalisten en andere auteurs die hun sporen hebben verdiend minimaal een half jaar vrijheid om research te doen, archieven in te duiken, te reizen en te kijken. Het geeft hen tijd voor het heroveren van de waarheid,’ aldus Geert Mak in zijn toelichting. De andere helft van de prijs is een vrij besteedbaar bedrag.

Geert Mak ontvangt de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs vanwege zijn grote staat van dienst als auteur van boeken over de historie: ‘Geert Mak deed meer dan wie ook om een breed publiek te interesseren voor geschiedenis,’ aldus de voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds, Adriana Esmeijer. ‘Door zijn ongeëvenaarde verteltrant heeft hij de historie voor velen tot leven gewekt. En niet alleen de geschiedenis van Nederland, maar ook die van Europa. Zijn laatst verschenen boek De levens van Jan Six – het verhaal van een Amsterdamse regentenfamilie door vier eeuwen – is de directe aanleiding tot het toekennen van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs.’

De levens van Jan Six, genomineerd voor de NS Publieksprijs 2017, volgde op een reeks bestsellers over de geschiedenis van Nederland, Europa en Amerika. Geert Mak wil als schrijver de geschiedenis verbinden aan de wereld van nu. Zo volgde hij voor Reizen zonder John de historische voetsporen van de Amerikaanse schrijver John Steinbeck dwars door de Verenigde Staten. Zijn reisboek door de twintigste eeuw, In Europa, werd in vele talen vertaald. Maks meest verkochte boek verscheen in 1999: De Eeuw van mijn Vader, een geschiedenis van Nederland in de twintigste eeuw, nauw verweven met de geschiedenis van zijn eigen familie. Nagenoeg alle boeken van Geert Mak zijn uitgegeven door Uitgeverij Atlas Contact. Geert Mak is een van de bekendste, en zeker een van de beste non-fictieschrijvers van Nederland. Al zijn boeken zijn bestsellers en werden in meer dan twintig talen vertaald. Geert Mak ontving prijzen in binnen- en buitenland.

De oeuvreprijs wordt jaarlijks door het Prins Bernhard Cultuurfonds toegekend aan iemand die zich op een bijzondere manier verdienstelijk heeft gemaakt voor cultuur of natuur in Nederland.

Meer nieuws

 • Vacatures: stagiaire op de afdeling pr & marketing fictie

  3 mei 2018

   Uitgeverij Atlas Contact zoekt per direct een gedreven stagiaire op de afdeling pr & marketing fictie voor 32 - 36 uur per week.  Wil jij ervaring opdoen binnen de uitgeverij en leren hoe ...

  Lees het hele bericht
 • Oeuvre Nelleke Noordervliet bekroond met Constantijn Huygens-prijs 2018

  21 september 2018

  De Contantijn Huygens-prijs 2018 is toegekend aan Nelleke Noordervliet. Zij ontvangt de prijs voor haar hele oeuvre. De Huygens-prijs wordt jaarlijks toegekend en is een van de literaire prijzen die d...

  Lees het hele bericht
 • 5 titels van Atlas Contact genomineerd voor de Vlaamse LangZullenWeLezen-trofee

  20 september 2018

  Maar liefst vijf titels van Atlas Contact zijn genomineerd voor de LangZullenWeLezen-trofeeën. Dit zijn de boekenprijzen die de VRT en haar partners dit jaar voor het eerst uitreiken in het kader van...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda