Nastja's tranen

Natascha Wodin

Als Natascha Wodin in 1992 naar Berlijn verhuist zoekt ze een werkster. Haar keuze valt op een schuchtere vrouw uit Oekraïne, het geboorteland van haar moeder die in de Tweede Wereldoorlog als dwangarbeider naar Duitsland werd gedeporteerd. De schoonmaakster, Nastja, had in Oekraïne een goede baan als civiel ingenieur. Maar na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie verzandt haar land in chaos en economische malaise – ze ontvangt haar laatste salaris in de vorm van een zak rijst. Net als vele Oost-Europeanen zoekt Nastja haar heil in het herenigde Duitsland. Ze komt aan de kost als werkster, maar te laat realiseert ze zich dat haar toeristenvisum is verlopen. In de krochten van de illegaliteit en de smerige wereld van de uitbuiting moet ze vechten voor haar bestaan. Voor Natascha Wodin is het alsof het lot haar weer inhaalt. In het heimwee van deze Oekraïense vrouw, met wie ze bevriend raakt, herkent ze het heimwee van haar moeder, die eraan onderdoor ging. Nu, jaren later, tekent ze Nastja’s portret op. Het is het enerverende verhaal van een strijdlustige en dappere vrouw, geschreven door een auteur die als geen ander de geschiedenis invoelbaar kan maken.
€ 22,99 Paperback / softback Op voorraad
ISBN
9789045046594
Pagina's
192
Type
Paperback / softback
Vertaler
Anne Folkertsma
Afmeting
209 mm x 135 mm x 19 mm
Gepubliceerd
juni 2022
Taal
Nederlands
Uitgever
Atlas-Contact
Imprint
Atlas Contact


Leestips ontvangen

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Dit boek in de pers

‘(…) indrukwekkend, heel invoelbaar geschreven portret dat meer is dan een buitengewoon levensverhaal. Het geeft ook een ontluisterend beeld van het (over)leven in Oekraïne en de kwetsbaarheid van leven in de illegaliteit. Je valt van de ene verbazing in de andere en krijgt steeds meer respect voor de Nastja’s van deze wereld.’

- ZIN magazine

‘Wodin schrijft het wederom in de prettig opsmukloze stijl die ook haar vorige boeken zo aantrekkelijk maakten.’

- Trouw

Wodin beschrijft alles met veel empathie, inzicht en begrip. Haar boek is dan ook een eerbetoon aan een dappere vrouw, die na jaren van tegenslag eindelijk het geluk leert kennen. - [4 ballen]

- NRC

Het ontroerende verhaal van Nastja […] Haar verhaal verwerkte Wodin in het prachtige Nastjas tranen, dat niet alleen inzicht geeft in de geschiedenis van Oekraïne, maar ook in de denk- en beleveningswereld van de bevolking.

- Margriet

[…] een […] meeslepend boek. - [waardering: vier sterren]

- De Standaard