Barbara Ehrenreich ontvangt de Erasmusprijs 2018

De Amerikaanse journaliste en schrijfster Barbara Ehrenreich (1941) ontvangt de Erasmusprijs 2018. Zij wordt door de Stichting die de prijs uitreikt, geprezen om haar moed om zichzelf in de strijd te werpen in haar diepgravende journalistieke werk. ‘Door zelf het leven te leiden van mensen in precaire situaties, geeft zij een stem aan groepen die anders niet gehoord worden. Zij laat ons zo de wereld zien door andere ogen.’

Barbara Ehrenreich is pionier in het genre participerende onderzoeksjournalistiek. Zij combineert een wetenschappelijk analytische methode met een literaire stijl en humor, en is daarmee een belangrijke stem in het actuele debat rond waarheidsvinding. Ook wordt zij gedreven door empathie en sociaal engagement. ‘Daarmee belichaamt zij het Erasmiaanse gedachtegoed dat de Stichting uitdraagt.’

De Erasmusprijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of instelling die een buitengewoon belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en de kunsten. Koning Willem Alexander is Regent van de Stichting. De prijs, bestaande uit een geldbedrag van 150.000 euro  wordt in november 2018 uitgereikt.

Internationaal brak Barbara Ehrenreich door met haar boek ‘Nickel and Dimed: On (Not) Getting By in America’ in 2001, waarvoor ze maandenlang probeerde rond te komen van de opbrengst van zogenaamd ‘ongeschoold werk’. De rode lijn in haar werk is de bedrieglijkheid (mythe) van de Amerikaanse droom. Terugkerende thema’s zijn: de arbeidsmarkt, de gezondheidszorg, armoede en de positie van vrouwen. Het zijn thema’s die alleen maar aan actualiteit hebben gewonnen.

In april verschijnt haar boek ‘Oud genoeg om dood te gaan’, waarin ze ingaat op vragen die iedereen zich zou moeten stellen over de eindigheid van het leven. Ze schreef hiermee het beste pleidooi voor een goed leven’.

Meer nieuws

 • Adriaan van Dis, Lieve Joris en Niña Weijers zijn genomineerd voor de Boon

  2 december 2022

  Drie titels van Atlas Contact zijn genomineerd voor de Boon Literatuurprijs: Niña Weijers met Zelf doen,  Adriaan van Dis met Vijf vrolijke verhalen en Lieve Joris met Hildeke staan op de longlist. ...

  Lees het hele bericht
 • De beste boeken van 2022

  1 december 2022

  Wat waren de beste boeken van 2021 volgens de binnen- en buitenlandse media? Hieronder een overzicht van onze titels. The New York Times: 'The 10 Best Books of 2022' Hernan Diaz, Vermogen ...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda