Geslaagde presentatie van ‘Op de vleugels van de draak’ van Lieve Joris

Afgelopen donderdag was de boekpresentatie van Op de vleugels van de draak, het nieuwe boek van Lieve Joris. Trouw aan de manier van werken die zij de afgelopen decennia heeft verfijnd, begeeft ze zich te midden van Afrikanen en Chinezen die als visjes achter de grote handelscontracten aan elkaars territorium binnenzwemmen, en beschrijft ze wat globalisering in hun lezen betekent.

Één van de vele aanwezigen was Margot Dijkgraaf. Zij mocht tijdens de presentatie een speech houden. De hele speech valt hier te bewonderen, maar hier alvast een gedeelte ervan:

‘Peddelend in mijn Afrikaanse prauw’, schrijft Lieve prachtig, ‘vaar ik het Chinese landschap binnen.’. En wij varen mee. Hoe kijken Chinezen naar Afrika? Welke vooroordelen hebben Afrikanen over China? En hoe kijken zij eigenlijk naar Europa? Hebben Chinezen eigenlijk niet net zo’n verkeerd, imaginair beeld van Afrikanen als Europeanen? In die zin zou je haar boek ook kunnen lezen als een onderzoek naar imagovorming. Ze brengt een fascinerende driehoek in kaart. ‘Tot voor kort’, schrijft ze neer uit de mond van een van de vele mensen die ze ontmoet, ‘wilde elke Afrikaan alleen maar naar Europa, maar het begint te veranderen.’.  De19e eeuw was de eeuw van Europa, de 20e die van de VS, 21e is die van Azie. China was een slapende tijger en die is langzaam wakker aan het worden. China en Afrika vinden elkaar meer en meer. Lieve bezoekt fora, georganiseerd om de Chinees Afrikaanse vriendschap te bezingen. En Europa? Europa is jaloers op die toenemend vriendschappelijke relatie tussen Afrika en China, waarbij het oude continent steeds meer buiten spel wordt gezet. De wereld draait om handel, het gaat om geld verdienen – en het is niet langer Europa dat de lakens uitdeelt. 

Meer nieuws

  • Bekendmaking winnaar Libris Literatuur Prijs 2024 op 13 mei, Cobi van Baars en Rob van Essen genomineerd

    12 mei 2024

    De winnaar van de 31ste Libris Literatuur Prijs voor de beste Nederlandstalige roman wordt op maandag 13 mei 2024 bekendgemaakt. Van Atlas Contact maken Cobi van Baars met De onbedoelden en Rob van Es...

    Lees het hele bericht
  • Femke Deen en Ineke Huysman over ‘Moeders des vaderlands’ bij Met het oog op morgen

    10 mei 2024

    Femke Deen en Ineke Huysman, samenstellers van Moeders des vaderlands. De vrouwen die de Nederlanden vormden waren op 9 mei te gast bij Met het oog op morgen op Radio 1. De uitzending is  hier terug ...

    Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

[twitget]
Geverifieerd door MonsterInsights