Schaduwkust

vier generaties hertekenen de rand van de Waddenzee

Aan de hand van vier generaties Sijpkens beschrijft Ineke Noordhoff hoe deze boeren de Waddenzee terugdringen en het kustlandschap naar hun hand zetten. De Westpolder, in 1875 aangelegd, staat model voor de inpolderingen langs de Groningse Waddenzee waarover hardnekkige strijd is geleverd met de elementen en de overheden.

Jonge zonen, soms amper volwassen, pakken de draad op waar hun vaders los moesten laten. Waar hun overgrootvader, de herenboer Sijpko Sijpkens, was omgeven door een ruime kring aan personeel en dieren, is het rondom de vierde generatie Sijpkens op dezelfde boerderij aan het begin van de eenentwintigste eeuw doodstil. Aan het werk op het land komt bijna geen mensenhand meer te pas. Inmiddels is de interactie met de zee gestaakt en blijven de dorpen verweesd achter.

'Schaduwkust' is een indrukwekkend verhaal over de complexiteit van het boerenland en -bedrijf, en laat pijnlijk duidelijk zien dat het tijd is voor verandering.

Lees meer
9,99

Je bestelt en rekent af bij boekenwereld.com, onze eigen webwinkel.

Bindwijze
Ebook

Bekijk Paperback

Op voorraad
  • Gratis verzending vanaf €19,95
  • Op werkdagen voor 20.00 besteld, volgende werkdag in huis (NL)

Je bestelt en rekent af bij boekenwereld.com, onze eigen webwinkel.

  • Taal: Nederlands
  • ISBN: 9789045033563

Ineke Noordhoff

Ineke Noordhoff

Ineke Noordhoff is journalist, econoom en landschapshistorica. Ze is redacteur bij Noorderbreedte en maandgast bij Puur Noord van Podium tv. Eerder schreef ze 'Zee rondom', 'Op het land' en 'Natuurmakers'. In maart 2022 is haar nieuwste werk 'Ontaard land' verschenen.

(Foto: Merlijn Doomernik)

Meer boeken van deze auteur
Geverifieerd door MonsterInsights