De schaduw van de grote broer

De keuze tussen twee kwaden, nazisme en communisme, was altijd al ingewikkeld in Oost-Europa. Zeventig jaar na de oorlog is de geschiedenis nog steeds een politiek mijnenveld.
In “De schaduw van de grote broer” beschrijft Laura Starink hoe ingewikkeld in ieders leven de keuze was tussen de twee kwaden van nazisme en communisme, en hoe de geschiedenis zeventig jaar na de oorlog nog altijd een politiek mijnenveld is. De oorlog in Oekraïne laat goed zien hoe Rusland de Tweede Wereldoorlog als propagandamiddel gebruikt. Voor Vladimir Poetin bestaat de `Kievse junta uit fascisten, neonazi s en antisemieten. Het verschaft hem het alibi voor de ondermijning van een vroegere vazalstaat, die zich probeert los te weken uit Ruslands invloedssfeer. In Oost-Europa wordt de crisis met angst om het hart gevolgd. Het hele gebied worstelt met zijn bloedige geschiedenis. Laura Starink zag hoe in het Russische Kaliningrad het vroegere Duitse Koningsbergen de nostalgie naar het Duitse verleden opbloeit, maar de rol van het Rode Leger taboe blijft. Hoe de jonge historicus Kamil de dorpelingen van het Poolse Jedwabne vergeefs probeert te interesseren voor de moord van hun voorouders op hun Joodse buren. En hoe 25.000 chassidische pelgrims op zoek naar hun wortels elk jaar het kozakkenstadje Oeman in de binnenlanden van Oekraïne op stelten zetten.
Lees meer
17,50

Je bestelt en rekent af bij boekenwereld.com, onze eigen webwinkel.

Bindwijze
Paperback

Bekijk Ebook

Op voorraad
  • Gratis verzending vanaf €19,95
  • Op werkdagen voor 20.00 besteld, volgende werkdag in huis (NL)

Je bestelt en rekent af bij boekenwereld.com, onze eigen webwinkel.

  • Taal: Nederlands
  • ISBN: 9789045028125
  • Pagina's: 344 pagina's

Dit boek in de media

Enerverend boek met een hoofdrol voor de actualiteit: de oorlog in Oekraïne - Elias van der Plicht in Trouw

Trouw

‘Een scherpe observatie in een verhelderend boek.’ **** ? De Volkskrant

De Volkskrant

‘Spoken uit het verleden vergiftigen nog altijd de relaties in het heden, en nieuwe tegenstellingen worden versterkt door tendentieuze verwijzingen naar het verleden. Dit boek laat zich lezen als een actualisering van het concept Bloedlanden van de Amerikaanse historicus Timothy Snyder’, **** NRC Handelsblad.

NRC Handelsblad

‘De gedeelten over Letland en Polen lezen als Frank Westerman en het gedeelte over Oekraine zou op zichzelf al een publicatie waard zijn, omdat het zo goed aansluit bij de actualiteit. Verfrissend dat Laura Starink veel verschillende mensen geinterviewd heeft. Er wordt natuurlijk al veel gezegd en geschreven over Rusland en Oekraine, maar veelal op politiek gebied. Bij Starink krijgt die politiek echt een menselijk gezicht; erg prettig.’ Rob Krabbendam, Boekhandel Paagman in Den Haag

‘De grillige geschiedenis van deze contreien heeft een journalistieke voettocht opgeleverd waarbij Laura Starink door het bos de bomen probeert te zien. En daar slaagt ze bijzonder goed in! Wie tot nu toe te kort door de bocht gedacht en geoordeeld heeft, weet voortaan dat dit geen verhalen zijn die snel verteld kunnen worden! Waar duidingsrubrieken en laatavondtalkshows stoppen, gaan onderzoeksjournalisten verder. Zij betasten de schimmige werelden die ons omringen zo lang tot ze hun ware contouren laten zien! Hoewel die laatste pijn kunnen doen aan je ogen, zijn ze altijd te verkiezen boven een vals discours van heroïek en mythe! Toch besluipt je een kil gevoel als je beseft dat de De schaduw van de grote broer op een ongelukkige dag tot aan de Noordzee zou kunnen reiken! *****´ Scriptor boekrecensies.

Laura Starink

Laura Starink

Laura Starink (1954) studeerde Slavische taal- en letterkunde en werkte bijna dertig jaar als journalist voor NRC Handelsblad, onder meer als lid van de hoofdredactie en als correspondent in Moskou. Ze schreef twee boeken over Rusland: Een land van horen zeggen en De Russische kater.

Duitse wortels, over de lotgevallen van haar moeder en tantes tijdens en na de Tweede Wereldoorlog, werd genomineerd voor de Bob den Uylprijs 2014 en is inmiddels negen keer herdrukt. In 2015 verscheen In de schaduw van de grote broer, Over Letten en Russen, Joden in Polen, Duits Kaliningrad en oorlog om Oekraïne – dat genomineerd werd voor de Libris Geschiedenisprijs 2015. Voor het referendum over Oekraïne schreef Laura Starink het pamflet Slag om Oekraine.

Samen met Hubert Smeets en Hella Rottenberg vormt Laura Starink de redactie van www.raamoprusland.nl, een website waaraan auteurs uit binnen- en buitenland bijdragen. De website beoogt het denken, analyseren, debatteren over de verhouding tussen Oost en West een impuls te geven, door alle relevante informatie over de nieuwe Oost-Westverhoudingen te publiceren.

Laura Starink reist regelmatig naar Oost-Europa. Ze schrijft hierover op haar blog: laurastarink.wordpress.com

Meer boeken van deze auteur
Geverifieerd door MonsterInsights