Zonder liefde

Auteur: Stefan Brijs
Paul is van slag door zijn onverwachte scheiding, Ava heeft in haar verlangen naar passie haar vriend verlaten. Ze vinden steun bij elkaar, een noodalliantie die uitgroeit tot een hechte vriendschap.
‘Zonder liefde’ van Stefan Brijs is een prikkelende, spannende, soms geestige, vaak schrijnende roman over vriendschap, liefde, lust en bedrog, waarin iedereen er op zijn of haar manier het beste van probeert te maken – of misschien wel net niet. Paul en Ava, allebei eind twintig, ontmoeten elkaar op een precair moment in hun leven. Paul is nog van slag door zijn onverwachte scheiding, Ava heeft in haar voortdurende verlangen naar passie – voor de zoveelste keer en nu voorgoed haar vriend verlaten. Ze vinden steun bij elkaar, een noodalliantie die uitgroeit tot een hechte vriendschap, waarbij ze elkaar helpen in hun wanhopige zoektocht naar wat liefde zou moeten zijn. Paul volgt de weg van contactadvertenties, Ava laat zich leiden door haar gevoelens. Uiteindelijk komen ze tot dezelfde conclusie: liefde is niet maakbaar. Maar wat met vriendschap? Stefan Brijs zijn werk werd meermaals bekroond en is wereldwijd vertaald.
Lees meer
17,50

Je bestelt en rekent af bij boekenwereld.com, onze eigen webwinkel.

Bindwijze
Hardback

Bekijk Luisterboek
Bekijk Ebook

Op voorraad
  • Gratis verzending vanaf €19,95
  • Op werkdagen voor 20.00 besteld, volgende werkdag in huis (NL)

Je bestelt en rekent af bij boekenwereld.com, onze eigen webwinkel.

  • Taal: Nederlands
  • ISBN: 9789025452681
  • Pagina's: 224 pagina's

Dit boek in de media

‘Gisteravond uitgelezen en ik vond het heel erg mooi. […] Nu wil ik zeker méér Brijs!’ – @janetleest op Instagram

‘Zoals Murakami in zijn boeken strooit met muziekverwijzingen doet Stefan Brijs dat met filmtitels. Al die titels, zoals o.a. Breaking the Waves van Lars von Trier, geven een eigen betekenis aan de krachtige suggestieve inhoud van dit boek. Tip: zoek de genoemde filmtitels op YouTube en je proeft de sfeer. Echt een heel fijne roman.’ – Ton van Ierschot (Hebban)

Hebban.nl

‘Hoewel het verhaal bij vlagen heel pijnlijk is, zijn de smarten die de hoofdpersonen ondergaan nooit te zwaar. Dat komt zowel door de relativerende zelfspot die Paul hanteert als wel door de manier van schrijven van Brijs. Hij beschrijft met een welwillende, haast liefdevolle houding het doen en laten van zijn personages waardoor het gewoon mensen worden die net als iedereen worstelen met het leven. […] Zonder liefde van Stefan Brijs is uit het leven gegrepen en stemt tot nadenken.’ – Saskia (Hebban)

Hebban.nl

‘(…) de compactheid en ‘kleinheid’ van Zonder liefde vallen op. (…) geen grote Weltschmerz, maar persoonlijk leed, dat misschien nog wel veel ingrijpender is, speelt de hoofdrol. (…) Het smaakt naar meer.’ – Marloes, valeriesboekenwereld.nl

‘Deze roman, in korte krachtige zinnen geschreven, geeft heel goed de complexiteit van vriendschap én liefde weer, thema’s van alle tijden. Waar eindigt vriendschap en begint liefde en kan het ook samen gaan?’ – Lidy (Hebban)

Hebban.nl

‘De schrijfstijl van Brijs voelde als thuiskomen; fijn en begrijpelijk, ik voelde me als een vis in het water. (…) Zonder liefde heeft voor mij bevestigd wat ik tien jaar geleden al wist: Stefan Brijs schrijft prachtige boeken.’ – Eenlettermeergraag.nl 

‘Deze roman bevat geen grootse, spectaculaire plotwendingen zoals in andere boeken van Brijs maar heeft iets teders en wrangs tegelijkertijd waardoor de lezer geraakt wordt. Een mooi, gevoelig en tevens deerniswekkende verhaal.’ – Gigi (Hebban)

Hebban.nl

‘Stefan Brijs weet op geraffineerde wijze twijfel bij de lezer te zaaien en ook op de momenten dat er niet veel lijkt te gebeuren hoef je je als lezer niet te vervelen door de mooie zinnen en beschrijvingen die hij gebruikt.’ – Wilma (Hebban)

Hebban.nl

‘Brijs zet menselijke personages neer, met hun mooie en minder mooie kanten, die je het vinden van de liefde gunt…’ – Erna (Hebban)

Hebban.nl

‘Welke schrijver ‘vangt’ dit fijnproeverschap, dit strenge beoordelen van gedrag of uiterlijkheden die je hoogstwaarschijnlijk, als je eenmaal daadwerkelijk in de relatie bent beland, probleemloos naast je neerlegt? (…) de naam van Stefan Brijs (…). Het duurt even voordat je doorhebt dat Zonder liefde geen hard-dramatisch verhaal is, maar een geestige ondertoon heeft.’ **** – Sebastiaan Kort, NRC Next

NRC Next

‘De schrijfstijl is menselijk en levensecht, je kunt als lezer de pijn en het ongemak als het ware voelen. Het boek roept voor de lezer vragen op die niet zo snel te beantwoorden zijn.’ – Nel (Hebban)

Hebban.nl

‘Zonder liefde is de nieuwe, prikkelende roman van meesterverteller Stefan Brijs.’ – Vol van boeken

‘Het boek zindert nog lang na en laat iedere lezer ongetwijfeld nadenken over de betekenis van verschillende soorten liefde en relaties. Een intrigerend boek dat het lezen waard is, net als de rest van Brijs’ oeuvre.’ – Alyssia (Goodreads)

Goodreads.com

‘Het is een universeel verhaal, herkenbaar en invoelbaar geschreven. De mooie zinnen en beschrijvingen, samen met de verwijzingen naar films en literatuur zorgen voor prettige leeservaring, met altijd op de achtergrond de vraag: Kan je van iemand houden zonder liefde.’ – Harriet (Hebban)

Hebban.nl

‘De roman is een haast 19de-eeuws verteld verhaal van een vakman die geen grote literaire trucs nodig heeft. Dit is dan wel geen complexe roman, maar ook kleine verhalen over grote gevoelens verdienen het om verteld te worden.’ **** – Het Nieuwsblad

Het Nieuwsblad

‘Stefan Brijs weet met een verhaal waarin weinig meer dan het alledaagse gebeurt de lezer toch aan het denken te zetten. De schrijfstijl zorgt ervoor dat het boek aanspreekt, door de beeldende stijl is het niet moeilijk om de gebeurtenissen voor je te zien. Daarbij komt dat je na een aantal zinnen al het idee hebt: Dit is een goed boek. En een goed boek is het.’ – Merel (Hebban)

Hebban.nl

‘Brijs verlegt opnieuw met succes zijn grenzen als schrijver.’ – Het Belang van Limburg

Limburgs Dagblad / Dagblad de Limburger

‘(...) Een bijzonder intrigerend verhaal (...). Brijs is een geboren verteller. Zijn stijl is nu ook weer soepel en ritmisch, zijn personages zijn levensecht.’ – Sonja de Jong, Gooi- en Eemlander

De Gooi- En Eemlander

‘Een heerlijk, eerlijk boek met twee herkenbare personages, elk met hun opvatting over liefde, vriendschap en begeerte, die duidelijk maken hoe complex menselijke relaties zijn. Een aanrader!’ – Thijs van Assche, Libelle

'Zonder liefde leest heel vlot. Het is ingetogen en klein gehouden, eenvoudig bijna, maar toch erg vol. Je kan een pagina lezen en herlezen en nieuwe klemtonen of betekenissen ontdekken. Dat is waarschijnlijk ook de kracht van dit boek en de volle verdienste van de stijl van Stefan Brijs. Het voelt als gluren bij de buren, maar dan zonder de schaamte. Heel eerlijk eigenlijk.’ – Evy (Hebban)

Hebban.nl

‘Zijn zuiverste, meest authentieke roman (…). Brijs heeft deze ontoereikendheid der liefde zo goed geraakt omdat hij in feite alleen de buitenkant beschrijft en geen poging waagt iets van het zogenaamde geheim der liefde te ontsluieren. Hij is in deze roman van het type show don’t tell. (…) Na afloop van dit boek voelde je je dan ook gesterkt in de gedachte dat er niets zo ongrijpbaar is als de liefde. (…) Stefan Brijs heeft dat oeroude thema zonder spektakel, maar heel erg raak verbeeld.’ – Rob Schouten, Trouw

Stefan Brijs

Stefan Brijs

Stefan Brijs (1969) debuteerde in 1997 met de roman De verwording. Hierna volgden, naast een aantal essays, de roman Arend (2000), over de groeipijnen van een verwaarloosde jongen; de kerstnovelle Twee levens (2001), en zijn grote doorbraak De engelenmaker (2005), over wetenschap en geloof. Van deze laatste titel zijn de vertaalrechten verkocht aan meer dan vijftien landen. De roman werd bekroond met de Gouden Uil Publieksprijs en genomineerd voor zowel de Libris als de AKO Literatuurprijs. In 2011 verscheen Post voor mevrouw Bromley, een verhaal over ouders en kinderen tegen de achtergrond van de Eerste Wereldoorlog: ‘a great British epic over de oorlog maar dan in het Nederlands’ (Knack). De Franse vertaling werd genomineerd voor de Prix Femina Étranger. In 2015 volgde Maan en zon, de ‘grote Antiliaanse roman,’ volgens HP/De Tijd. Zijn Andalusisch logboek (2018) is een bonte verzameling van aantekeningen en impressies, belevenissen en verhalen over de natuur, de cultuur, de geschiedenis en de mensen in het zuiden van Spanje, waar Brijs sinds 2014 woont. In september 2019 verscheen Brijs’ roman Zonder liefde. In maart 2020 publiceerde Editions Héloïse d’Ormesson de Franse vertaling door Daniel Cunin onder de titel L’Année du Chien. Berichten uit de vallei, Het vervolg op het alom geprezen Andalusisch logboek verscheen in mei 2020. Deze keer concentreert Stefan Brijs zich vier seizoenen lang op de natuur in het zuiden van Spanje. www.stefanbrijs.be Foto: © Diego Franssens

Meer boeken van deze auteur
Geverifieerd door MonsterInsights