Paniek om niets

Hoe de meetrevolutie onze angsten aanwakkert

Paniek om niets - cover
Een kritische beschouwing van de mediahysterie rondom pfas en glyfosaat.

Overal waar we kijken (in het grondwater, in onze eieren, in de lucht die we inademen, in de urine van wielrenners) zit wel iets wat er niet thuis lijkt te horen, zoals bijvoorbeeld PFAS. De steeds gevoeligere apparatuur heeft onze perceptie van voedselveiligheid, doping of de staat van het milieu vertroebeld.
Vroeger was het al heel bijzonder als we een procent of promille (de alcohol-blaastest) konden meten. Tegenwoordig is onze apparatuur zo geraffineerd dat we een suikerklontje in het IJsselmeer kunnen aantonen (een ppt, deeltje per biljoen). We kunnen alles meten tegenwoordig, waardoor het niets (de 0) steeds kleiner wordt. We zien nu veel sneller risicos en schadelijke stoffen, terwijl de leefomgeving in werkelijkheid steeds veiliger en schoner wordt. Op milde toon schetst Rozendaal ons een nieuw perspectief op het interpreteren van meetgegevens. Meten is soms te veel weten.

Lees meer
22,99

Je bestelt en rekent af bij boekenwereld.com, onze eigen webwinkel.

Bindwijze
Paperback


22,99
Reserveer nu
Niet op voorraad
  • Gratis verzending bij pre-orders
  • Direct na verschijning in huis
  • Binnen 14 dagen gratis retourneren binnen NL

Je bestelt en rekent af bij boekenwereld.com, onze eigen webwinkel.

  • Taal: Nederlands
  • ISBN: 9789045051406
  • Pagina's: 224 pagina's

Simon Rozendaal

Simon Rozendaal

Simon Rozendaal, volgens Villamedia de ‘nestor van de Nederlandse wetenschapsjournalistiek’, schrijft voor Elsevier Weekblad en publiceerde ruim 25 boeken, waaronder 'Alles wordt beter!'. In 2019 verscheen 'Warme aarde, koel hoofd'. In september 2022 verschijnt 'De nul wordt steeds kleiner'.

(Foto: Fjodor Buis)

Meer boeken van deze auteur
Geverifieerd door MonsterInsights