Leesgroepvragen voor De twaalf stammen van Hattie van Ayana Mathis

Duik dieper in De twaalf stammen van Hattie van Ayana Mathis met deze twaalf discussievragen.

 

1. Hattie is, hoe je het ook bekijkt, een ingewikkelde, moeilijke vrouw. Vond je haar sympathiek of had je een hekel aan haar, vond je het moeilijk om medelijden met haar te voelen? Is ze een goede moeder? Waarom wel of waarom niet?

 

2. Waarom heeft de auteur ervoor gekozen om Philadelphia en Jubilee te laten sterven in het eerste hoofdstuk van de roman? De roman springt heen en weer in de tijd. Waarom zou de auteur dit verlies meteen in het begin laten zien? En hoe bepaalt dit ons beeld van Hattie?

 

3. In het tweede hoofdstuk ‘Floyd’ pakken we de draad 23 jaar later op, in 1948, en gaat het verhaal over de oudste levende zoon van Hattie. Bespreek hoe de structuur van de roman – tien hoofdstukken, elk over een ander personage en gesitueerd in een andere tijd – de leeservaring beïnvloedt.

 

4. Six beschouwt zijn spirituele gave als een kwelling die gepaard gaat met zijn lichamelijk lijden, en hij vergelijkt zijn intieme verbondenheid met God met een toeval of stuip. ‘De dominee had gezegd dat het een genadeblijk was. Maar wat moest hij met genade als die hem overviel als een toeval en hem daarna even breekbaar en vol pijn achterliet als voorheen? […] Zijn godservaring was een krachtige opwelling die hij niet kon beteugelen. […] Als hij had geweten hoe hij moest bidden, zou Six aan God hebben gevraagd zijn gave weg te nemen.’ Wat is jouw interpretatie van zijn spiritualiteit? Heeft hij daadwerkelijk de gave om mensen te genezen? Hoe kijkt de auteur volgens jou tegen Six aan, en wat gebeurt er met hem in de toekomst? Laat de auteur hem nog een keer zien later in de roman, en zo ja, wat suggereert zij met betrekking tot zijn lot?

 

5. In een van de meest dramatische en onthullende hoofdstukken gaat Hattie weg bij haar man August. Ze vlucht met baby Ruthie (die toen Margaret heette) en haar minnaar Lawrence. Wat voor reactie heeft dit bij jou teweeggebracht? Wilde je dat ze bij Lawrence bleef of juist dat ze naar August en haar kinderen terug zou keren?

 

6. Wat leren we in het hoofdstuk ‘Ruthie’ over August als echtgenoot? Als vader? Als een man?

 

7. Verandert August in de loop van de roman? Sta je anders tegenover hem aan het eind van de roman dan in het begin?

 

8. In het hoofdstuk ‘Ruthie’ krijgen Hattie en August ruzie over pianolessen voor Cassie. Haar lerares heeft aangeboden om Cassie gratis les te geven. Hattie slaat het aanbod af, ze vindt dat ‘een negermeisje er niks aan had als haar hoofd vol muziek zat’. Maar August vindt het niet goed om de dromen van het meisje ‘op die manier te torpederen’. Wie heeft gelijk? Kijk in het bijzonder naar hun ruzie en naar de passage waarin August over hun situatie nadenkt en over de vraag wat het betekent om ‘een beter leven’ te hebben. Wat betekent het volgens jou, in dit verband, om een beter leven te hebben?

 

 

9. Wat voor huwelijk hebben Hattie en August? Kijk onder andere naar de scène waarin Hattie terugkeert uit Baltimore. Vond je het verrassend dat August haar terug heeft genomen ‘met het kind van een ander in haar armen’? ‘Elk weldenkend mens zou vinden dat hij haar iets vreselijks moest aandoen, maar ze was vijftien uur weggeweest en in die vijftien uur was zijn leven verkruimeld als een kluit droge aarde.’ Wat heeft August tijdens Hattie’s afwezigheid geleerd? Kijk ook naar het einde van dit hoofdstuk, waarin Mathis schrijft: ‘Ze waren de straf of de vergeving voorbij, ze waren wat ze elkaar hadden aangedaan voorbij, ze waren de liefde voorbij.’ Wat betekent het om ‘de liefde voorbij’ te zijn? Denk ook aan Hattie’s bekentenis in het hoofdstuk ‘Ella’, waarin ze beschrijft ‘het hardnekkige verlangen van haar lichaam naar een man die de grootste vergissing van haar leven was’.

 

10. Bespreek de scène waarin de picknick van Pearl en Benny abrupt wordt afgebroken door een groep blanke mannen. Hoe heb je Benny’s reactie ervaren? Heeft Pearl het recht om boos te zijn? Wat zou jij in die omstandigheden gedaan hebben?

 

 

11. Herlees de hartverscheurende scène waarin Hattie en August hun dochter Ella aan Pearl en Benny geven. August zegt tegen Hattie: ‘Dat deed heel veel pijn, Hattie, en dat doet dit ook, maar je moet wel begrijpen dat dit wat anders is.’ Hebben ze er goed aan gedaan om hun dochter af te staan? Vond je dit hoofdstuk tragisch, of hoopgevend?

 

12. Welk vertelperspectief vond je het meest betrouwbaar aan het begin van het hoofdstuk ‘Alice en Billups’? Hoe verandert dit in de loop van het hoofdstuk?

 

13. Waarom gooit Franklin zijn brief aan Sissy in het water? Is dit een laffe daad, of kan het beschouwd worden als een heldendaad?

 

14. In een van de meest dramatische scènes van de roman loopt Hattie haar voormalige geliefde Lawrence tegen het lijf in een warenhuis. Ze komt erachter dat Lawrence een verhouding heeft met haar dochter Bell. Waarom verleidt Bell de oudere man, wat wil ze hiermee bereiken? Wat, als dat het geval is, leert Bell over zichzelf nadat haar moeder de affaire heeft ontdekt?

 

15. Lees de laatste alinea van de roman opnieuw. Is het slot hartverwarmend of hartverscheurend? Berustend of hoopvol? Sta je anders tegenover Hattie nu, aan het einde van de roman, dan in het begin? Is zij veranderd?

 

16. Hoe zou Sala’s leven kunnen verschillen van het leven van haar ooms en tantes? Wat wil de auteur in thematisch opzicht suggereren door het personage van Sala, die, hoewel ze een generatie later geboren is, in wezen de twaalfde stam van Hattie vormt?

 

Bekijk ook:

Oprah’s favoriete passages uit het boek

Clips uit haar interview met de auteur 

Het interview met Ayana Mathis in O Magazine

Meer nieuws

  • ‘Rozige maanvissen’ van Sytse Jansma is genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs 2024

    24 april 2024

    De dichtbundel Rozige maanvissen van Sytse Jansma is genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs 2024. De prijs wordt sinds 1988 uitgereikt door Poetry International en bekroont het beste Nederlandstalige ...

    Lees het hele bericht
  • Niña Weijers met ‘Cassandra’ winnaar van de E. de Perronprijs 2022/23.

    23 april 2024

     Niña Weijers is met Cassandra de winnaar van de E. du Perronprijs 2022/23. De E. du Perronprijs is een initiatief van de gemeente Tilburg en Tilburg University. De prijs wordt uitgereikt sinds...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights