Laudatio Akademiepenning Trudy Dehue

De juryvoorzitter van de Akademiepenning, prof. dr. ir. René de Borst, reikte donderdag 29 augustus de zilveren Akademiepenning uit aan auteur en wetenschapssocioloog Trudy Dehue. Voor het eerst in vijfentwintig jaar ging de eervolle onderscheiding naar een vrouwelijke wetenschapper. In zijn laudatio roemde hij de ‘grote nieuwsgierigheid, moed en zorgvuldigheid’ van Trudy Dehue om het publieke debat aan te zwengelen.

‘De jury voor deze zilveren Akademiepenning ziet in Trudy Dehue iemand die met een scherpe blik en een fijne pen het publieke gesprek aangaat over hoe wetenschap en maatschappij met elkaar zijn vervlochten; die onderzoekers uitdaagt om eerlijk en open te zijn over wat wetenschap wel is en wat ze niet is. En die de samenleving uitdraagt om verantwoord met die wetenschap om te gaan.
De jury kiest geen partij in de discussies die ze heeft geopend. Maar ze waardeert haar bereidheid om die discussies telkens weer op te zoeken, met moed, vasthoudendheid én zorgvuldigheid. En ze vindt haar een voorbeeld voor vele anderen, zeker in een tijd waarin het gezag van de wetenschap, en een integer gebruik van wetenschap – ik denk aan een uitdrukking als ‘alternative facts’- minder vanzelfsprekend lijken te zijn dan voorheen.’

Meer nieuws

 • Romke van de Kaa vertelt over zijn nieuwe boek ‘De onderwereld van de tuin’

  4 augustus 2020

  Lees het hele bericht
 • Italiaanse vertaling van ‘De rechtvaardigen’ van Jan Brokken wint de Prijs van Italiaanse boekverkopers

  31 juli 2020

  Jan Brokken wint de Prijs van Italiaanse boekverkopers, Premio Tribùk dei Librai, met I giusti, de Italiaanse vertaling van De rechtvaardigen (Atlas Contact, 2018) De Italiaanse editie werd vertaal...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda