‘Max heeft zoveel ontketend’: Koen Vergeer over MaxMania

Dit weekend staat voor Max Verstappen de laatste Grand Prix vóór de zomerstop op de planning in de Formule 1.  Een mooie aanleiding om Koen Vergeer, schrijver van het boek Maxmania te interviewen.

Waar gaat je boek over?

In MaxMania vertel ik hoe ik de afgelopen drie jaar beleefd heb. Wat er allemaal met een diehard Formule 1 fan gebeurt, nu er een Nederlandse coureur wint, die ook nog eens de boel op stelten zet. Max heeft zoveel ontketend, daar kun je niet ongevoelig voor blijven. Verbijstering, ongeloof, uit je dak gaan, boosheid en teleurstelling, het komt er allemaal in voor.

 

Je volgt de Formule 1 al heel wat jaren, is er veel veranderd?

Heel veel. Toen ik de Formule 1 ontdekte, kwamen de races nauwelijks op de televisie. Dat kun je je gewoon niet meer voorstellen, toch? De Formule 1 was een soort geheim genootschap, iets met vuur en dood. Beschaafde mensen vonden het maar niks. Tijdens mijn studie Nederlands hield ik mijn passie voor de Formule 1 min of meer geheim. Nu roepen bekende Nederlanders om het hardst dat ze Formule 1-fan zijn.

 

Of vooral Max-fan…

Ja, dat is waar. Maar toch, de Formule 1 lééft in Nederland. Allerlei mensen begrijpen nu waar ik al jaren mee bezig ben. Dat is leuk. Ineens is de sport van iedereen. Mensen willen er ook meer over weten. Daarom ga ik in mijn boek ook af en toe de breedte in, over veiligheid, over inhalen of over Schumacher. Formule 1 wordt nóg veel leuker als je de verhalen eromheen kent.

 

Het is dus geen biografie van Max?

Nee, zeker niet. Al volg ik natuurlijk wel wat hij doet. Alle belangrijke races staan er in. Max’ weg naar de top is de leidraad. Maar ik kijk verder dan alleen de races. Ik bedenk ook waarom hij bepaalde dingen doet op de manier zoals hij ze doet. Wat Max zo bijzonder maakt. Maar dat doe ik ook met Jos, of met Vettel en Hamilton.

 

Hoogtepunt in de afgelopen drie jaar?

De regenrace in Brazilie 2016. Wat een race was dat! Al die inhaalacties, de een nog mooier dan de ander. Krijg ik nog kippenvel van. Ik vind die race ook het hoogtepunt van het boek. Het was echt een genot om dat hoofdstuk te schrijven.

 

Voor wie is dit boek, voor leken of insiders?

Voor allebei. Ik beschrijf wat de Formule 1 zo bijzonder maakt. Hoe het voelt. Ik sleur je er helemaal in mee, en dat is voor iedereen genieten. Tenminste dat hoop ik dan maar…

 

 

Meer nieuws

 • Veel lof voor ‘Rinkeldekink’ van Martine Bijl

  7 november 2018

  ‘Verbluffend. Integer en spitsvondig, nergens larmoyant: Bijl kan licht verwoorden wat loodzwaar is. En juist daardoor komt het binnen. Het is weinigen gegeven zó over persoonlijk leed te schrijven...

  Lees het hele bericht
 • ‘Terug naar Neerpelt’ genomineerd voor de Confituur Boekhandelsprijs

  10 december 2018

  Het nieuwe boek van Lieve Joris 'Terug naar Neerpelt' staat op de shortlist van de Confituur Boekhandelsprijs 2019. De andere genomineerden zijn Elvis Peeters, Jaap Robben, Peter Terrin en Peter Verh...

  Lees het hele bericht
 • NRC Boekenwedstrijd 2018: Rob van Essen, Willem Melchior en H.M. van den Brink maken kans

  7 december 2018

  De boekenredactie van NRC Handelsblad recenseert elk jaar honderden boeken. Tijdens de NRC Boekenwedstrijd heeft het publiek het echter voor het zeggen. Breng vanaf vandaag je stem uit op jouw favorie...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

 • Wat ziet een schrijver als hij naar een film kijkt? Op 13/12 is Maarten van der Graaff te gast bij ‘Schrijvers in h… https://t.co/QXJGfYYxCW
 • "Toen ik vertelde dat mijn volgende roman over bomen zou gaan, keek iedereen me raar aan", zegt de Amerikaanse aute… https://t.co/UvtCQhCaME
 • We kijken grotendeels onbewust - en daardoor gaat veel aan ons voorbij. Op zaterdag 15 december is Wieteke van Zeil… https://t.co/yIu7elzIna
 • 'Buitengewoon interessant en voor een ieder die de ontwikkelingen in de huidige samenleving wil ‘begrijpen’ een abs… https://t.co/bsj2DytciG
 • RT @dwdd: Willem was gitarist bij onder meer @Anouk totdat hij werd getroffen door een herseninfarct. Hij zat aan tafel met l… https://t.co/egGCfp5Kw8