Alles is van hout

Waarom De vlamberken en De man en het hout echt bij elkaar horen

Door Jessica Nash

De Noorse schrijver Lars Mytting woont midden in een berkenbos vlak buiten Oslo, en het is deze houtsoort die haast tot personage wordt in zijn nieuwste roman De vlamberken. Van de krakende gelijknamige bomen die hoofdpersoon Edvard ’s nachts wakker houden, tot de prachtige houten doodskist die voor zijn grootvaders begrafenis afgeleverd wordt, tot het bos in Frankrijk waar zijn ouders jaren geleden om het leven zijn gekomen – hout heeft het leven van Edvard getekend en gevormd.

Hout heeft eveneens het leven en werk van Lars Mytting getekend en gevormd. Omdat Noorwegen nu eenmaal een bosrijk land is, omdat bijna elk gezin een stapel (berken)hout op voorraad heeft, en een houtoven om de winter door te komen. Omdat zijn grootvader timmerman was, en Mytting opgroeide tussen de ambachtelijk vervaardigde meubels uit berkenhout. Maar vooral omdat hout de aanstoot gaf tot een ander boek van Mytting: Hel ved, nu in Nederland uitgegeven als De man en het hout. Deze praktische handleiding over hout, en het hakken, stapelen en in de fik steken ervan, werd in Noorwegen een ongekende bestseller en is een van de best verkochte Scandinavische boeken aller tijden.

Lees De man en het hout, steek volgens de daarin beschreven procedure het open haard aan – en ga lekker naast het vuur met De vlamberken liggen. Het zal allemaal mooi blijven nabranden.

Meer nieuws

 • Ilse Josepha Lazaroms over ‘Elders’ bij ‘Nooit meer slapen’ op NPO Radio 1

  14 juni 2024

  In de nacht van donderdag 13 juni, was Ilse Josepha Lazaroms te gast bij het NPO Radio 1 programma Nooit meer slapen. Fleur van de Laan ging met Lazaroms in gesprek over haar nieuwe roman Elders, een ...

  Lees het hele bericht
 • Succesvolle boekpresentatie van ‘Hoe makkelijk kun je het maken?’ van Jasper van Kuijk bij SPUI25

  14 juni 2024

  Afgelopen woensdagavond, 12 juni, presenteerde Jasper van Kuijk met succes zijn nieuwe boek Hoe makkelijk kun je het maken? bij SPUI25. Hoe makkelijk kun je het maken? is een toegankelijk en lichtvoet...

  Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights