Trudy Dehue ontvangt de prestigieuze Akademiepenning van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen

Trudy Dehue, emeritus hoogleraar van de Rijksuniversiteit Groningen, krijgt aanstaande donderdag 29 augustus de Akademiepenning van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De Akademie reikt deze prijs eens in de twee jaar uit aan een persoon die zich bijzonder heeft ingezet voor de bloei van de Nederlandse wetenschap. Het is voor het eerst in 25 jaar dat een vrouw de penning ontvangt.

 Dehue krijgt de prijs omdat ze het maatschappelijk debat over belangrijke kwesties in de wetenschap in gang heeft gezet. In haar boek   De depressie-epidemie (2008) stelt Dehue de vraag waarom in een welvarend land als Nederland zoveel aan depressiebestrijding wordt gedaan. Haar boek kreeg veel lof zowel binnen als buiten de universiteit. In 2014 publiceerde ze Betere mensen. Over gezondheid als keuze en koopwaar. Beide boeken zijn meermaals herdrukt en ontvingen lof binnen en buiten de universiteit. Het bespreekbaar maken van de onderwerpen die zij behandelt wordt terecht van groot maatschappelijk belang geacht.

Dehue begon haar carrière eind jaren zeventig in de kinderpsychiatrische kliniek van de RUG. Tussen 1995 en 2016 was ze hoogleraar theorie en geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Trudy Dehue is vaak te gast in de media en ze geeft tientallen lezingen per jaar.

De uitreiking van de Akademiepenning is in het Trippenhuis in Amsterdam.

Meer nieuws

 • Bereikbaarheid uitgeverij Atlas Contact

  16 maart 2020

  Naar aanleiding van de maatregelen rond het coronavirus uitgeverij Atlas Contact is ons pand tot nader bericht gesloten voor bezoek. Onze medewerkers werken thuis en zijn per mail te bereiken; de m...

  Lees het hele bericht
 • ‘Missievaders’ en ‘Eens ging de zee hier tekeer’ op Longlist Libris Geschiedenis Prijs

  3 juli 2020

  Op de Longlist Libris Geschiedenis Prijs 2020: ‘Missievaders. Een familiegeschiedenis van katholieke wereldverbeteraars’ van Mar Oomen en ‘Eens ging de zee hier tekeer. Het verhaal van de Zuider...

  Lees het hele bericht
 • Italiaanse vertaling van ‘De rechtvaardigen’ van Jan Brokken genomineerd voor de Prijs van Italiaanse boekverkopers

  30 juni 2020

  Jan Brokken is genomineerd voor de Prijs van Italiaanse boekverkopers, Premio Tribùk dei Librai, met I giusti, de Italiaanse vertaling van de internationale besteller De rechtvaardigen. De Italiaanse...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

 • Het natuurboek rukt op. Waar komt die trend vandaan? Mooie beschouwing waarin onze maand van de natuur uitgelicht w… https://t.co/stZlEjFT4e
 • RT @Businessboek: Vier ballen in @NRC_Boeken voor 'Fantoomgroei' vandaag! Lees hier de bespreking van de hand van Bernard Hulsman: ‘h… https://t.co/6u1GXx0xIN
 • RT @YvetteMCramer: . @FloorMilikowski: Zorg dat randgewesten als Zeeland weer mee mogen doen. Morgenavond vertelt zij in Middelburg wa… https://t.co/KOI8WIBZmR
 • @bartdecl @Perestrojkast Wat leuk om te horen! We wensen je prettige leesuren met het boek.
 • Hoera! 'Missievaders' van Mar Oomen en 'Eens ging de zee hier tekeer' van @evavriend staan op de longlist van de Li… https://t.co/OeDkRGN3Lo