Dichter in de jungle

Roelof van Gelder

John Gabriel Stedman (1744-1797)

Dichter in de jungle, van Roelof van Gelder is een indrukwekkende biografie over het leven van John Gabriel Stedman ‘de Multatuli van Suriname’ . Stedman, een Schots-Nederlandse officier, schreef het in 1796 verschenen boek ‘Narrative of a five years’ expedition against the Revolted Negroes of Surinam’. Stedman maakte deel uit van een expeditieleger in Suriname dat als taak had slaven op te sporen die van hun plantages waren weggelopen. In zijn boek beschreef Stedman gedetailleerd de gruwelijke wijze waarop sommige plantage-eigenaren omgingen met hun slaven. Het boek was geïllustreerd met tachtig op Stedmans eigen tekeningen gebaseerde gravures en werd vrijwel meteen een internationaal succes. Het werd vertaald in meerdere talen, waaronder het Nederlands. Hierdoor werd dit boek een belangrijk instrument in de strijd tegen de slavernij. Stedmans prenten zijn nog steeds iconen van de slavernijgeschiedenis.

Dichter in de jungle werd in 2019 bekroond met de Libris Geschiedenis Prijs 

€ 24,99 Paperback / softback Op voorraad
ISBN
9789045041582
Pagina's
432
Type
Paperback / softback
Afmeting
211 mm x 136 mm x 31 mm
Gepubliceerd
november 2019
Taal
Nederlands
Uitgever
Atlas-Contact
Imprint
Atlas Contact


Leestips ontvangen

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Dit boek in de pers

‘In een heldere en toegankelijke schrijfstijl plaatst Van Gelder het menselijke verhaal van Stedman tegen de achtergrond van een fascinerende, maar ook gruwelijke slavernijgeschiedenis. Zodoende slaagt hij erin het leven van een man in zijn tijd en wereld begrijpelijk te maken voor de lezer van nu.’ – Historisch Nieuwsblad

‘Een verrijking van de literatuur over koloniaal Nederland.’ – Ger Jan Onrust in Kleio