De Volkskrant: lawine aan spookcijfers

De opmars van cijfernepnieuws vraagt naast het bevorderen van algemene ‘mediawijsheid’ vooral ook om het aanleren van meer ‘cijferwijsheid’, betoogt Tom Nierop vandaag in De Volkskrant. Samen met Nart Wielaard bracht hij onlangs het boek Spookcijfers uit, over hoe je misleidend cijfers kunt herkennen en toetsen.

Spookcijfers zijn overal in het nieuws te vinden. De nieuwe energierekening blijkt drie keer hoger dan voorspeld, minister Wiebes erkent meetfouten in de aardbevingscijfers van het KNMI en de berekende geluidsoverlast door vliegveld Lelystad en Schiphol staan steeds opnieuw ter discussie. ‘Cijfers vormen vaak de basis voor (beleids)beslissingen maar vaak ook – en dat is iets heel anders – om genomen beslissingen te rationaliseren’, aldus Nierop.

Nierop onderschrijft het belang om cijfers kritisch te beoordelen. ‘Net zoals rond nepnieuws in het algemeen wordt gepleit voor meer ‘mediawijsheid’ bij burgers is het van zeker zo groot belang om de ‘cijferwijsheid’ te bevorderen. Dit geldt voor de zenders van cijfers, voor de intermediaire partijen in de nieuwsketen (journalistiek, nieuwsplatforms), maar vooral ook voor de “consument”. De sleutel ligt uiteindelijk bij de bewuste en kritische lezer, de burger.’

Lees verder bij De Volkskrant.

Meer nieuws

 • Lezingen in de Boekenweek

  22 maart 2019

  Adriaan van Dis omarmt het boekenweekthema: De moeder, de vrouw. Aan de hand van zijn werk toont hij aan hoe bepalend de stappen van zijn excentrieke moeder voor zijn schrijverschap zijn. Ik kom terug...

  Lees het hele bericht
 • Sebastiaan Chabot tekent contract bij uitgeverij Atlas Contact

  25 maart 2019

  Sebastiaan Chabot tekent bij uitgeverij Atlas Contact voor zijn debuutroman 'De slaap die geen uren kent.' Redacteur Mariska Kleinhoonte van Os: ‘Sebastiaan Chabot brengt een episch verhaal over vi...

  Lees het hele bericht
 • Lezingen van Carolijn Visser tijdens de Boekenweek

  22 maart 2019

  Als schrijver reisde Carolijn Visser de wereld rond voor verhalen over sterke vrouwen in het buitenland. In het kader van het thema van de Boekenweek (de moeder, de vrouw) geeft ze lezingen in Den Bo...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

 • In een nieuwe ‘Tussen de schrijvers’-vlog spreken we met Maartje Laterveer, samensteller vd feministische essaybund… https://t.co/Pb53nVGkdj
 • Hoera! 'De avond is ongemak' van Marieke Lucas Rijneveld staat op de shortlist van de ANV Debutantenprijs 2019!… https://t.co/c8UsJOgcv7
 • Op vrijdag 29 maart 2019 is Annegreet van Bergen te gast in Bibliotheek Bolsward om te vertellen over haar boek 'He… https://t.co/0THpf6Sc3Q
 • Zaterdag 30 maart aanstaande om 15:00 uur spelen we in De Amsterdamse Boekhandel met Marja Vuijsje de Oudedozenquiz… https://t.co/Z06hjS5hjP
 • Niet de inrichting van de economie, maar het debat over identiteit vormt de nieuwe scheidslijn tussen links en rech… https://t.co/FRrM2p3G9j