Mediacircus Democratie – Debat in de Balie

Op zondag 21 april a.s. organiseert De Balie i.s.m. Uitgeverij Atlas Contact:

Mediacircus Democratie. De verstikkende omhelzing van politiek en media

In een tijd waarin het nieuwe kabinet haar plannen presenteert in een talkshow, een journalist eisen kan stellen aan duur en inhoud van een vraaggesprek en politici die het ‘niet lekker doen op tv’ ook niet meer mee mogen spelen, kijken we in De Balie achter de schermen van het mediaspektakel.

We leven in Nederland in een mediacratie: een moeilijk te ontwarren web van politici, voorlichters en journalisten, waarin het onduidelijk is wie de waan van de dag creëert, beheerst en verslaat. Wordt de waarheid nog gesproken in een politiek landschap dat beheerst wordt door algemeenheden, tafelheren, relletjes, korte quotes en direct commentaar? Integriteit blijft een groot goed voor politici en journalisten, maar hoe integer kun je als politicus en journalist zijn binnen de geschikte ‘formats’ voor een groot publiek?

Op deze zondagmiddag praten presentatoren, redacteuren, journalisten en politici met elkaar over hoe media en politiek zich tot elkaar verhouden. Onder leiding van Eelco Bosch van Rosenthal (journalist, voormalig NOS correspondent in de VS) gaan Jeroen Pauw (televisiejournalist en –presentator), Peter Kee (politiek redacteur bij Pauw & Witteman en auteur van Het briefje van Bleker bij Atlas Contact), Kustaw Bessems (auteur Doe eens normaal (uitgave Atlas Contact), chef Vonk van de Volkskrant), Mona Keijzer (Tweede Kamerlid CDA), Ronald Plasterk (minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en oud-minister OCW) en oud-politica Femke Halsema met elkaar in discussie.

Tussen de stellingen door speelt Orkater scènes uit hun voorstelling Breaking the News, een verhaal over de waan van de dag, de jacht op de kijkcijfers en de hang naar hijgerige quotes.

Zondag 21 apr aanvang: 15.00 uur,

kaarten verkrijgbaar via De Balie: communicatie@debalie.nl

Meer nieuws

  • Robin Block te gast in de podcast ‘Beeldspraak’ van Poëziecentrum

    16 april 2024

    In aflevering 31 van de podcast ‘Beeldspraak’ van Poëziecentrum is dichter Robin Block te gast. In de aflevering gaat David Van ReyBrouck in gesprek met Block over zijn dichtbundel Handleiding vo...

    Lees het hele bericht
  • Atlas Contact publiceert op 22 oktober 2024 de memoires van Aleksej Navalny getiteld ‘Patriot’

    11 april 2024

    Navalny is kort na zijn vergiftiging in 2020 aan Patriot begonnen. Het omvat zijn volledige levensverhaal: zijn jeugd, zijn activisme, zijn huwelijk en familie en zijn toewijding aan de zaak van de Ru...

    Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

[twitget]
Geverifieerd door MonsterInsights