Onze auteur Martine Bijl is overleden

Wij zijn geschokt en verdrietig te horen dat onze auteur Martine Bijl afgelopen donderdag 30 mei thuis is overleden, in het bijzijn van haar familie.

Terwijl zij werkte aan haar bundel Hindergroen, die in 2016 verscheen, werd ze getroffen door een hersenbloeding. Aanvankelijk zag het ernaar uit dat Hindergroen haar laatste boek zou zijn, maar in mei 2017 liet ze haar uitgever Tilly Hermans zes stukjes lezen over wat haar was overkomen. Tilly vroeg direct of Atlas Contact deze teksten zou mogen uitgeven als nieuwjaarsgeschenk 2017-2018.

Er volgden meer teksten en in november 2018 verscheen Rinkeldekink

Daarin vertelt Martine over de hersenbloeding die haar in 2015 trof en de daar op volgende depressie. Het boek oogstte veel lof vanwege de elegante en trefzekere wijze waarop ze iets wist te verwoorden wat loodzwaar is en zo voor anderen duidelijk kon maken hoe getroffen worden door een hersenbloeding voelt.

Joop van den Ende over Rinkeldekink: ‘Het is fijn om al meteen op de eerste pagina’s van Rinkeldekink de intelligente humor te herkennen van Martine Bijl. Humor en taal zijn haar sterkste wapens en ik denk ook dat het haar de kracht geeft om te willen herstellen van de fysieke tegenslagen die haar helaas hebben getroffen. Het is knap hoe zij haar ziekte op speelse wijze in een persoonlijk verhaal weet te vangen.’

En NRC Handelsblad oordeelde: ‘Verbluffend. Integer en spitsvondig, nergens larmoyant. Het is weinigen gegeven zó over persoonlijk leed te schrijven.’

‘Temidden  van al die ellende weet ze toch haar vlag te hijsen; ze blijft vlijmscherp en grappig,’ schreef Bert Keizer in Trouw.

Wij denken aan haar man Berend Boudewijn, en aan haar familie en vrienden.

Meer nieuws

 • Michel Schaeffer overleden

  23 augustus 2019

  We zijn ontzettend verdrietig over het bericht dat Michel Schaeffer is overleden, schrijver van het boek Het geheim van bol.com. Michel Schaeffer was ruim 14 jaar directielid van bol.com en maakte zo...

  Lees het hele bericht
 • Atlas Contact-auteurs op de Uitmarkt 2019

  8 augustus 2019

  Op zaterdag 24 en zondag 25 augustus staan verschillende auteurs van Atlas Contact op de Uitmarkt op het Boekenpodium op Museumplein. Ellen Deckwitz Op zaterdag 24 augustus ontvangt Kenneth van Zi...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda