Het liberalisme en zijn schaduwzijden

Francis Fukuyama

verdediging van een klassiek ideaal

Het klassieke liberalisme verkeert in een staat van crisis. Dat dit systeem, dat is gebaseerd op fundamentele beginselen van gelijkheid en de rechtsstaat en dat de rechten van individuen om hun eigen vormen van geluk na te streven benadrukt, niet altijd zijn eigen idealen waarmaakte, is geen geheim. In het Westen werd aan veel mensen gelijkheid voor de wet ontzegd. Wie meetelde als volwaardig mens met universele rechten werd eeuwenlang betwist, en pas recent is deze omissie gerepareerd. De principes van het liberalisme zijn de afgelopen decennia door zowel rechts als links tot uitersten gedreven: neoliberalen maakten een cultus van economische vrijheid, terwijl progressieven zich richtten op identiteit boven universaliteit. Het resultaat, stelt Fukuyama, is toenemende polarisatie en een toenemend gevaar voor onze democratie. In dit heldere verslag van de huidige politieke onvrede biedt Fukuyama een essentiële verdediging van een liberalisme voor de eenentwintigste eeuw.
€ 21,99 Hardback Op voorraad
ISBN
9789045047027
Pagina's
224
Type
Hardback
Vertaler
Frans Reusink
Afmeting
216 mm x 144 mm x 26 mm
Gepubliceerd
augustus 2022
Taal
Nederlands
Uitgever
Atlas-Contact
Imprint
Atlas Contact


Leestips ontvangen

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Dit boek in de pers

‘Wat er ook op Fukuyama’s argumenten af te dingen valt, hij bezit ontegenzeglijk één unieke kwaliteit: het precies aanvoelen van de tijdsgeest. Fukuyama lezen is je laten meevoeren door de politieke wind die op dat moment waait. (…) elegant geschreven.’

- Trouw

‘De grootste verdienste van dit boek is dat Fukuyama de huidige weerzin tegen het liberalisme helder beschrijft en zich werkelijk in die kritiek verdiept. In die zin is dit essay verplichte kost voor iedereen die de vaak verwarde discussie helder wil krijgen.’ [waardering: vier ballen]

- NRC

Fukuyama weet helder te beschrijven hoe de wind sinds de financiële crisis van 2008 is gaan draaien en de zwakheden van het marktdenken blootlegde.

- De Groene Amsterdammer