Engelse vertaalrechten De rechtvaardigen van Jan Brokken verkocht aan uitgeverij Scribe

De wereldwijde Engelse vertaalrechten van De rechtvaardigen, het nieuwe boek van Jan Brokken, zijn binnen een maand na verschijnen door uitgeverij Atlas Contact verkocht aan uitgeverij Scribe.

Al tijdens de Frankfurter Buchmesse was er grote belangstelling voor het tot voor kort onbekende verhaal van de Nederlandse consul Jan Zwartendijk die duizenden Joden het leven redde. Naar verwachting verschijnt The Just in 2019 op de Engelse, Amerikaanse en Australische markt.

In De rechtvaardigen beschrijft Jan Brokken hoe Jan Zwartendijk aan het begin van de Tweede Wereldoorlog een manier ontdekte om uit Polen gevluchte Joden het leven te redden: hij schreef voor hen een visum uit voor Curaçao. Daarmee reisden zij met de Trans Siberië Express naar Japan, van waar ze zich over de hele wereld verspreidden – vrijwel allen overleefden de oorlog.

Jan Zwartendijk die in 1976 overleed heeft zelf nooit geweten hoeveel mensen dank zij zijn moedige actie zijn ontkomen. Hij ontving postuum de Yad Vashem-eretitel ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’.

Vorige week bood Minister Stef Blok verontschuldigingen aan zijn nabestaanden aan voor de reprimande die Zwartendijk in de jaren 60 kreeg van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Jan Brokken (1949) is schrijver van romans, reisverhalen en literaire non-fictie als De blinde passagiers, Mijn kleine waanzin, Baltische zielen, In het huis van de dichter, De vergelding en De Kozakkentuin. Zijn werk wordt vertaald in onder meer het Engels, Frans, Duits, Italiaans, Deens, Spaans, Portugees, Arabisch, Chinees, Russisch, Servisch, Hongaars en Pools.

Scribe is een onafhankelijke en zelfstandige Australische uitgeverij van literaire fictie en non-fictie met kantoren in Melbourne, Londen en New York. Andere  auteurs in hun fonds zijn Nino Haratischwili, A.F.Th. van der Heijden en André Aleman.

Oprichter en uitgever Henry Rosenbloom: ‘Ik blijf me verbazen over de nieuwe boeken van hoge kwaliteit die over de Holocaust verschijnen. De rechtvaardigen belooft een van de meest boeiende, ontroerende en buitengewone te zijn – een tot nu toe onbekend verhaal van een zakenman door de geschiedenis uitverkoren om een van nobelste taken ooit uit te voeren.’

Meer nieuws

  • Nobelprijswinnaar en psycholoog Daniel Kahneman overleden

    28 maart 2024

    Woensdag 27 maart bereikte ons het droevige bericht dat psycholoog, Nobelprijswinnaar en schrijver Daniel Kahneman is overleden op negentigjarige leeftijd. Wij wensen zijn echtgenote, familie en naast...

    Lees het hele bericht
  • Jonny Steinberg wint The National Book Critics Circle Award met ‘Winnie & Nelson’

    25 maart 2024

    The National Book Critics Circle (NBCC) Award in de categorie biografie gaat dit jaar naar Winnie & Nelson. Portret van een huwelijk van Jonny Steinberg. In dit boek ontrafelt Jonny Steinberg het ...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights