Waarom goede mensen soms de verkeerde dingen doen

Muel Kaptein

52 bespiegelingen over ethiek op het werk

Waarom gaan oprechte en gewetensvolle medewerkers soms toch over de schreef? Waardoor ontsporen integere en intelligente bestuurders? Wat zorgt ervoor dat welwillende organisaties ineens hun klanten, werknemers en aandeelhouders om de tuin leiden?
De sociale psychologie heeft verrassende antwoorden op deze intrigerende, actuele vragen.

Aan de hand van wetenschappelijke experimenten en aansprekende praktijkvoorbeelden beschrijft Muel Kaptein waarom goede mensen soms verkeerde dingen doen. Maar ook hoe mensen boven zichzelf uit kunnen stijgen. Hij laat zien waarom fraudeurs zonnebrillen dragen, een scheve schaats juist goed is, te veel regels tot vlegels leiden en handenwassende collega’s verdacht zijn.

Kaptein waarschuwt voor het continue en sluipende gevaar van DSB, ofwel de doof-, stom- en blindheid voor ethisch onzuivere acties en keuzes. Hiertoe introduceert hij het ‘tjellen’. Deze eigen ver taling van challenge gaat om elkaar uitdagen en om het bevragen van veronderstellingen, standpunten en werkwijzen; open, constructief en prikkelend – zowel op de werkvloer, in de bestuurskamer als buiten de organisatie.

** Download hier gratis de noten en literatuurverwijzing bij dit boek. **

€ 23,99 Paperback / softback Op voorraad
ISBN
9789047004479
Pagina's
240
Type
Paperback / softback
Afmeting
210 mm x 136 mm x 24 mm
Gepubliceerd
juni 2017
Taal
Nederlands
Uitgever
Atlas-Contact
Imprint
Business Contact


Leestips ontvangen

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in