Framing

Over de macht van taal in de politiek

Hoe je de essentie van waar je mee bezig bent verwoord is tegenwoordig een kunst op zich. Hans de Bruijn ontrafelt de patronen in het spel van framing en reframing.

Wie zijn politieke boodschap intelligent kan verpakken, kan de werkelijkheid naar zijn hand zetten laat Hans de Bruijn zien in dit vlijmscherpe boek. Hij legt uit hoe framing werkt en geeft een overzicht van verschillende strategieën, met prachtige voorbeelden - de frames van Ronald Reagan en Bill Clinton, van Mark Rutte en Diederik Samsom, van Margaret Thatcher en Angela Merkel: ze komen allemaal voorbij. Framing is veel meer dan slim taalgebruik. Het gaat om de vraag hoe je als politicus de essentie kunt verwoorden van waar je mee bezig bent - en dat is in onze samenleving een bittere noodzaak geworden.

'Nu doet u het weer,' zegt Diederik Samson tegen Mark Rutte en in één klap is de wederopbouw van de PvdA in gang gezet. Vele decennia eerder heeft Ronald Reagan ook zo'n moment. De hele campagne om het presidentschap brengt hij terug tot een vraag aan de Amerikaanse kiezer: gaat het jullie beter dan vier jaar geleden? Dit zijn voorbeelden van framing.

Lees meer
22,99

Je bestelt en rekent af bij boekenwereld.com, onze eigen webwinkel.

Bindwijze
Paperback

Bekijk Ebook

Op voorraad
  • Gratis verzending
  • Op werkdagen voor 20.00 besteld, volgende werkdag in huis (NL)

Je bestelt en rekent af bij boekenwereld.com, onze eigen webwinkel.

  • Taal: Nederlands
  • ISBN: 9789045026589
  • Pagina's: 240 pagina's

Dit boek in de media

‘Als je er alert op bent, merk je hoe politici en de pers heel vaak ‘denkramen’ (frames) gebruiken. (…) In dit met humor gekruide boekje vertelt Hans de Bruijn, hoogleraar bestuurskunde in Delft, er alles over. Dat doet hij aan de hand van ruim honderd voorbeelden, thematisch geclusterd.’ – Gert-Jan Schaap, Visie

Visie

Hans de Bruijn

Hans de Bruijn

Hans de Bruijn is hoogleraar bestuurskunde aan de TU Delft. Hij schrijft sinds 2009 wekelijks een column over framing in Trouw. In 2011 verscheen Framing, over de theorie achter framing.

(Foto: Ineke Oostveen)

Meer boeken van deze auteur
Geverifieerd door MonsterInsights