Gouden Ganzenveerlaureaat 2019: Ian Buruma

De Gouden Ganzenveer wordt dit jaar toegekend aan sinoloog, japanoloog, journalist en publicist Ian Buruma. Gerdi Verbeet, oud-parlementsvoorzitter en sinds enkele jaren voorzitter van Academie De Gouden Ganzenveer, maakte dit donderdagavond 17 januari in de talkshow van Eva Jinek bekend. Verbeet haalde Adriaan van Dis aan, in 2009 zelf winnaar van de Gouden Ganzenveer, die over Buruma zou hebben gezegd: “Hij zet de vensters in Nederland open en analyseert ’s lands benauwenis met een blik van buiten.”

De Academie De Gouden Ganzenveer eert Buruma om zijn eigenzinnige kijk naar de wereld. Vanuit een Oosters en Westers perspectief weet hij daar –trefzeker in zijn analyse – op een zeer toegankelijke en ook verbindende wijze over te schrijven.
Zijn toewijding aan de publieke zaak van het geschreven woord, zijn grote bijdrage –juist vanuit een Nederlandse achtergrond- aan het internationale debat over politiek, geschiedenis en vrijheid, in combinatie van een literaire pen met historisch inzicht dat op een groot verantwoordelijkheidsbesef is gestoeld, maken hem tot de Gouden Ganzenveerlaureaat 2019.
De prijsuitreiking vindt plaats op donderdag 25 april a.s. in Amsterdam.
De Academie, een initiatief van het bestuur van stichting De Gouden Ganzenveer, kent jaarlijks deze culturele prijs toe. De leden zijn afkomstig uit de wereld van cultuur, wetenschap, politiek en het bedrijfsleven.
Voorgaande laureaten zijn Antjie Krog, Arnon Grunberg, Xandra Schutte, Geert Mak, David Van Reybrouck, Ramsey Nasr, Annejet van der Zijl, Remco Campert, Joke van Leeuwen, Adriaan van Dis, Joost Zwagerman, Tom Lanoye, Peter van Straaten, Maria Goos, Kees van Kooten, Jan Blokker en Michaël Zeeman.

Meer nieuws

  • ‘Rozige maanvissen’ van Sytse Jansma is genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs 2024

    24 april 2024

    De dichtbundel Rozige maanvissen van Sytse Jansma is genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs 2024. De prijs wordt sinds 1988 uitgereikt door Poetry International en bekroont het beste Nederlandstalige ...

    Lees het hele bericht
  • Niña Weijers met ‘Cassandra’ winnaar van de E. de Perronprijs 2022/23.

    23 april 2024

     Niña Weijers is met Cassandra de winnaar van de E. du Perronprijs 2022/23. De E. du Perronprijs is een initiatief van de gemeente Tilburg en Tilburg University. De prijs wordt uitgereikt sinds...

    Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

[twitget]
Geverifieerd door MonsterInsights