Framing

Hans de Bruijn

Over de macht van taal in de politiek

'Nu doet u het weer,' zegt Diederik Samson tegen Mark Rutte en in één klap is de wederopbouw van de PvdA in gang gezet. Vele decennia eerder heeft Ronald Reagan ook zo'n moment. De hele campagne om het presidentschap brengt hij terug tot een vraag aan de Amerikaanse kiezer: gaat het jullie beter dan vier jaar geleden? Dit zijn voorbeelden van framing. Wie zijn politieke boodschap intelligent kan verpakken, kan de werkelijkheid naar zijn hand zetten, zo laat Hans de Bruijn zien in dit vlijmscherpe boek. Hij legt uit hoe framing werkt en geeft een overzicht van de strategieën, met prachtige voorbeelden - de frames van Ronald Reagan en Bill Clinton, van Mark Rutte en Diederik Samsom, van Margeret Thatcher en Angela Merkel: ze komen allemaal voorbij. Framing is veel meer dan slim taalgebruik. Het gaat vaak om de vraag hoe je als politicus de essentie kunt verwoorden van waar je mee bezig bent - en dat is in onze samenleving een bittere noodzaak geworden.
€ 19,99 Paperback / softback Op voorraad
ISBN
9789045026589
Pagina's
240
Type
Paperback / softback
Afmeting
200 mm x 126 mm x 23 mm
Gepubliceerd
januari 2016
Taal
Nederlands
Uitgever
Atlas-Contact
Imprint
Atlas Contact


Leestips ontvangen

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Dit boek in de pers

‘Als je er alert op bent, merk je hoe politici en de pers heel vaak ‘denkramen’ (frames) gebruiken. (…) In dit met humor gekruide boekje vertelt Hans de Bruijn, hoogleraar bestuurskunde in Delft, er alles over. Dat doet hij aan de hand van ruim honderd voorbeelden, thematisch geclusterd.’ – Gert-Jan Schaap, Visie