De Volkskrant: lawine aan spookcijfers

De opmars van cijfernepnieuws vraagt naast het bevorderen van algemene ‘mediawijsheid’ vooral ook om het aanleren van meer ‘cijferwijsheid’, betoogt Tom Nierop vandaag in De Volkskrant. Samen met Nart Wielaard bracht hij onlangs het boek Spookcijfers uit, over hoe je misleidend cijfers kunt herkennen en toetsen.

Spookcijfers zijn overal in het nieuws te vinden. De nieuwe energierekening blijkt drie keer hoger dan voorspeld, minister Wiebes erkent meetfouten in de aardbevingscijfers van het KNMI en de berekende geluidsoverlast door vliegveld Lelystad en Schiphol staan steeds opnieuw ter discussie. ‘Cijfers vormen vaak de basis voor (beleids)beslissingen maar vaak ook – en dat is iets heel anders – om genomen beslissingen te rationaliseren’, aldus Nierop.

Nierop onderschrijft het belang om cijfers kritisch te beoordelen. ‘Net zoals rond nepnieuws in het algemeen wordt gepleit voor meer ‘mediawijsheid’ bij burgers is het van zeker zo groot belang om de ‘cijferwijsheid’ te bevorderen. Dit geldt voor de zenders van cijfers, voor de intermediaire partijen in de nieuwsketen (journalistiek, nieuwsplatforms), maar vooral ook voor de “consument”. De sleutel ligt uiteindelijk bij de bewuste en kritische lezer, de burger.’

Lees verder bij De Volkskrant.

Meer nieuws

 • Deze auteurs van Atlas Contact kun je zaterdag ontmoeten op Bookstoreday

  23 mei 2019

  Zaterdag 25 mei is het Independent Bookstoreday. Dan vieren onafhankelijke boekhandels de dag van het boek! Van Atlas Contact gaan de volgende auteurs die dag op pad: Hester den Boer, auteur van On...

  Lees het hele bericht
 • Akademiepenning van de KNAW voor Trudy Dehue

  16 mei 2019

  Trudy Dehue, emeritus hoogleraar van de Rijksuniversiteit Groningen, krijgt de Akademiepenning van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De Akademie reikt deze prijs eens in de...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda