Geert Mak bij DWDD over het vervolg op ‘In Europa’

Dinsdag 5 februari was Geert Mak te gast in ‘De wereld draait door’ om te vertellen over het vervolg op ‘In Europa’ dat dit najaar verschijnt en de titel krijgt ‘Grote verwachtingen’. Van ‘In Europa’ zijn meer dan 500.000 exemplaren verkocht. In het nieuwe boek pakt Geert Mak de draad op vanaf 1999 en beschrijft hij de eerste twee decennia van deze eeuw. Gelijktijdig zal de VPRO een documentaireserie van dit boek met Geert Mak uitzenden. Bekijk hier het interview bij Matthijs van Nieuwkerk.

‘Grote verwachtingen’ schetst de sfeer en stemming rond de eeuwwisseling – het aanvankelijke optimisme dat gaandeweg verdween, de gevoelens over de invoering van de euro en de gevolgen van de aanslag op de Twin Towers in New York. Ook schrijft hij over de ontwikkelingen in Oost-Europa en Rusland, de bankencrisis en de toename van vluchtelingen. Geert Mak bezoekt een aantal plaatsen uit ‘In Europa’, en enkele hoofdpersonen uit het boek met wie hij praat over de afgelopen twintig jaar.

‘In Europa’ verscheen in 2004 en werd bekroond met de NS Publieksprijs. Deze klassieker van Geert Mak handelde over de twintigste eeuw en hoe de gebeurtenissen van die in veel opzichten gruwelijke eeuw getekend door twee wereldoorlogen, ons heeft gevormd. Het boek vormde de basis van een vijfendertigdelige tv-serie, die door Geert Mak werd gepresenteerd en door de VPRO werd uitgezonden.

Geert Mak (1946) schreef onder meer ‘Een kleine geschiedenis van Amsterdam’, ‘Hoe God verdween uit Jorwerd’, ‘De eeuw van mijn vader’, ‘Reizen zonder John’ en ‘De levens van Jan Six’. Hij ontving vele prijzen, waaronder de prestigieuze Leipziger Buchpreis, De Gouden Uil en de oeuvreprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds. In 2015 kreeg hij de Gouden Ganzenveer voor zijn zeldzame betrokkenheid bij de nationale en internationale geschiedenis en actualiteit.

Meer nieuws

 • Vandaag verschijnt TOCH, met nagelaten werk van Armando

  12 september 2019

  Vandaag verschijnt TOCH, met nagelaten werk van Armando. Tot vlak voor zijn dood was deze achtentachtigjarige schilder en schrijver actief. Hij liet niet alleen een collectie schilderijen en tekeninge...

  Lees het hele bericht
 • Jan Brokken en Roelof van Gelder op de shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs

  7 september 2019

  'De rechtvaardigen. Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde' van Jan Brokken én ‘Dichter in de jungle. John Gabriel Stedman‘ van Roelof van Gelder staan op de shortlist van de Libris Ges...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda