Laura Starink (1954) studeerde Slavische taal- en letterkunde en werkte bijna dertig jaar als journalist voor NRC Handelsblad, onder meer als lid van de hoofdredactie en als correspondent in Moskou. Ze schreef twee boeken over Rusland: Een land van horen zeggen en De Russische kater.
Duitse wortels, over de lotgevallen van haar moeder en tantes tijdens en na de Tweede Wereldoorlog, werd genomineerd voor de Bob den Uylprijs 2014 en is inmiddels negen keer herdrukt. In 2015 verscheen In de schaduw van de grote broer, Over Letten en Russen, Joden in Polen, Duits Kaliningrad en oorlog om Oekraïne – dat genomineerd werd voor de Libris Geschiedenisprijs 2015. Voor het referendum over Oekraïne schreef Laura Starink het pamflet Slag om Oekraine.
Samen met Hubert Smeets en Hella Rottenberg vormt Laura Starink de redactie van www.raamoprusland.nl, een website waaraan auteurs uit binnen- en buitenland bijdragen. De website beoogt het denken, analyseren, debatteren over de verhouding tussen Oost en West een impuls te geven, door alle relevante informatie over de nieuwe Oost-Westverhoudingen te publiceren.
Laura Starink reist regelmatig naar Oost-Europa. Ze schrijft hierover op haar blog: laurastarink.wordpress.com
Boeken van Laura Starink
-
1972-2020
ISBN 9789045039381
In Post uit Rusland beschrijft Laura Starink wat ze heeft zien veranderen in het land, maar wijst ze ook op de echo’s uit het gewelddadige verleden. Als slavist in Leningrad ontdekte Starink de Sovjet-Unie van Brezjnev als een land met twee gezichten: warm, open en grappig aan de keukentafel, maar...
-
Mijn familie, de oorlog en Silenzë
ISBN 9789046706640
In Duitse wortels kijkt Laura Starink met haar moeder, ooms en tantes terug op hun oorlogsjeugd. Over de oorlog werd in haar jeugd aan tafel nooit gesproken. ‘Dat kan ik niet uitleggen,’ zei haar moeder, geboren in Silezië aan de grens met Polen. Toen voor Europa de bevrijding kwam, begon voor de Duitsers...
-
ISBN 9789045028125
De keuze tussen twee kwaden, nazisme en communisme, was altijd al ingewikkeld in Oost-Europa. Zeventig jaar na de oorlog is de geschiedenis nog steeds een politiek mijnenveld.