De Volkskrant: lawine aan spookcijfers

De opmars van cijfernepnieuws vraagt naast het bevorderen van algemene ‘mediawijsheid’ vooral ook om het aanleren van meer ‘cijferwijsheid’, betoogt Tom Nierop vandaag in De Volkskrant. Samen met Nart Wielaard bracht hij onlangs het boek Spookcijfers uit, over hoe je misleidend cijfers kunt herkennen en toetsen.

Spookcijfers zijn overal in het nieuws te vinden. De nieuwe energierekening blijkt drie keer hoger dan voorspeld, minister Wiebes erkent meetfouten in de aardbevingscijfers van het KNMI en de berekende geluidsoverlast door vliegveld Lelystad en Schiphol staan steeds opnieuw ter discussie. ‘Cijfers vormen vaak de basis voor (beleids)beslissingen maar vaak ook – en dat is iets heel anders – om genomen beslissingen te rationaliseren’, aldus Nierop.

Nierop onderschrijft het belang om cijfers kritisch te beoordelen. ‘Net zoals rond nepnieuws in het algemeen wordt gepleit voor meer ‘mediawijsheid’ bij burgers is het van zeker zo groot belang om de ‘cijferwijsheid’ te bevorderen. Dit geldt voor de zenders van cijfers, voor de intermediaire partijen in de nieuwsketen (journalistiek, nieuwsplatforms), maar vooral ook voor de “consument”. De sleutel ligt uiteindelijk bij de bewuste en kritische lezer, de burger.’

Lees verder bij De Volkskrant.

Meer nieuws

 • Zuid-Afrikaanse scholieren in Amsterdam voor Welkom Today-uitwisseling

  19 september 2019

  Tussen 20 en 26 september komt een groep van zo'n twintig Zuid-Afrikaanse leerlingen, docenten en schoolhoofden naar Amsterdam. Zij volgden in 2017  de workshop van Ad van Denderen en Lebohang Tlali ...

  Lees het hele bericht
 • Lezersreacties op ‘Zonder liefde’, de nieuwe roman van Stefan Brijs

  18 september 2019

  Op Hebban verschenen de eerste enthousiaste lezersreacties op ‘Zonder liefde’, de nieuwe roman van Stefan Brijs die op 17 september is verschenen:  Saskia: ‘Hoewel het verhaal bij vlagen hee...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda