Laudatio Akademiepenning Trudy Dehue

De juryvoorzitter van de Akademiepenning, prof. dr. ir. René de Borst, reikte donderdag 29 augustus de zilveren Akademiepenning uit aan auteur en wetenschapssocioloog Trudy Dehue. Voor het eerst in vijfentwintig jaar ging de eervolle onderscheiding naar een vrouwelijke wetenschapper. In zijn laudatio roemde hij de ‘grote nieuwsgierigheid, moed en zorgvuldigheid’ van Trudy Dehue om het publieke debat aan te zwengelen.

‘De jury voor deze zilveren Akademiepenning ziet in Trudy Dehue iemand die met een scherpe blik en een fijne pen het publieke gesprek aangaat over hoe wetenschap en maatschappij met elkaar zijn vervlochten; die onderzoekers uitdaagt om eerlijk en open te zijn over wat wetenschap wel is en wat ze niet is. En die de samenleving uitdraagt om verantwoord met die wetenschap om te gaan.
De jury kiest geen partij in de discussies die ze heeft geopend. Maar ze waardeert haar bereidheid om die discussies telkens weer op te zoeken, met moed, vasthoudendheid én zorgvuldigheid. En ze vindt haar een voorbeeld voor vele anderen, zeker in een tijd waarin het gezag van de wetenschap, en een integer gebruik van wetenschap – ik denk aan een uitdrukking als ‘alternative facts’- minder vanzelfsprekend lijken te zijn dan voorheen.’

Meer nieuws

 • Zuid-Afrikaanse scholieren in Amsterdam voor Welkom Today-uitwisseling

  19 september 2019

  Tussen 20 en 26 september komt een groep van zo'n twintig Zuid-Afrikaanse leerlingen, docenten en schoolhoofden naar Amsterdam. Zij volgden in 2017  de workshop van Ad van Denderen en Lebohang Tlali ...

  Lees het hele bericht
 • Lezersreacties op ‘Zonder liefde’, de nieuwe roman van Stefan Brijs

  18 september 2019

  Op Hebban verschenen de eerste enthousiaste lezersreacties op ‘Zonder liefde’, de nieuwe roman van Stefan Brijs die op 17 september is verschenen:  Saskia: ‘Hoewel het verhaal bij vlagen hee...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

 • 'Welkom Today' is meer dan t boek. Komend weekend kan je je laten fotograferen in de Welkom Today Studio… https://t.co/l8ya3NJpMb
 • Dr. Maggie Aderin Pocock spreekt op het Brainwash Festival (19-26 oktober) en vertelt je alles over de maan onze na… https://t.co/iuGWNYBYqF
 • @confem23 @davidvanbodegom Een goede keuze, heel veel leesplezier! :)
 • ‘Stefan, je hebt me volledig overtuigd met dit boek!’ – Schrijfster Cobi van Baars leidde gisteren ‘Zonder liefde’,… https://t.co/r2R0IElBSk
 • In 'Boekman' bespreekt Paul Dijstelberge waarom 'Boekhandel van de wereld' zo'n fascinerend boek is: 'Het is te ver… https://t.co/XGst1j4JPg