Armando overleden

Dichter, schrijver en beeldend kunstenaar Armando is in Potsdam (BRD) op 88-jarige leeftijd overleden. Zijn laatste dichtbundel Liever niet verscheen in 2017 bij Atlas Contact.

Armando debuteerde bij De Bezige Bij, waar in 2003 onder de titel Schoonheid is niet pluis zijn verzameld proza verscheen. Hoogtepunten daarin zijn onder meer De straat en het struikgewas, Krijgsgewoel, De machthebbers en De SS-ers. Ook de berichten uit Berlijn en uit Toscane, gepubliceerd in NRC Handelsblad, maken deel uit van het verzameld proza. Het literaire werk van Armando werd veelvuldig bekroond met onder meer de F. Bordewijkprijs, de Herman Gorterprijs en de Multatuliprijs.

In 2001 volgde Armando Tilly Hermans toen zij uitgeverij Augustus begon. In 2003 verscheen daar De haperende schepping, een bundeling van ultrakorte verhalen, die gevolgd werd door de bundels Het wel en wee, Gedoe, Soms, Nee en Eindelijk, die bijeengebracht werden in Ter plekke. Een keuze uit zijn Berlijn observaties onder de titel Berlijn verscheen in 2009, evenals een herdruk van Dierenpraat en andere dierverhalen.  Armando was spaarzaam met woorden – het ultra-korte verhaal werd zijn genre. Die verhalen zijn mythisch van karakter, bedrieglijk eenvoudig van stijl en ze gaan door merg en been waar ze het menselijk tekort oproepen. Maar er kan ook gelachen worden.

De oorlog, het kwaad, het onvermijdelijke – steeds weer hernam Armando deze thema’s, in raadselachtige, maar doeltreffende taal. Na tien jaar als dichter gezwegen te hebben publiceerde hij in 2009 nieuwe poëzie onder de titel Gedichten 2009, een bundel die in 2011 werd bekroond met de VSB-Poëzieprijs. ‘Zijn werk is somber en indrukwekkend. Zijn beelden roepen afgronden op, waarin hij ons dwingt te kijken.’ – juryrapport van de VSB-Poëzieprijs

De gedichten bleven daarna komen, getuige de publicatie van Ze kwamen, in 2011, Stemmen in 2014 en Liever niet in 2017.

 

Meer nieuws

 • Vacatures: stagiaire op de afdeling pr & marketing fictie

  1 oktober 2018

   Uitgeverij Atlas Contact zoekt per direct een gedreven stagiaire op de afdeling pr & marketing fictie voor 32 - 36 uur per week.  Wil jij ervaring opdoen binnen de uitgeverij en leren hoe ...

  Lees het hele bericht
 • Derde National Book Award op rij voor Atlas Contact

  15 november 2018

  Sigrid Nunez heeft vannacht de National Book Award voor literaire fictie in de wacht gesleept voor de roman The Friend, die in juni 2019 bij uitgeverij Atlas Contact in Nederlandse vertaling verschijn...

  Lees het hele bericht
 • Atlas Contact lanceert De scharrelaar, een vogeltijdschrift voor lezers

  8 november 2018

  In april 2019 verschijnt bij Atlas Contact het eerste nummer van De scharrelaar, een nieuw literair tijdschrift voor vogelliefhebbers, dat wordt geschreven door vogelaars met liefde voor schrijven en ...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

 • Niemand brengt de schaduwzijde van de Amerikaanse droom zo scherp in beeld als Barbara Ehrenreich. ‘We hebben een n… https://t.co/nvxyuUF0gr
 • Eind deze maand krijgt schrijver en journalist Barbara Ehrenreich de Erasms Prijs uitgereikt. In @SPUI25 heeft ze… https://t.co/IUksAcjhsV
 • Toen Menno van Duin @looovetinkebell voor het eerst in een uitzending van DWDD zag werd hem duidelijk: Tinkebell is… https://t.co/yFs0nf2hzx
 • Sigrid Nunez heeft vannacht de National Book Award voor literaire fictie in de wacht gesleept met haar roman 'The F… https://t.co/bNr15mFPgy
 • ‘Het is zo’n prachtig en ontroerend boek over het leven van Martine Bijl (…) en de hersenbloeding die ze drie jaar… https://t.co/aj7L0UKI7l