Alles is van hout

Waarom De vlamberken en De man en het hout echt bij elkaar horen

Door Jessica Nash

De Noorse schrijver Lars Mytting woont midden in een berkenbos vlak buiten Oslo, en het is deze houtsoort die haast tot personage wordt in zijn nieuwste roman De vlamberken. Van de krakende gelijknamige bomen die hoofdpersoon Edvard ’s nachts wakker houden, tot de prachtige houten doodskist die voor zijn grootvaders begrafenis afgeleverd wordt, tot het bos in Frankrijk waar zijn ouders jaren geleden om het leven zijn gekomen – hout heeft het leven van Edvard getekend en gevormd.

Hout heeft eveneens het leven en werk van Lars Mytting getekend en gevormd. Omdat Noorwegen nu eenmaal een bosrijk land is, omdat bijna elk gezin een stapel (berken)hout op voorraad heeft, en een houtoven om de winter door te komen. Omdat zijn grootvader timmerman was, en Mytting opgroeide tussen de ambachtelijk vervaardigde meubels uit berkenhout. Maar vooral omdat hout de aanstoot gaf tot een ander boek van Mytting: Hel ved, nu in Nederland uitgegeven als De man en het hout. Deze praktische handleiding over hout, en het hakken, stapelen en in de fik steken ervan, werd in Noorwegen een ongekende bestseller en is een van de best verkochte Scandinavische boeken aller tijden.

Lees De man en het hout, steek volgens de daarin beschreven procedure het open haard aan – en ga lekker naast het vuur met De vlamberken liggen. Het zal allemaal mooi blijven nabranden.

Meer nieuws

  • Nobelprijswinnaar en psycholoog Daniel Kahneman overleden

    28 maart 2024

    Woensdag 27 maart bereikte ons het droevige bericht dat psycholoog, Nobelprijswinnaar en schrijver Daniel Kahneman is overleden op negentigjarige leeftijd. Wij wensen zijn echtgenote, familie en naast...

    Lees het hele bericht
  • Jonny Steinberg wint The National Book Critics Circle Award met ‘Winnie & Nelson’

    25 maart 2024

    The National Book Critics Circle (NBCC) Award in de categorie biografie gaat dit jaar naar Winnie & Nelson. Portret van een huwelijk van Jonny Steinberg. In dit boek ontrafelt Jonny Steinberg het ...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights