Armando overleden

Dichter, schrijver en beeldend kunstenaar Armando is in Potsdam (BRD) op 88-jarige leeftijd overleden. Zijn laatste dichtbundel Liever niet verscheen in 2017 bij Atlas Contact.

Armando debuteerde bij De Bezige Bij, waar in 2003 onder de titel Schoonheid is niet pluis zijn verzameld proza verscheen. Hoogtepunten daarin zijn onder meer De straat en het struikgewas, Krijgsgewoel, De machthebbers en De SS-ers. Ook de berichten uit Berlijn en uit Toscane, gepubliceerd in NRC Handelsblad, maken deel uit van het verzameld proza. Het literaire werk van Armando werd veelvuldig bekroond met onder meer de F. Bordewijkprijs, de Herman Gorterprijs en de Multatuliprijs.

In 2001 volgde Armando Tilly Hermans toen zij uitgeverij Augustus begon. In 2003 verscheen daar De haperende schepping, een bundeling van ultrakorte verhalen, die gevolgd werd door de bundels Het wel en wee, Gedoe, Soms, Nee en Eindelijk, die bijeengebracht werden in Ter plekke. Een keuze uit zijn Berlijn observaties onder de titel Berlijn verscheen in 2009, evenals een herdruk van Dierenpraat en andere dierverhalen.  Armando was spaarzaam met woorden – het ultra-korte verhaal werd zijn genre. Die verhalen zijn mythisch van karakter, bedrieglijk eenvoudig van stijl en ze gaan door merg en been waar ze het menselijk tekort oproepen. Maar er kan ook gelachen worden.

De oorlog, het kwaad, het onvermijdelijke – steeds weer hernam Armando deze thema’s, in raadselachtige, maar doeltreffende taal. Na tien jaar als dichter gezwegen te hebben publiceerde hij in 2009 nieuwe poëzie onder de titel Gedichten 2009, een bundel die in 2011 werd bekroond met de VSB-Poëzieprijs. ‘Zijn werk is somber en indrukwekkend. Zijn beelden roepen afgronden op, waarin hij ons dwingt te kijken.’ – juryrapport van de VSB-Poëzieprijs

De gedichten bleven daarna komen, getuige de publicatie van Ze kwamen, in 2011, Stemmen in 2014 en Liever niet in 2017.

 

Meer nieuws

 • Vacatures: stagiair(e) op de afdeling pr & marketing fictie en non-fictie

  3 mei 2018

  Per augustus/september zoekt Uitgeverij Atlas Contact gedreven stagiair(e)s op de afdeling pr & marketing fictie en non-fictie voor 36 uur per week.  Wil jij ervaring opdoen binnen de uitgever...

  Lees het hele bericht
 • Avond met muziek, poëzie en theater ter ere van Armando

  18 juli 2018

  Met een reeks voordrachten en optredens staat de Sint Franciscus Xaveriuskerk vrijdag 20 juli stil bij het recente overlijden van Armando. Op een scherm worden schilderijen en beelden geprojecteerd va...

  Lees het hele bericht
 • De 100-jarige man is terug!

  12 juli 2018

  De 100-jarige man is terug. En hoe! De 100-jarige man die terugkwam om de wereld te redden is na minder dan een week al toe aan een derde druk en is de bestsellerlijst binnengestormd op nummer #6. ...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda