Engelse vertaalrechten De rechtvaardigen van Jan Brokken verkocht aan uitgeverij Scribe

De wereldwijde Engelse vertaalrechten van De rechtvaardigen, het nieuwe boek van Jan Brokken, zijn binnen een maand na verschijnen door uitgeverij Atlas Contact verkocht aan uitgeverij Scribe.

Al tijdens de Frankfurter Buchmesse was er grote belangstelling voor het tot voor kort onbekende verhaal van de Nederlandse consul Jan Zwartendijk die duizenden Joden het leven redde. Naar verwachting verschijnt The Just in 2019 op de Engelse, Amerikaanse en Australische markt.

In De rechtvaardigen beschrijft Jan Brokken hoe Jan Zwartendijk aan het begin van de Tweede Wereldoorlog een manier ontdekte om uit Polen gevluchte Joden het leven te redden: hij schreef voor hen een visum uit voor Curaçao. Daarmee reisden zij met de Trans Siberië Express naar Japan, van waar ze zich over de hele wereld verspreidden – vrijwel allen overleefden de oorlog.

Jan Zwartendijk die in 1976 overleed heeft zelf nooit geweten hoeveel mensen dank zij zijn moedige actie zijn ontkomen. Hij ontving postuum de Yad Vashem-eretitel ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’.

Vorige week bood Minister Stef Blok verontschuldigingen aan zijn nabestaanden aan voor de reprimande die Zwartendijk in de jaren 60 kreeg van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Jan Brokken (1949) is schrijver van romans, reisverhalen en literaire non-fictie als De blinde passagiers, Mijn kleine waanzin, Baltische zielen, In het huis van de dichter, De vergelding en De Kozakkentuin. Zijn werk wordt vertaald in onder meer het Engels, Frans, Duits, Italiaans, Deens, Spaans, Portugees, Arabisch, Chinees, Russisch, Servisch, Hongaars en Pools.

Scribe is een onafhankelijke en zelfstandige Australische uitgeverij van literaire fictie en non-fictie met kantoren in Melbourne, Londen en New York. Andere  auteurs in hun fonds zijn Nino Haratischwili, A.F.Th. van der Heijden en André Aleman.

Oprichter en uitgever Henry Rosenbloom: ‘Ik blijf me verbazen over de nieuwe boeken van hoge kwaliteit die over de Holocaust verschijnen. De rechtvaardigen belooft een van de meest boeiende, ontroerende en buitengewone te zijn – een tot nu toe onbekend verhaal van een zakenman door de geschiedenis uitverkoren om een van nobelste taken ooit uit te voeren.’

Meer nieuws

 • Verrekijker weg, leeslamp aan! ‘De scharrelaar’, het vogeltijdschrift voor lezers is verschenen

  25 april 2019

  Wat doen vogelaars als ze niet buiten zijn? Lezen natuurlijk! Speciaal voor hen is er vanaf dit voorjaar De scharrelaar – een vogeltijdschrift voor lezers, geschreven door vogelaars met liefde voor ...

  Lees het hele bericht
 • Polderpolonaise-quiz: hoe goed ken jij Nederland?

  24 april 2019

  In het boek Polderpolonaise neemt illustrator Merel Corduwener de lezer mee op reis door Nederland. Ze neemt ons mee op ontdekkingstocht door woonwijken, natuurgebieden en weilanden, langs campingbarb...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

 • Ingenieus, uitmuntend, ingetogen, ernstig… @DeGroene bespreekt deze week ‘Uiterste dagen’, de debuutroman van Ferdi… https://t.co/wkumEBKhp2
 • 'Dit boek is een poging om rationaliteit aan te brengen in de emotionele en soms hysterische klimaatdiscussie', zeg… https://t.co/OY5WX28Wku
 • Rebekka de Wit presenteert met een boekvoorstelling haar essaybundel 'Afhankelijkheidsverklaring' op vrijdag 26 apr… https://t.co/kHFqzI8ZEk
 • Op de cover van het zomernummer van @opzij staat #MarjaVuijsje. in het blad vertelt ze over (onder meer) haar nieuw… https://t.co/1E8Cp5SN3X
 • 'Identiteit kan worden gebruikt om mensen te verenigen en dat is uiteindelijk de remedie tegen de populistische pol… https://t.co/T3uZH0A98w