De Keien

Rotterdams studenten tussen handel en verzet (1940 - 1945)

Auteur: Merel Leeman
De vrienden die jaarclub De Keien vormden werden met de tijd allemaal bij verschillende illegale organisaties actief. Aan de hand van het logboek van de jaarclub wordt het leven van verzetsheld Frits Ruys verteld. Een noodzakelijke aanvulling op de geschiedschrijving van Rotterdam.

In september 1940 begonnen acht studenten aan hun studie aan de Nederlandsche Economische Hoogeschool in Rotterdam, de voorloper van de Erasmus Universiteit. Ze werden lid van het Rotterdamsch Studenten Corps, vormden de jaarclub De Keien en gingen samenwonen in een studentenpension aan de Claes de Vrieselaan.

Aanvankelijk ging tijdens de Duitse bezetting het studentenleven gewoon door, maar met de tijd werden de vrienden allemaal bij verschillende illegale organisaties actief. Terwijl deze kooplieden van de toekomst hun leven in de waagschaal stelden, collaboreerde het Rotterdamse bedrijfsleven op grote schaal. Eén van De Keien, Frits Ruys, groeide in de loop van de oorlog uit tot een van de grootste verzetshelden van Rotterdam. Ruys werd eind 1944 verraden en vervolgens gefusilleerd.

Lees meer
24,99

Je bestelt en rekent af bij boekenwereld.com, onze eigen webwinkel.

Bindwijze
Paperback

Bekijk Ebook

Op voorraad
  • Gratis verzending
  • Op werkdagen voor 20.00 besteld, volgende werkdag in huis (NL)

Je bestelt en rekent af bij boekenwereld.com, onze eigen webwinkel.

  • Taal: Nederlands
  • ISBN: 9789045048642
  • Pagina's: 360 pagina's

Dit boek in de media

'Ondanks de slechts bij stukjes en beetjes beschikbare bronnen weet Leeman de tijdgeest, de tendensen en het web aan personen, organisaties en houdingen van destijds knap te construeren.'

Trouw Letter & Geest

'Boeiend, doorwrocht en uitstekend geschreven.' - Stichting 1940-1945

'De verdienste van het boek is dat middels een originele aanpak – de geschiedenis van een hechte jaargroep die tot ver na de oorlog contact is blijven houden – een aantal mythen over het Rotterdamse hoger onderwijs in deze periode is doorgeprikt.' - BMGN

In De Keien beschrijft historica Merel Leeman het verzetswerk van een Rotterdamse jaarclub. In het boek brengt ze op knappe wijze de krankzinnige wereld tussen dansles en liquidaties tot leven.

De Volkskrant

Merel Leeman

Merel Leeman

Merel Leeman is historica en literatuurwetenschapper. Zij promoveerde en doceerde aan de Universiteit van Amsterdam, deed onderzoek aan Columbia University en schreef voor verschillende kranten en tijdschriften, waaronder NRC Handelsblad, De Revisor en De Groene Amsterdammer. 'De Keien' is haar eerste boek.

Meer boeken van deze auteur
Geverifieerd door MonsterInsights