Verfilming 12 jaar slaaf wint Oscar voor Beste Film

De film 12 Years a Slave heeft afgelopen zondagnacht de Oscar voor Beste Film gewonnen, de belangrijkste prijs van de Oscars.

Ook won de film de Oscars voor Beste Scenario en Beste vrouwelijke bijrol. Eerder won 12 Years a Slave de Golden Globe voor Beste Film.

Regisseur Steve McQueen sprak de woorden: ‘I’d like to thank this amazing story’. Al eerder sprak hij zijn bewondering uit voor het boek 12 jaar slaaf. Zo beschouwt McQueen de memoires van Northup als het zwarte equivalent van het dagboek van Anne Frank.

McQueen baseerde de film op de memoires van Solomon Northup. Northup, in 1808 als vrij man geboren in New York, werd in 1841 ontvoerd en in het Zuiden verkocht als slaaf. Twaalf jaar lang werkte hij op plantages in Louisiana, vaak onder de meest wrede omstandigheden, altijd in de hoop zijn vrijheid terug te winnen. In 1853 komt Northup eindelijk vrij. In datzelfde jaar verschijnt 12 jaar slaaf, zijn eigen aangrijpende relaas van zijn gevangenschap in een van de donkerste periodes uit de Amerikaanse geschiedenis.

Meer nieuws

  • Niña Weijers met ‘Cassandra’ winnaar van de E. du Perronprijs 2022/23.

    17 mei 2024

     Niña Weijers is met Cassandra de winnaar van de E. du Perronprijs 2022/23. De uitreiking vond plaats op 16 mei voorafgaand aan het ‘Night University’ festival in het Marga Klompé gebouw van d...

    Lees het hele bericht
  • Adriaan van Dis presenteert deze zomer VPRO Zomergasten

    16 mei 2024

    Adriaan van Dis  presenteert dit seizoen het interviewprogramma VPRO Zomergasten.  Van 21 juli tot en met 25 augustus 2024 is VPRO Zomergasten elke zondagavond live te zien op NPO 2. Sinds Adriaa...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights