Tussen glimlach en grimas

Uitingen van emoties bij mens en dier

Auteur: Mariska Kret
Mensen zijn in staat elkaars emoties van het gezicht te lezen, maar hoe doen andere dieren dat? Mariska Kret laat zien welke verschillen én overeenkomsten er zijn tussen mens en dier.

Hoort een vogel aan de zang van een andere vogel wat z’n stemming is? Laat een chimpansee z’n vrolijkheid blijken met een grijns, of betekent die zogenaamde lach juist iets heel anders? En ruikt een hond aan een andere hond hoe de vlag er vandaag bijhangt? Voor alle dieren die in sociale groepen leven is het belangrijk te begrijpen waar hun soortgenoten zich mee bezighouden. Gezichtsexpressies, lichaamstaal en andere emotionele uitingen spelen daarbij een cruciale rol.

Charles Darwin merkte al op dat er een hoop overeenkomsten zijn in de uitingen van emoties van mensen en andere dieren. Dit is met name het geval met dieren waarmee we een lang evolutionair verleden delen, zoals bonobo’s en chimpansees. En herkennen we niet allemaal emotioneel gedrag bij onze huisdieren? Elk dier op aarde is uniek en heeft dus ook een uniek repertoire aan emoties tot zijn beschikking.

In 2024 is de eerste Mercator Sapiens Stimulus toegekend aan prof. dr. Mariska Kret, hoogleraar Cognitieve Psychologie aan de Universiteit Leiden. aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 1 miljoen euro.

Over de Mercator Sapiens Stimulus: De Mercator Sapiens Stimulus gaat uit van de KHMW, het oudste wetenschappelijke genootschap van Nederland, en is mogelijk gemaakt door de Stichting Hartwig Foundation. De KHMW heeft als doel de wetenschap te bevorderen en een brug te slaan tussen wetenschap en samenleving.

Lees meer
22,99

Je bestelt en rekent af bij boekenwereld.com, onze eigen webwinkel.

Bindwijze
Paperback

Bekijk Ebook

Op voorraad
  • Gratis verzending
  • Op werkdagen voor 20.00 besteld, volgende werkdag in huis (NL)

Je bestelt en rekent af bij boekenwereld.com, onze eigen webwinkel.

  • Taal: Nederlands
  • ISBN: 9789045031057
  • Pagina's: 240 pagina's

Dit boek in de media

‘Erg interessant.’

NVOX

‘Informatief en onderhoudend geschreven. Voor een brede lezersgroep.’

NBD Biblion

‘Juist door haar onverschrokkenheid begeeft Kret zich op een uiterst boeiend terrein, waar gevoel, instinct en nieuwsgierigheid goede wetenschap aandrijft.’

New Scientist

Mariska Kret

Mariska Kret

Mariska Kret is universitair hoofddocent bij de faculteit Cognitieve Psychologie van de Universiteit Leiden. Na een promotieonderzoek naar lichaamstaal ging ze geleidelijk steeds meer vergelijkend onderzoek doen naar mensapen.

In 2024 is haar de Mercator Sapiens Stimulus toegekend, uitgaande van de KHMW, het oudste wetenschappelijke genootschap van Nederland,

Meer boeken van deze auteur
Geverifieerd door MonsterInsights