Jos Palm geeft lezing bij boekhandel Jansen & De Feijter over de geschiedenis van de gewone man

Historicus en journalist Jos Palm vertelt op maandag 2 oktober bij boekhandel Jansen & de Feijter een kleine geschiedenis vanuit het oogpunt van ‘de gewone man’. In de geschiedenisboeken kom je hem niet tegen, toch was hij er altijd al. De mens als slaaf, horige, arbeider, sappelaar, kanonnenvoer, Henk of Ingrid.

In oktober, de Maand van de Geschiedenis, met als thema ‘Geluk’, bekijkt Palm de rol van Jan met de pet in het licht van de grote gebeurtenissen. Daarnaast laat de zoektocht in zijn (nog te verschijnen) boek De Gewone Man zien waar het onbehagen van de ‘boze burger’ vandaag de dag vandaan komt.

Op basis van historische bronnen en egodocumenten vertelt Jos Palm in De gewone man het verhaal van de kleine, gewone mensen, hun problemen, verlangens en onvrede. Hij zocht hem op en beschrijft zijn leven door de hele geschiedenis. Vanaf de vroege Oudheid tot het heden, vanaf het moment dat hij rechtop kan lopen totdat hij thuis op de bank mag zitten.

We zien hem als slaaf, horige, arbeider en kleine sappelaar. We leven met hem mee op de slagvelden van Waterloo en Verdun. We ervaren hoe hij zich liet misleiden door Napoleon, Hitler en Stalin, en ook hoe hij uiteindelijk het meest gaat verwachten van de democratie. Brood, spelen en stemrecht, en af en toe een extra pilsje of complimentje: dat is voldoende, als hij maar het gevoel krijgt dat hij er mag zijn.

Jos Palm (1956) is historicus, journalist en radiopresentator. Hij werkt onder meer voor OVT, het geschiedenisprogramma van VPRO-radio. Hij is oprichter van het Historisch Nieuwsblad en schrijft voor Trouw en de Groene Amsterdammer. Van zijn hand verschenen onder meer de boeken De vergeten geschiedenis van Nederland en Moederkerk. De ondergang van Rooms Nederland.

Aanvang 20.00 uur – entree 7.50 euro – reserveren via www.eenpassievoorboeken.nl.

Meer nieuws

 • Avond met muziek, poëzie en theater ter ere van Armando

  18 juli 2018

  Met een reeks voordrachten en optredens staat de Sint Franciscus Xaveriuskerk vrijdag 20 juli stil bij het recente overlijden van Armando. Op een scherm worden schilderijen en beelden geprojecteerd va...

  Lees het hele bericht
 • Nelleke Noordervliet te gast bij Bibliotheek Uden

  11 juli 2018

  Op woensdagavond 10 oktober is Nelleke Noordervliet te gast in de bibliotheek van Uden. Zij zal spreken over opstand, het thema van de Maand van de Geschiedenis die ook in oktober plaats zal vinden. M...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda