Actueel: Laura Starink over Oekraïne

Hoe gaat het voormalige Oostblok om met zijn bloedige verleden? Met die vraag reisde Laura Starink voor haar onlangs verschenen boek, De schaduw van de grote broer, door Letland, Rusland, Polen en Oekraïne. Halverwege brak de oorlog in en om Oekraïne uit. In de propaganda waarmee dat gepaard ging speelt juist diezelfde 20ste-eeuwse geschiedenis met de dubbele bezetting door nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie een hoofdrol. Het Kremlin schildert de Oekraïners af als ‘fascisten’ en de nieuwe machthebbers als de ‘neonazi Kiev junta’. De schaduw van de broer laat zien hoe diep het verleden nog ingrijpt in de politiek van vandaag. Het biedt de onmisbare achtergrond bij de gevaarlijke verslechtering van de verhoudingen tussen Rusland en het Westen.

‘Hoe verder je vordert in dit boek, hoe zwaarder de last aanvoelt die het verleden op de schouders van deze onfortuinlijke buren heeft gelegd. Uit de bladzijden spreekt de beklemming van een misdaadplot. Het woord ‘misdaad’ vindt trouwens makkelijk zijn weg op deze ontdekkingsreis. Terwijl de lucht tussen Duitsland en de West-Europese landen al tientallen jaren geklaard is, merk je dat de Balten, de Oekraïners, de bekneld zittende ‘Kenigsbergers’ en, in mindere mate, de Polen hun puin nog niet geruimd hebben.’ *****´ Scriptor boekrecensies.

‘Spoken uit het verleden vergiftigen nog altijd de relaties in het heden, en nieuwe tegenstellingen worden versterkt door tendentieuze verwijzingen naar het verleden. Dit boek laat zich lezen als een actualisering van het concept Bloedlanden van de Amerikaanse historicus Timothy Snyder’, **** NRC Handelsblad.

‘Enerverend boek met hoofdrol voor de actualiteit: de oorlog in Oekraïne’. Trouw.

Laura Starink was o.a. te gast bij de TROS NieuwsshowVPRO Buitenhof en VPRO Buitenland

 

Meer nieuws

  • ‘Rozige maanvissen’ van Sytse Jansma is genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs 2024

    24 april 2024

    De dichtbundel Rozige maanvissen van Sytse Jansma is genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs 2024. De prijs wordt sinds 1988 uitgereikt door Poetry International en bekroont het beste Nederlandstalige ...

    Lees het hele bericht
  • Niña Weijers met ‘Cassandra’ winnaar van de E. de Perronprijs 2022/23.

    23 april 2024

     Niña Weijers is met Cassandra de winnaar van de E. du Perronprijs 2022/23. De E. du Perronprijs is een initiatief van de gemeente Tilburg en Tilburg University. De prijs wordt uitgereikt sinds...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights