Jos Palm geeft lezing bij boekhandel Jansen & De Feijter over de geschiedenis van de gewone man

Historicus en journalist Jos Palm vertelt op maandag 2 oktober bij boekhandel Jansen & de Feijter een kleine geschiedenis vanuit het oogpunt van ‘de gewone man’. In de geschiedenisboeken kom je hem niet tegen, toch was hij er altijd al. De mens als slaaf, horige, arbeider, sappelaar, kanonnenvoer, Henk of Ingrid.

In oktober, de Maand van de Geschiedenis, met als thema ‘Geluk’, bekijkt Palm de rol van Jan met de pet in het licht van de grote gebeurtenissen. Daarnaast laat de zoektocht in zijn (nog te verschijnen) boek De Gewone Man zien waar het onbehagen van de ‘boze burger’ vandaag de dag vandaan komt.

Op basis van historische bronnen en egodocumenten vertelt Jos Palm in De gewone man het verhaal van de kleine, gewone mensen, hun problemen, verlangens en onvrede. Hij zocht hem op en beschrijft zijn leven door de hele geschiedenis. Vanaf de vroege Oudheid tot het heden, vanaf het moment dat hij rechtop kan lopen totdat hij thuis op de bank mag zitten.

We zien hem als slaaf, horige, arbeider en kleine sappelaar. We leven met hem mee op de slagvelden van Waterloo en Verdun. We ervaren hoe hij zich liet misleiden door Napoleon, Hitler en Stalin, en ook hoe hij uiteindelijk het meest gaat verwachten van de democratie. Brood, spelen en stemrecht, en af en toe een extra pilsje of complimentje: dat is voldoende, als hij maar het gevoel krijgt dat hij er mag zijn.

Jos Palm (1956) is historicus, journalist en radiopresentator. Hij werkt onder meer voor OVT, het geschiedenisprogramma van VPRO-radio. Hij is oprichter van het Historisch Nieuwsblad en schrijft voor Trouw en de Groene Amsterdammer. Van zijn hand verschenen onder meer de boeken De vergeten geschiedenis van Nederland en Moederkerk. De ondergang van Rooms Nederland.

Aanvang 20.00 uur – entree 7.50 euro – reserveren via www.eenpassievoorboeken.nl.

Meer nieuws

 • André Aleman bij Boomker Boeken

  20 januari 2018

  Donderdag 1 februari spreekt André Aleman, bekend van de bestseller "Het seniorenbrein ", bij boekhandel Boomker over zijn nieuwe boek: "Je brein de baas.Over de rol van bewust denken". ...

  Lees het hele bericht
 • Suzanne Weusten over mentale uitglijders bij Boekhandel Van Someren & Ten Bosch

  20 januari 2018

  Hoe kan het gebeuren dat je vergeet je kind bij de crèche af te zetten? Waarom kun je zo vaak niet op een naam komen? Hoe kan een groep verstandige mensen een organisatie aan de rand van de afgrond b...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda