Alles is van hout

Waarom De vlamberken en De man en het hout echt bij elkaar horen

Door Jessica Nash

De Noorse schrijver Lars Mytting woont midden in een berkenbos vlak buiten Oslo, en het is deze houtsoort die haast tot personage wordt in zijn nieuwste roman De vlamberken. Van de krakende gelijknamige bomen die hoofdpersoon Edvard ’s nachts wakker houden, tot de prachtige houten doodskist die voor zijn grootvaders begrafenis afgeleverd wordt, tot het bos in Frankrijk waar zijn ouders jaren geleden om het leven zijn gekomen – hout heeft het leven van Edvard getekend en gevormd.

Hout heeft eveneens het leven en werk van Lars Mytting getekend en gevormd. Omdat Noorwegen nu eenmaal een bosrijk land is, omdat bijna elk gezin een stapel (berken)hout op voorraad heeft, en een houtoven om de winter door te komen. Omdat zijn grootvader timmerman was, en Mytting opgroeide tussen de ambachtelijk vervaardigde meubels uit berkenhout. Maar vooral omdat hout de aanstoot gaf tot een ander boek van Mytting: Hel ved, nu in Nederland uitgegeven als De man en het hout. Deze praktische handleiding over hout, en het hakken, stapelen en in de fik steken ervan, werd in Noorwegen een ongekende bestseller en is een van de best verkochte Scandinavische boeken aller tijden.

Lees De man en het hout, steek volgens de daarin beschreven procedure het open haard aan – en ga lekker naast het vuur met De vlamberken liggen. Het zal allemaal mooi blijven nabranden.

Meer nieuws

 • Uitreiking Gouden Ganzenveer 2023 aan Jan Brokken

  21 september 2023

  Jan Brokken ontving op 18 september tijdens een indrukwekkende bijeenkomst de Gouden Ganzenveer 2023 uit handen van staatssecretaris Gunay Uslu vanwege zijn ontzagwekkend brede en omvangrijke oeuvre ...

  Lees het hele bericht
 • Grote overzichtstentoonstelling Ad van Denderen in Nederlands Fotomuseum

  21 september 2023

  Van 30 september 2023 t/m 28 januari 2024 is in het Nederlands Fotomuseum een grote overzichtstentoonstelling van het werk van de Nederlandse fotograaf en auteur Ad van Denderen. De tentoonstelling Ad...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

Twitter outputted an error:
Could not authenticate you..
Geverifieerd door MonsterInsights