Geert Mak schrijft vervolg op ‘In Europa’

Het nieuwe boek van Geert Mak verschijnt najaar 2019 bij Uitgeverij Atlas Contact. In dit langverwachte vervolg op In Europa – Reizen door de twintigste eeuw, dat veertien jaar geleden verscheen, pakt Geert Mak de draad op vanaf 1999 en beschrijft hij de eerste twee decennia van deze eeuw. 

Het nieuwe boek schetst de sfeer en stemming rond de eeuwwisseling – het aanvankelijke optimisme dat gaandeweg verdween, de gevoelens over de invoering van de euro en de gevolgen van de aanslag op de Twin Towers in New York. Ook schrijft hij over de ontwikkelingen in Oost-Europa en Rusland, de bankencrisis en de toename van vluchtelingen. Geert Mak bezoekt een aantal plaatsen uit In Europa, en enkele hoofdpersonen uit het boek met wie hij praat over de afgelopen twintig jaar.

In Europa verscheen in 2004 en werd bekroond met de NS Publieksprijs. Deze klassieker van Geert Mak handelde over de twintigste eeuw en hoe de gebeurtenissen van die in veel opzichten gruwelijke eeuw getekend door twee wereldoorlogen, ons heeft gevormd. In Europa is in twintig talen verschenen. In Nederland zijn er meer dan 450.000 exemplaren van verkocht. Het boek vormde de basis van een vijfendertigdelige tv-serie, die door Geert Mak werd gepresenteerd en door de vpro werd uitgezonden.

Geert Mak (1946) schreef onder meer Een kleine geschiedenis van Amsterdam, Hoe God verdween uit Jorwerd, De eeuw van mijn vader, Reizen zonder John en De levens van Jan Six. Hij ontving vele prijzen, waaronder de prestigieuze Leipziger Buchpreis, De Gouden Uil en de oeuvreprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds. In 2015 kreeg hij de Gouden Ganzenveer voor zijn zeldzame betrokkenheid bij de nationale en internationale geschiedenis en actualiteit.

 

Meer nieuws

  • ‘Rozige maanvissen’ van Sytse Jansma is genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs 2024

    24 april 2024

    De dichtbundel Rozige maanvissen van Sytse Jansma is genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs 2024. De prijs wordt sinds 1988 uitgereikt door Poetry International en bekroont het beste Nederlandstalige ...

    Lees het hele bericht
  • Niña Weijers met ‘Cassandra’ winnaar van de E. de Perronprijs 2022/23.

    23 april 2024

     Niña Weijers is met Cassandra de winnaar van de E. du Perronprijs 2022/23. De E. du Perronprijs is een initiatief van de gemeente Tilburg en Tilburg University. De prijs wordt uitgereikt sinds...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights