Trudy Dehue ontvangt de prestigieuze Akademiepenning van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen

Trudy Dehue, emeritus hoogleraar van de Rijksuniversiteit Groningen, krijgt aanstaande donderdag 29 augustus de Akademiepenning van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De Akademie reikt deze prijs eens in de twee jaar uit aan een persoon die zich bijzonder heeft ingezet voor de bloei van de Nederlandse wetenschap. Het is voor het eerst in 25 jaar dat een vrouw de penning ontvangt.

 Dehue krijgt de prijs omdat ze het maatschappelijk debat over belangrijke kwesties in de wetenschap in gang heeft gezet. In haar boek   De depressie-epidemie (2008) stelt Dehue de vraag waarom in een welvarend land als Nederland zoveel aan depressiebestrijding wordt gedaan. Haar boek kreeg veel lof zowel binnen als buiten de universiteit. In 2014 publiceerde ze Betere mensen. Over gezondheid als keuze en koopwaar. Beide boeken zijn meermaals herdrukt en ontvingen lof binnen en buiten de universiteit. Het bespreekbaar maken van de onderwerpen die zij behandelt wordt terecht van groot maatschappelijk belang geacht.

Dehue begon haar carrière eind jaren zeventig in de kinderpsychiatrische kliniek van de RUG. Tussen 1995 en 2016 was ze hoogleraar theorie en geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Trudy Dehue is vaak te gast in de media en ze geeft tientallen lezingen per jaar.

De uitreiking van de Akademiepenning is in het Trippenhuis in Amsterdam.

Meer nieuws

 • Zuid-Afrikaanse scholieren in Amsterdam voor Welkom Today-uitwisseling

  19 september 2019

  Tussen 20 en 26 september komt een groep van zo'n twintig Zuid-Afrikaanse leerlingen, docenten en schoolhoofden naar Amsterdam. Zij volgden in 2017  de workshop van Ad van Denderen en Lebohang Tlali ...

  Lees het hele bericht
 • Lezersreacties op ‘Zonder liefde’, de nieuwe roman van Stefan Brijs

  18 september 2019

  Op Hebban verschenen de eerste enthousiaste lezersreacties op ‘Zonder liefde’, de nieuwe roman van Stefan Brijs die op 17 september is verschenen:  Saskia: ‘Hoewel het verhaal bij vlagen hee...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

 • 'Welkom Today' is meer dan t boek. Komend weekend kan je je laten fotograferen in de Welkom Today Studio… https://t.co/l8ya3NJpMb
 • Dr. Maggie Aderin Pocock spreekt op het Brainwash Festival (19-26 oktober) en vertelt je alles over de maan onze na… https://t.co/iuGWNYBYqF
 • @confem23 @davidvanbodegom Een goede keuze, heel veel leesplezier! :)
 • ‘Stefan, je hebt me volledig overtuigd met dit boek!’ – Schrijfster Cobi van Baars leidde gisteren ‘Zonder liefde’,… https://t.co/r2R0IElBSk
 • In 'Boekman' bespreekt Paul Dijstelberge waarom 'Boekhandel van de wereld' zo'n fascinerend boek is: 'Het is te ver… https://t.co/XGst1j4JPg