‘Max heeft zoveel ontketend’: Koen Vergeer over MaxMania

Dit weekend staat voor Max Verstappen de laatste Grand Prix vóór de zomerstop op de planning in de Formule 1.  Een mooie aanleiding om Koen Vergeer, schrijver van het boek Maxmania te interviewen.

Waar gaat je boek over?

In MaxMania vertel ik hoe ik de afgelopen drie jaar beleefd heb. Wat er allemaal met een diehard Formule 1 fan gebeurt, nu er een Nederlandse coureur wint, die ook nog eens de boel op stelten zet. Max heeft zoveel ontketend, daar kun je niet ongevoelig voor blijven. Verbijstering, ongeloof, uit je dak gaan, boosheid en teleurstelling, het komt er allemaal in voor.

 

Je volgt de Formule 1 al heel wat jaren, is er veel veranderd?

Heel veel. Toen ik de Formule 1 ontdekte, kwamen de races nauwelijks op de televisie. Dat kun je je gewoon niet meer voorstellen, toch? De Formule 1 was een soort geheim genootschap, iets met vuur en dood. Beschaafde mensen vonden het maar niks. Tijdens mijn studie Nederlands hield ik mijn passie voor de Formule 1 min of meer geheim. Nu roepen bekende Nederlanders om het hardst dat ze Formule 1-fan zijn.

 

Of vooral Max-fan…

Ja, dat is waar. Maar toch, de Formule 1 lééft in Nederland. Allerlei mensen begrijpen nu waar ik al jaren mee bezig ben. Dat is leuk. Ineens is de sport van iedereen. Mensen willen er ook meer over weten. Daarom ga ik in mijn boek ook af en toe de breedte in, over veiligheid, over inhalen of over Schumacher. Formule 1 wordt nóg veel leuker als je de verhalen eromheen kent.

 

Het is dus geen biografie van Max?

Nee, zeker niet. Al volg ik natuurlijk wel wat hij doet. Alle belangrijke races staan er in. Max’ weg naar de top is de leidraad. Maar ik kijk verder dan alleen de races. Ik bedenk ook waarom hij bepaalde dingen doet op de manier zoals hij ze doet. Wat Max zo bijzonder maakt. Maar dat doe ik ook met Jos, of met Vettel en Hamilton.

 

Hoogtepunt in de afgelopen drie jaar?

De regenrace in Brazilie 2016. Wat een race was dat! Al die inhaalacties, de een nog mooier dan de ander. Krijg ik nog kippenvel van. Ik vind die race ook het hoogtepunt van het boek. Het was echt een genot om dat hoofdstuk te schrijven.

 

Voor wie is dit boek, voor leken of insiders?

Voor allebei. Ik beschrijf wat de Formule 1 zo bijzonder maakt. Hoe het voelt. Ik sleur je er helemaal in mee, en dat is voor iedereen genieten. Tenminste dat hoop ik dan maar…

 

 

Meer nieuws

 • Vacatures: stagiaire op de afdeling pr & marketing fictie

  1 oktober 2018

   Uitgeverij Atlas Contact zoekt per direct een gedreven stagiaire op de afdeling pr & marketing fictie voor 32 - 36 uur per week.  Wil jij ervaring opdoen binnen de uitgeverij en leren hoe ...

  Lees het hele bericht
 • Atlas Contact verwerft rechten Hannah Arendt-biografie

  10 oktober 2018

  In een verhitte veiling met acht uitgevers heeft Atlas Contact de Nederlandse vertaalrechten verworven van 'Hannah Arendt. An intellectual biography' van Thomas Meyer. De Nederlandse agent is Marianne...

  Lees het hele bericht
 • Europese conferentie ‘Mindfulness in Organizations’

  5 oktober 2018

  Op 11 oktober vindt de eerste Europese conferentie 'Mindfulness in Organizations' plaats in Nederland (Fort Voordorp). Deze conferentie is uniek binnen Europa en brengt kennis, vaardigheden en inspira...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda