Dichter in de jungle

John Gabriel Stedman (1744-1797)

over het leven van John Gabriel Stedman ‘de Multatuli van Suriname’
‘Dichter in de jungle’, van Roelof van Gelder is een indrukwekkende biografie over het leven van John Gabriel Stedman ‘de Multatuli van Suriname’ . Stedman, een Schots-Nederlandse officier, schreef het in 1796 verschenen boek ‘Narrative of a five years’ expedition against the Revolted Negroes of Surinam’. Stedman maakte deel uit van een expeditieleger in Suriname dat als taak had slaven op te sporen die van hun plantages waren weggelopen. In zijn boek beschreef Stedman gedetailleerd de gruwelijke wijze waarop sommige plantage-eigenaren omgingen met hun slaven. Het boek was geïllustreerd met tachtig op Stedmans eigen tekeningen gebaseerde gravures en werd vrijwel meteen een internationaal succes. Het werd vertaald in meerdere talen, waaronder het Nederlands. Hierdoor werd dit boek een belangrijk instrument in de strijd tegen de slavernij. Stedmans prenten zijn nog steeds iconen van de slavernijgeschiedenis.
Lees meer
24,99

Je bestelt en rekent af bij boekenwereld.com, onze eigen webwinkel.

Bindwijze
Paperback

Bekijk Ebook

Op voorraad
  • Gratis verzending
  • Op werkdagen voor 20.00 besteld, volgende werkdag in huis (NL)

Je bestelt en rekent af bij boekenwereld.com, onze eigen webwinkel.

  • Taal: Nederlands
  • ISBN: 9789045041582
  • Pagina's: 432 pagina's

Dit boek in de media

‘In een heldere en toegankelijke schrijfstijl plaatst Van Gelder het menselijke verhaal van Stedman tegen de achtergrond van een fascinerende, maar ook gruwelijke slavernijgeschiedenis. Zodoende slaagt hij erin het leven van een man in zijn tijd en wereld begrijpelijk te maken voor de lezer van nu.’ – Historisch Nieuwsblad

Historisch Nieuwsblad

‘Een verrijking van de literatuur over koloniaal Nederland.’ – Ger Jan Onrust in Kleio

Kleio

Roelof van Gelder

Roelof van Gelder

Roelof van Gelder is historicus en was redacteur van NRC Handelsblad. Hij schreef vele artikelen over Nederlandse cultuurgeschiedenis. In 1997 publiceerde hij zijn proefschrift Het Oost-Indisch avontuur. Duitsers in dienst van de VOC (1600-1800). Ook verschenen van hem Naporra’s omweg, Zeepost en Naar het aards paradijs, over de ontdekker van Paaseiland. In 2018 verscheen Dichter in de jungle, de indrukwekkende biografie van John Gabriel Stedman, dat in 2019 de Libris Geschiedenis Prijs won. Foto: Fjodor Buis)

Meer boeken van deze auteur
Geverifieerd door MonsterInsights