‘Moed en overmoed’ van Angela Dekker en Jessica Voeten op de shortlist Biografieprijs

‘Moed en overmoed, leven en tijd van Mata-Hari’, geschreven door Jessica Voeten en Angela Dekker staat op de shortlist voor de Nederlandse Biografieprijs 2018. Uit meer dan honderdvijftig ingezonden biografieën – verschenen tussen november 2015 en maart 2018 – heeft de jury een keuze gemaakt voor 5 titels. 

Angela Dekker en Jessica Voeten vertellen in ‘Moed en overmoed’ het verhaal van Margaretha Geertruida MacLeod-Zelle (1876-1917), die in 1904 man en kind en de benepen Hollandse mores achter zich liet en zich een nieuwe identiteit aanmat: Mata-Hari. Tien jaar lang reisde ze door Europa, bewonderd door de elite om haar gewaagde oriëntaalse dans en haar onweerstaanbare persoonlijkheid. Kunstenaars, hoge militairen en diplomaten dongen naar haar gunsten, maar toen ze haar hand overspeelde liet zelfs haar grote liefde, een Russische kapitein, haar in de steek. Wie was deze mondaine, onverschrokken vrouw? Dekker en Voeten ontrafelen in deze biografie het mysterie Mata-Hari, de vrouw die ze was en die ze wilde zijn.

De Biografieprijs is een tweejaarlijkse prijs die wordt toegekend aan de beste Nederlandstalige biografie die in één van de twee voorafgaande jaren bij een Nederlandse of Vlaamse uitgeverij is verschenen.

Op 18 september 2018 wordt de winnende biografie bekend gemaakt.

Meer nieuws

  • ‘Rozige maanvissen’ van Sytse Jansma is genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs 2024

    24 april 2024

    De dichtbundel Rozige maanvissen van Sytse Jansma is genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs 2024. De prijs wordt sinds 1988 uitgereikt door Poetry International en bekroont het beste Nederlandstalige ...

    Lees het hele bericht
  • Niña Weijers met ‘Cassandra’ winnaar van de E. de Perronprijs 2022/23.

    23 april 2024

     Niña Weijers is met Cassandra de winnaar van de E. du Perronprijs 2022/23. De E. du Perronprijs is een initiatief van de gemeente Tilburg en Tilburg University. De prijs wordt uitgereikt sinds...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights