Oek de Jong in ‘Benali Boekt’

In de nazomer van 1979 verscheen Opwaaiende zomerjurken, het romandebuut van de toen bijna zevenentwintigjarige Oek de Jong. Het werd een enorm succes, zowel bij literatuurcritici als bij het grote publiek. Tienduizenden lezers herkenden zoveel van zichzelf in de queeste van hoofdpersoon Edo Mesch dat Opwaaiende zomerjurken gerust hét boek van een generatie genoemd mag worden. Inmiddels is de roman een moderne klassieker.

In de nieuwe televisiereeks Benali Boekt blikt Oek de Jong terug op het succes van Opwaaiende zomerjurken. Hoe is dit boek geworden tot de klassieker die het is? En zijn de kwesties die in het boek worden aangesneden nog steeds relevant? In de aflevering, die de kijker meeneemt naar onder andere Rome en het Amsterdamse punkmilieu van de jaren zeventig, kijkt De Jong met ruim tweemaal zoveel levenservaring terug op Opwaaiende zomerjurken als toen hij het boek schreef.

Vorig jaar verscheen van hem Pier en oceaan, een familiekroniek over Abel Roorda en zijn verwanten. Deze grootse vertelling over naoorlogs Nederland is momenteel hard op weg het succes van Opwaaiende zomerjurken te evenaren. Onlangs werd Pier en oceaan is genomineerd voor zowel de Libris Literatuurprijs 2013 als de Gouden Boekenuil 2013.

De uitzending is hier (terug) te bekijken.

Meer nieuws

  • ‘Rozige maanvissen’ van Sytse Jansma is genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs 2024

    24 april 2024

    De dichtbundel Rozige maanvissen van Sytse Jansma is genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs 2024. De prijs wordt sinds 1988 uitgereikt door Poetry International en bekroont het beste Nederlandstalige ...

    Lees het hele bericht
  • Niña Weijers met ‘Cassandra’ winnaar van de E. de Perronprijs 2022/23.

    23 april 2024

     Niña Weijers is met Cassandra de winnaar van de E. du Perronprijs 2022/23. De E. du Perronprijs is een initiatief van de gemeente Tilburg en Tilburg University. De prijs wordt uitgereikt sinds...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights