Laudatio Akademiepenning Trudy Dehue

De juryvoorzitter van de Akademiepenning, prof. dr. ir. René de Borst, reikte donderdag 29 augustus de zilveren Akademiepenning uit aan auteur en wetenschapssocioloog Trudy Dehue. Voor het eerst in vijfentwintig jaar ging de eervolle onderscheiding naar een vrouwelijke wetenschapper. In zijn laudatio roemde hij de ‘grote nieuwsgierigheid, moed en zorgvuldigheid’ van Trudy Dehue om het publieke debat aan te zwengelen.

‘De jury voor deze zilveren Akademiepenning ziet in Trudy Dehue iemand die met een scherpe blik en een fijne pen het publieke gesprek aangaat over hoe wetenschap en maatschappij met elkaar zijn vervlochten; die onderzoekers uitdaagt om eerlijk en open te zijn over wat wetenschap wel is en wat ze niet is. En die de samenleving uitdraagt om verantwoord met die wetenschap om te gaan.
De jury kiest geen partij in de discussies die ze heeft geopend. Maar ze waardeert haar bereidheid om die discussies telkens weer op te zoeken, met moed, vasthoudendheid én zorgvuldigheid. En ze vindt haar een voorbeeld voor vele anderen, zeker in een tijd waarin het gezag van de wetenschap, en een integer gebruik van wetenschap – ik denk aan een uitdrukking als ‘alternative facts’- minder vanzelfsprekend lijken te zijn dan voorheen.’

Meer nieuws

 • Nominaties voor de NRC lezersprijs Beste boek van 2019

  6 december 2019

  Maar liefst vier titels van Uitgeverij Atlas Contact zijn genomineerd voor de NRC lezersprijs Beste boek van 2019. Deze lijst telt 25 Nederlandstalige titels. De genomineerde auteurs en boeken zijn...

  Lees het hele bericht
 • Russische prijs voor ‘De gloed van Sint Petersburg’ van Jan Brokken

  6 december 2019

  De gloed van Sint-Petersburg van Jan Brokken is bekroond met de Antsiferov Prijs voor Het Beste Buitenlandse Boek over Sint-Petersburg. Jan Brokkens ode aan Sint-Petersburg werd unaniem verkozen tijde...

  Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

 • Genomineerd voor de NRC lezersprijs Beste Boek van het jaar o.a. : 'Zwarte schuur' - Oek de Jong 'KAMERS ANTIKAMERS… https://t.co/EnIqXicA9u
 • 'Niet eerder werd het drama dat zich tussen 1940 en 1945 in Amsterdam afspeelde zo uitputtend en zo helder zichtbaa… https://t.co/p3VVaJW6OQ
 • 'Zwarte schuur van Oek de Jong heeft alles in zich een klassieker te worden.' ★★★★ @volkskrant https://t.co/jYr55C43Wg
 • 'Meesterverteller @BillBryson (1951) beschrijft de wonderen en raadselen van het vehikel waarin we geboren worden,… https://t.co/wi6ysC8lQh
 • 'Kantor en Twohey hebben met "Zij zei" de onbetwiste klassieker afgeleverd, een grandioos handboek journalistiek wa… https://t.co/WrXXGFg4g1