Zoönose

Hoe dodelijke ziekten van dier naar mens overspringen

Zoönose is een adembenemende speurtocht naar ziekten waarbij sprake is van soortoverschrijdende overdracht. David Quammen laat overtuigend zien dat het niet de eerste keer is dat er gevaar dreigt.
Het nieuwe coronavirus (sars-CoV-2), dat de ziekte Covid-19 veroorzaakt, heeft zich in korte tijd over alle continenten verspreid. Een wereldwijde pandemie is een feit. Maar dit is niet de eerste keer dat er gevaar dreigt. De epidemieën van sars en de Mexicaanse griep konden nog net in de kiem gesmoord worden. Ziekten als vogelgriep, ebola, hiv, en in ons eigen land q-koorts, hebben één ding gemeen: ze zijn afkomstig van in het wild levende dieren en worden op mensen overgebracht via een proces dat zoönose of spillover wordt genoemd: ‘soortoverschrijdende overdracht’ (in het geval van het huidige coronavirus waarschijnlijk via vleermuizen). Maar bij veel ziekten blijft de bron onvindbaar – en dus onbeheersbaar. In Zoönose neemt Quammen de lezer mee op een adembenemen-de speurtocht naar de verwekkers van deze ziekten. Hij doet verslag van avontuurlijke onderzoeken in het veld – vleermuizen vangen in China, gorilla’s op de voet volgen in Congo – met de voornaamste deskundigen op het gebied van infectieziekten. Dit boek is onmisbaar voor wie meer wil snappen over de wetenschappelijke en ecologische achtergronden van de huidige coronacrisis.
Lees meer
20,00

Je bestelt en rekent af bij boekenwereld.com, onze eigen webwinkel.

Bindwijze
Paperback

Bekijk Ebook

Op voorraad
  • Gratis verzending
  • Op werkdagen voor 20.00 besteld, volgende werkdag in huis (NL)

Je bestelt en rekent af bij boekenwereld.com, onze eigen webwinkel.

  • Taal: Nederlands
  • ISBN: 9789045042503
  • Pagina's: 568 pagina's
  • Vertaler: Peter Diderich

Dit boek in de media

‘Boeiend, meeslepend en – nu iedereen er tijd en oog voor heeft – verplicht leesvoer voor biologen.’ – Bionieuws

Bionieuws

'Corona kwam niet alleen. Een stoet van virussen ging haar vooraf. Om Corona te begrijpen moet je die familie leren kennen. David Quammen kent die lui al jaren en schreef Zoönose. Lees het en huiver. Niet goed voor de gemoedsrust maar je moet het beest, hoe klein ook, in de bek durven kijken.' - Midas Dekkers

‘Gebaseerd op wetenschappelijke feiten, leest het boek als een thriller.’ – NVOX

NVOX

‘Mooi en avontuurlijk beschreven.’ – Knack

Knack

‘Een must.’ – Karekiet en Meander

Meander Magazine

‘Niemand kan beweren dat er onvoldoende gewaarschuwd is voor nieuwe pandemieën. Bijvoorbeeld in het boek Zoönose, van wetenschapsjournalist David Quammen, dat in 2013 al verscheen en nu vanwege de coronacrisis is heruitgegeven. De inhoud heeft niet ingeboet aan actualiteitswaarde.’ – Rob de Lange, Het Financieele Dagblad

Het Financieele Dagblad

‘Een schat aan informatie.’ – Natura

Natura

David Quammen

David Quammen

David Quammen is wetenschapsjournalist en auteur van onder andere 'Het lied van de dodo' en 'Monster van God'. Hij ontving een Academy Award in de literatuur van de American Academy of Arts and Letters. In het najaar van 2022 verschijnt 'Buiten adem', over de wereldwijde zoektocht naar de bron van het coronavirus.

Meer boeken van deze auteur
Geverifieerd door MonsterInsights