In stilte

Jan-Hendrik Bakker

een filosofie van de afzondering

Jezelf afzonderen is in deze tijd moeilijker dan ooit, en daarom ook zo essentieel

Ooit was het individualisme het grootste goed van de moderne mens, nu lijkt het ons grootste probleem: we willen vrij zijn, maar onze hebzucht dwingt ons in een economisch keurslijf; we willen authentiek zijn, maar de omgeving bepaalt in belangrijke mate onze identiteit; we willen betrokken zijn, maar onze digitale wereld weerhoudt ons van innig menselijk contact. Hoe kunnen wij het tij keren? Jan-Hendrik Bakker pleit voor een herwaardering van afzondering in stilte, een toestand die in onze tijd als zonderling, zielig en ongezond wordt gezien. Maar, zo stelt Bakker, kijk naar belangrijke schrijvers en filosofen – onder wie Kierkegaard, Nietzsche, Baudelaire, Merton en Thoreau – die zochten afzondering en stilte juist op om kracht uit te putten, om een protest te vormen tegen economische verspilling en weerwerk te bieden aan vervreemding en verlies aan privacy. Jezelf afzonderen is in deze tijd moeilijker dan ooit, en daarom ook zo essentieel. In stilte toont dat het de manier is om onze individuele waarden te herijken.
€ 20,99 Paperback / softback Niet op voorraad
ISBN
9789045028897
Pagina's
240
Type
Paperback / softback
Afmeting
210 mm x 135 mm x 22 mm
Gepubliceerd
maart 2015
Taal
Nederlands
Uitgever
Atlas-Contact
Imprint
Atlas Contact


Leestips ontvangen

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Dit boek in de pers

Lees dit boek. In stilte, weliswaar. – De Auteur 

We hebben een samenleving gecreëerd waarin mensen als zandkorrels op het strand zijn, drukt Bakker het beeldend uit. **** – De Morgen

Het is goed te beseffen hoe afzondering ons uit onze sluimer kan wekken. – Trouw