‘Max heeft zoveel ontketend’: Koen Vergeer over MaxMania

Dit weekend staat voor Max Verstappen de laatste Grand Prix vóór de zomerstop op de planning in de Formule 1.  Een mooie aanleiding om Koen Vergeer, schrijver van het boek Maxmania te interviewen.

Waar gaat je boek over?

In MaxMania vertel ik hoe ik de afgelopen drie jaar beleefd heb. Wat er allemaal met een diehard Formule 1 fan gebeurt, nu er een Nederlandse coureur wint, die ook nog eens de boel op stelten zet. Max heeft zoveel ontketend, daar kun je niet ongevoelig voor blijven. Verbijstering, ongeloof, uit je dak gaan, boosheid en teleurstelling, het komt er allemaal in voor.

 

Je volgt de Formule 1 al heel wat jaren, is er veel veranderd?

Heel veel. Toen ik de Formule 1 ontdekte, kwamen de races nauwelijks op de televisie. Dat kun je je gewoon niet meer voorstellen, toch? De Formule 1 was een soort geheim genootschap, iets met vuur en dood. Beschaafde mensen vonden het maar niks. Tijdens mijn studie Nederlands hield ik mijn passie voor de Formule 1 min of meer geheim. Nu roepen bekende Nederlanders om het hardst dat ze Formule 1-fan zijn.

 

Of vooral Max-fan…

Ja, dat is waar. Maar toch, de Formule 1 lééft in Nederland. Allerlei mensen begrijpen nu waar ik al jaren mee bezig ben. Dat is leuk. Ineens is de sport van iedereen. Mensen willen er ook meer over weten. Daarom ga ik in mijn boek ook af en toe de breedte in, over veiligheid, over inhalen of over Schumacher. Formule 1 wordt nóg veel leuker als je de verhalen eromheen kent.

 

Het is dus geen biografie van Max?

Nee, zeker niet. Al volg ik natuurlijk wel wat hij doet. Alle belangrijke races staan er in. Max’ weg naar de top is de leidraad. Maar ik kijk verder dan alleen de races. Ik bedenk ook waarom hij bepaalde dingen doet op de manier zoals hij ze doet. Wat Max zo bijzonder maakt. Maar dat doe ik ook met Jos, of met Vettel en Hamilton.

 

Hoogtepunt in de afgelopen drie jaar?

De regenrace in Brazilie 2016. Wat een race was dat! Al die inhaalacties, de een nog mooier dan de ander. Krijg ik nog kippenvel van. Ik vind die race ook het hoogtepunt van het boek. Het was echt een genot om dat hoofdstuk te schrijven.

 

Voor wie is dit boek, voor leken of insiders?

Voor allebei. Ik beschrijf wat de Formule 1 zo bijzonder maakt. Hoe het voelt. Ik sleur je er helemaal in mee, en dat is voor iedereen genieten. Tenminste dat hoop ik dan maar…

 

 

Meer nieuws

 • Gerdien Verschoor over ‘Het meisje en de geleerde’

  21 februari 2019

  In Het meisje en de geleerde vertelt Gerdien Verschoor het wonderlijke verhaal van de vele omzwervingen van twee schilderijen die Rembrandt in 1641 schilderde: het ‘Meisje in een schilderijlijst’ ...

  Lees het hele bericht
 • J.H. Donnerprijs voor Maarten Asscher

  13 februari 2019

  Maarten Asscher heeft tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Koninklijke Boekverkopersbond de J.H. Donnerprijs uitgereikt gekregen. De Boekverkopersbond kent de J.H. Donnerprijs toe aan een persoon die...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

 • 'Een vrouw wordt niet als vrouw geboren, maar tot vrouw gemaakt,’ schreef Simone de Beauvoir. Wát maakt de vrouw? I… https://t.co/2H0r6rpA8t
 • Volgende week verschijnt het debuut 'Uiterste dagen' van Ferdinand Lankamp, maar voor de liefhebbers is er nu alvas… https://t.co/x8YD8tf7Py
 • 'Het reisverslag van Van Lennep geeft je een boeiend beeld van hoe de maatschappij er in die tijd uitzag.'… https://t.co/N6W4hXEV7T
 • RT @PaulBrussee: Martha Nussbaum - Het koninkrijk van de angst. Misschien wel het belangrijkste filosofische werk v… https://t.co/LPvIZwBeTy
 • Op 27 februari 2019 treedt Joris Luyendijk op in Stadsschouwburg de Harmonie, Leeuwarden. In een theatercollege vol… https://t.co/mpE2kKXhPq