Engelse vertaalrechten De rechtvaardigen van Jan Brokken verkocht aan uitgeverij Scribe

De wereldwijde Engelse vertaalrechten van De rechtvaardigen, het nieuwe boek van Jan Brokken, zijn binnen een maand na verschijnen door uitgeverij Atlas Contact verkocht aan uitgeverij Scribe.

Al tijdens de Frankfurter Buchmesse was er grote belangstelling voor het tot voor kort onbekende verhaal van de Nederlandse consul Jan Zwartendijk die duizenden Joden het leven redde. Naar verwachting verschijnt The Just in 2019 op de Engelse, Amerikaanse en Australische markt.

In De rechtvaardigen beschrijft Jan Brokken hoe Jan Zwartendijk aan het begin van de Tweede Wereldoorlog een manier ontdekte om uit Polen gevluchte Joden het leven te redden: hij schreef voor hen een visum uit voor Curaçao. Daarmee reisden zij met de Trans Siberië Express naar Japan, van waar ze zich over de hele wereld verspreidden – vrijwel allen overleefden de oorlog.

Jan Zwartendijk die in 1976 overleed heeft zelf nooit geweten hoeveel mensen dank zij zijn moedige actie zijn ontkomen. Hij ontving postuum de Yad Vashem-eretitel ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’.

Vorige week bood Minister Stef Blok verontschuldigingen aan zijn nabestaanden aan voor de reprimande die Zwartendijk in de jaren 60 kreeg van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Jan Brokken (1949) is schrijver van romans, reisverhalen en literaire non-fictie als De blinde passagiers, Mijn kleine waanzin, Baltische zielen, In het huis van de dichter, De vergelding en De Kozakkentuin. Zijn werk wordt vertaald in onder meer het Engels, Frans, Duits, Italiaans, Deens, Spaans, Portugees, Arabisch, Chinees, Russisch, Servisch, Hongaars en Pools.

Scribe is een onafhankelijke en zelfstandige Australische uitgeverij van literaire fictie en non-fictie met kantoren in Melbourne, Londen en New York. Andere  auteurs in hun fonds zijn Nino Haratischwili, A.F.Th. van der Heijden en André Aleman.

Oprichter en uitgever Henry Rosenbloom: ‘Ik blijf me verbazen over de nieuwe boeken van hoge kwaliteit die over de Holocaust verschijnen. De rechtvaardigen belooft een van de meest boeiende, ontroerende en buitengewone te zijn – een tot nu toe onbekend verhaal van een zakenman door de geschiedenis uitverkoren om een van nobelste taken ooit uit te voeren.’

Meer nieuws

 • Gouden Ganzenveerlaureaat 2019: Ian Buruma

  18 januari 2019

  De Academie De Gouden Ganzenveer kent de Gouden Ganzenveer 2019 toe aan Ian Buruma. Gerdi Verbeet, Academievoorzitter De Gouden Ganzenveer maakte de laureaat op 17 januari bekend in het tv-programma ...

  Lees het hele bericht
 • Wil Schackmann vertelt Carry Slee over haar Verborgen verleden

  14 januari 2019

  Donderdagavond 31 januari 2019 is Wil Schackmann een van de historici in de uitzending van Verborgen Verleden met Carry Slee, 20.25 uur op NPO2. Carry Slee heeft twee voorouders die als weeskinderen h...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

 • ‘Een voortreffelijk en boeiend boek, dat de omgang van veel Russen met het Stalin-verleden in een verontrustend dag… https://t.co/XRFaKHYF1l
 • 'Als crash course internationale politiek is "De autoritaire verleiding" wel degelijk geslaagd.' - @nrc bespreekt… https://t.co/8ABIYTiqyf
 • Wereldburger en auteur Ian Buruma heeft de Gouden Ganzeveer ontvangen in het programma @JinekLive . Van harte gefel… https://t.co/0Mo6YARM1X
 • Zie hier hoe @Rickykoole het luisterboek van 'De schoonheidssalon' van de Colombiaanse Melba Escobar inspreekt!… https://t.co/yS5ABrmNRX
 • RT @KesterFreriks: Mooiste zin van het jaar, nu al, van Annie Dillard: 'Als je door de bomen het bos niet ziet, kijk dan naar de bomen… https://t.co/krF6sC4sY3