‘Terug naar Neerpelt’ van Lieve Joris verschijnt op 20 september

Op 20 september verschijnt het nieuwe boek van Lieve Joris, Terug naar Neerpelt, het verhaal waar Lieve Joris jarenlang omheen reisde. Lieve Joris is internationaal bekend als non-fictieauteur van onder meer Terug naar Congo, De poorten van Damascus, Mali blues, Het uur van de rebellen en Op de vleugels van de draak. Jarenlang reisde ze door Afrika, het Midden-Oosten, Oost-Europa en recent China. Haar werk werd bekroond met onder andere de Henriette Roland Holstprijs, de Cultuurprijs van de Vlaamse gemeenschap, de Franse Prix Nicolas Bouvier en de Bob den Uyl-prijs.

In haar nieuwe boek keert Lieve Joris terug naar het huis aan het kanaal in het Vlaamse Neerpelt, waar ze opgroeide als middelste van een woelig gezin van negen. Als kind trekt zij naar haar grootmoeder, als puber raakt zij in de ban van haar artistiek begaafde oudste broer. Hij doet de wind van vrijheid over het gazon waaien en wijst haar de weg het dorp uit, al zal hij daar zelf achterblijven en gaandeweg ontsporen. Met vallen en opstaan zoekt Lieve Joris haar weg in de wereld. Aan de personen in het huis aan het kanaal kan zij niet ontsnappen. Haar geboortedorp was een plek om vandaan te gaan, maar haar terugkeer was even onvermijdelijk. Behalve een tijdsbeeld stijgt uit deze familiegeschiedenis het verhaal op van een dorpsmeisje dat – dwars tegen haar lotsbestemming in – haar weg vindt naar het schrijverschap.

‘Lieve Joris rekent de halve wereld tot haar dorp. Daarin schuilt de universele en persoonlijke kracht van haar boeken.’ – Maarten Asscher in Ons Erfdeel.

Meer informatie over dit boek is hier te vinden.

Meer nieuws

  • ‘Rozige maanvissen’ van Sytse Jansma is genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs 2024

    24 april 2024

    De dichtbundel Rozige maanvissen van Sytse Jansma is genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs 2024. De prijs wordt sinds 1988 uitgereikt door Poetry International en bekroont het beste Nederlandstalige ...

    Lees het hele bericht
  • Niña Weijers met ‘Cassandra’ winnaar van de E. de Perronprijs 2022/23.

    23 april 2024

     Niña Weijers is met Cassandra de winnaar van de E. du Perronprijs 2022/23. De E. du Perronprijs is een initiatief van de gemeente Tilburg en Tilburg University. De prijs wordt uitgereikt sinds...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights