De 3 denkfouten die iedereen maakt – jij dus ook

Planningen lopen bijna altijd uit, en we blijven zitten bij een slechte film ‘omdat het anders zonde is van ons geld.’ Onze hersenen staan helder denken nogal eens in de weg. De oorsprong van veel van onze uitglijders ligt volgens Chantal van der Leest in de manier waarop we beslissingen nemen vanuit de twee denksystemen zoals beschreven door Daniel Kahneman. Dit zijn drie veelgemaakte denkfouten:

1. We houden niet van verlies. 

Als we ergens in investeren, willen we doorgaans niet opgeven. We hebben een ontzettende hekel aan verlies. We vinden verlies gemiddeld zelfs erger dan dat we winst leuk vinden. Stoppen met een hopeloos project of een uitzichtloze baan bijvoorbeeld, is een vorm van verlies. Daarom gaan we soms veel te lang door, waardoor het verlies alleen maar groter wordt.

2. We zijn te optimistisch.  

Planningsfouten komen overal voor. Regelmatig zijn er bij nieuwbouwprojecten borden te zien waarop een planningsdatum in het verleden staat genoemd en de gemiddelde scriptie laat ook op zich wachten. Bijna iedereen denkt dat hij op de meest wenselijke kenmerken superieur is aan de meeste anderen. Je hebt een uurtje goed gewerkt en denkt: zo, dat ging lekker. Nog tien van deze uurtjes en dan is het artikel wel klaar.” Dus zegt Van der Leest: ga bij een collega te rade die al eens eerder zo’n project heeft gedaan. ,,Waar liep hij tegen aan? Hoe lang duurde dat? En denk dan niet: oh, maar ik doe dat veel sneller.”

3. We denken overal verstand van te hebben.

Ons systeem 1 kan niet zo goed kan omgaan met hoeveelheden. Veel of weinig, datzegt het niet zoveel. Het houdt van informatie die consistent is en emotioneel. Het mag ook weinig informatie zijn, of zelfs irrelevante informatie. What You See Is All There Is, noemt Kahneman dat. We oordelen op basis van de informatie die we hebben, er gaat nergens een alarmbelletje af wanneer we eigenlijk maar bar weinig weten en wat meer onderzoek misschien op zijn plaats zou zijn. Mensen weten niet dat ze grote brokken informatie missen.

Meer weten? Boekentips: Ons feilbare denken op het werk van Chantal van der Leest + Ons feilbare denken (Thinking fast, thinking slow) van Daniel Kahneman.

 

 

 

 

 

Meer nieuws

 • Verrekijker weg, leeslamp aan! ‘De scharrelaar’, het vogeltijdschrift voor lezers is verschenen

  25 april 2019

  Wat doen vogelaars als ze niet buiten zijn? Lezen natuurlijk! Speciaal voor hen is er vanaf dit voorjaar De scharrelaar – een vogeltijdschrift voor lezers, geschreven door vogelaars met liefde voor ...

  Lees het hele bericht
 • Polderpolonaise-quiz: hoe goed ken jij Nederland?

  24 april 2019

  In het boek Polderpolonaise neemt illustrator Merel Corduwener de lezer mee op reis door Nederland. Ze neemt ons mee op ontdekkingstocht door woonwijken, natuurgebieden en weilanden, langs campingbarb...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

 • Sneak preview: de tweede roman van Niña Weijers getiteld KAMERS ANTIKAMERS verschijnt 6 juni. Over verzonnen en mog… https://t.co/j6like6tDg
 • Ingenieus, uitmuntend, ingetogen, ernstig… @DeGroene bespreekt deze week ‘Uiterste dagen’, de debuutroman van Ferdi… https://t.co/wkumEBKhp2
 • 'Dit boek is een poging om rationaliteit aan te brengen in de emotionele en soms hysterische klimaatdiscussie', zeg… https://t.co/OY5WX28Wku
 • Rebekka de Wit presenteert met een boekvoorstelling haar essaybundel 'Afhankelijkheidsverklaring' op vrijdag 26 apr… https://t.co/kHFqzI8ZEk
 • Op de cover van het zomernummer van @opzij staat #MarjaVuijsje. in het blad vertelt ze over (onder meer) haar nieuw… https://t.co/1E8Cp5SN3X