Dunkelblum zwijgt

Eva Menasse

‘Een ongekend knappe roman.’ ***** – de Volkskrant

‘Dunkelblum zwijgt’ van Eva Menasse vertelt het verhaal van een klein stadje met een groot geheim: achter de keurige façade van het Oostenrijkse grensstadje Dunkelblum gaat het verhaal van een gruwelijke misdaad uit de nadagen van de Tweede Wereldoorlog schuil. Op de hoogte van deze gebeurtenis, en zwijgend over daad en daders, zijn de oudere Dunkelblumers sinds jaar en dag met elkaar verbonden. In de broeierige augustusmaand van het jaar 1989, terwijl aan de andere kant van de nabijgelegen grens met Hongarije al honderden ddr-vluchtelingen staan te wachten, verschijnt er een geheimzinnige bezoeker in het stadje. Plotseling volgen de gebeurtenissen elkaar in snel tempo op: op een akker aan de rand van de stad wordt een skelet opgegraven en er verdwijnt een jonge vrouw. Op geheimzinnige wijze duiken sporen van het oude misdrijf op, en de Dunkelblumers worden geconfronteerd met een verleden waarvan ze dachten dat het al lang voorbij was.

‘Een even ingenieuze als intrigerende satire over schuld en stilzwijgen.’ – Het Parool

‘Geweldige roman.’ – nrc Handelsblad ‘Groots én geestig.’ – Trouw

‘Een waanzinnig boek, het is één grote spanningsboog. Als je de eerste alinea leest, ben je meteen verkocht.’ – Henk Schulte (Boekhandel Het Leesteken) in de Volkskrant Boekenraad

€ 24,99 Paperback / softback Op voorraad
ISBN
9789025472269
Pagina's
528
Type
Paperback / softback
Vertaler
Annemarie Vlaming
Afmeting
210 mm x 136 mm x 34 mm
Gepubliceerd
september 2022
Taal
Nederlands
Uitgever
Atlas-Contact
Imprint
Atlas Contact


Leestips ontvangen

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Dit boek in de pers

‘Een even ingenieuze als intrigerende satire over schuld en stilzwijgen.’

- Parool

‘Een caleidoscopische roman waarin over een fictief Oostenrijks stadje, waar in 1989 vluchtelingen uit het Oostblok aankomen en een verzwegen massamoord wordt opgerakeld. […] Geweldige roman.’

- NRC

‘Waanzinnig, fenomenaal en heel geestig. Ik heb tot diep in de nacht gelezen!’

- Nieuwsweekend op Radio 1

‘Eva Menasse verhaalt over een klein dorp met een gruwelijke geschiedenis: groots én geestig. [...] Bovenal is Dunkelblum zwijgt een onthutsend goed geschreven en geestige roman.

- Trouw

Met Dunkelblum zwijgt heeft Menasse een roman geschreven die getuigt van groot literair meesterschap.

- Tzum.nl

Eva Menasse is een voortreffelijke schrijfster.

- Nederlands Dagblad

In haar fascinerende roman legt Menasse de ambivalente omgang van Oostenrijk met het oorlogsverleden bloot. […] Eva Menasse schreef een ongekend knap werk waar het vorm en schrijfstijl betreft. [5 sterren]

- De Volkskrant

Een waanzinnig boek, het is één grote spanningsboog. […] Als je de eerste alinea leest, ben je meteen verkocht.

- De Volkskrant

Naast spanning en mysterie zijn het vooral de personages en hun onderlinge relaties die dit verhaal interessant maken.

- Boekenkrant

Telkens schuren de onbeholpen of naargeestige dorpse karakters met grote literaire sierlijkheid en scherpzinnige humor tegen de wereldgeschiedenis aan, […] De roman is meer dan een duizendvoudig vertakte whodunit over een stadje dat vastzit in een misdadig naziverleden. Het is een kleurige geschiedenis van wrede, nerveuze en brave mensen, die door de dappere mensen steeds meer in de hoek worden gedreven. Een verhaal over het schijngeluk van weldadig in het moment leven.

- De Groene Amsterdammer

Het levert een zeer rijk én genuanceerd portret op van een gemeenschap waarin ieder op zijn manier met de geschiedenis worstelt (of juist niet). Ingewikkeld zijn alle verhaallijnen ook, maar met haar ambachtelijk meesterschap en stilistische brille houdt de auteur je uitstekend bij de les.

- Boekenpost