Gastvrijheid

Peter Venmans

Filosofisch essay

Elke dag zijn we wel iemands gast of gastheer. We reizen naar het buitenland, gaan op bezoek bij vrienden of verwelkomen nieuwe medewerkers in onze organisatie. Gastvrijheid is alomtegenwoordig. Tegelijk beleven we volgens sommigen het einde van de gastvrijheid. Door het massatoerisme en de opkomst van de hospitalityindustrie zou de spontane hartelijkheid van weleer vervangen zijn door commerciële berekening, zakelijkheid en voorgeschreven gedragscodes. En bij het ontvangen van migranten laat de politiek zich niet door generositeit leiden maar door veiligheidsoverwegingen. In dit essay gaat Peter Venmans in op deze vraag en plaatst daarbij gastvrijheid in een breed historisch en filosofisch kader: van Homeros tot Faïza Guène, van christelijke caritas tot Japanse omotenashi, van de Gulden Regel tot het asielrecht.
€ 21,99 Paperback / softback Op voorraad
ISBN
9789045045382
Pagina's
224
Type
Paperback / softback
Afmeting
210 mm x 135 mm x 21 mm
Gepubliceerd
maart 2022
Taal
Nederlands
Uitgever
Atlas-Contact
Imprint
Atlas Contact


Leestips ontvangen

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Dit boek in de pers

‘Peter Venmans slaagt er steeds in om op een aantrekkelijke en toegankelijke wijze zijn lezers mee te nemen.’

- De Volkskrant

‘Gastvrijheid is in een heldere, erudiete stijl geschreven. Een boek voor geoefende lezers op zoek naar filosofische diepgang en reflectie op belangrijke hedendaagse themas.’

- NBD Biblion