‘Max heeft zoveel ontketend’: Koen Vergeer over MaxMania

Dit weekend staat voor Max Verstappen de laatste Grand Prix vóór de zomerstop op de planning in de Formule 1.  Een mooie aanleiding om Koen Vergeer, schrijver van het boek Maxmania te interviewen.

Waar gaat je boek over?

In MaxMania vertel ik hoe ik de afgelopen drie jaar beleefd heb. Wat er allemaal met een diehard Formule 1 fan gebeurt, nu er een Nederlandse coureur wint, die ook nog eens de boel op stelten zet. Max heeft zoveel ontketend, daar kun je niet ongevoelig voor blijven. Verbijstering, ongeloof, uit je dak gaan, boosheid en teleurstelling, het komt er allemaal in voor.

 

Je volgt de Formule 1 al heel wat jaren, is er veel veranderd?

Heel veel. Toen ik de Formule 1 ontdekte, kwamen de races nauwelijks op de televisie. Dat kun je je gewoon niet meer voorstellen, toch? De Formule 1 was een soort geheim genootschap, iets met vuur en dood. Beschaafde mensen vonden het maar niks. Tijdens mijn studie Nederlands hield ik mijn passie voor de Formule 1 min of meer geheim. Nu roepen bekende Nederlanders om het hardst dat ze Formule 1-fan zijn.

 

Of vooral Max-fan…

Ja, dat is waar. Maar toch, de Formule 1 lééft in Nederland. Allerlei mensen begrijpen nu waar ik al jaren mee bezig ben. Dat is leuk. Ineens is de sport van iedereen. Mensen willen er ook meer over weten. Daarom ga ik in mijn boek ook af en toe de breedte in, over veiligheid, over inhalen of over Schumacher. Formule 1 wordt nóg veel leuker als je de verhalen eromheen kent.

 

Het is dus geen biografie van Max?

Nee, zeker niet. Al volg ik natuurlijk wel wat hij doet. Alle belangrijke races staan er in. Max’ weg naar de top is de leidraad. Maar ik kijk verder dan alleen de races. Ik bedenk ook waarom hij bepaalde dingen doet op de manier zoals hij ze doet. Wat Max zo bijzonder maakt. Maar dat doe ik ook met Jos, of met Vettel en Hamilton.

 

Hoogtepunt in de afgelopen drie jaar?

De regenrace in Brazilie 2016. Wat een race was dat! Al die inhaalacties, de een nog mooier dan de ander. Krijg ik nog kippenvel van. Ik vind die race ook het hoogtepunt van het boek. Het was echt een genot om dat hoofdstuk te schrijven.

 

Voor wie is dit boek, voor leken of insiders?

Voor allebei. Ik beschrijf wat de Formule 1 zo bijzonder maakt. Hoe het voelt. Ik sleur je er helemaal in mee, en dat is voor iedereen genieten. Tenminste dat hoop ik dan maar…

 

 

Meer nieuws

 • Vacatures: stagiair(e) op de afdeling pr & marketing fictie en non-fictie

  3 mei 2018

  Per augustus/september zoekt Uitgeverij Atlas Contact gedreven stagiair(e)s op de afdeling pr & marketing fictie en non-fictie voor 36 uur per week.  Wil jij ervaring opdoen binnen de uitgever...

  Lees het hele bericht
 • Geert Mak houdt voordracht tijdens jaarlijkse Indië-herdenking

  16 augustus 2018

  Tijdens de jaarlijkse herdenking van de Japanse capitulatie in Nederlands-Indië op 15 augustus in Den Haag hield Geert Mak de voordracht 'De grijze hutkoffer'. 'De herinnerde oorlog, die oorlog aan ...

  Lees het hele bericht
 • V.S. Naipaul overleden

  12 augustus 2018

  Sir V.S. Naipaul, winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur in 2001, is in Londen overleden. Hij werd 85 jaar. Naipaul vertrok in 1950 op achttienjarige leeftijd van Trinidad naar Engeland, waar hi...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda